Net als het huidige coronavirus is ook nipah (illustratie rechts) een ‘vleermuisvirus’
Volledig scherm
PREMIUM
Net als het huidige coronavirus is ook nipah (illustratie rechts) een ‘vleermuisvirus’ © Shutterstock

Nog ‘vleermuisvirussen’ op komst: worden nipah en hendra de opvolgers van corona?

De gedoodverfde opvolger van het coronavirus? Keuze zat. In elke uithoek loeren nog tientallen virussen geduldig op hun kans om de wereld opnieuw in een rampzalige pandemie te storten. Vooral de familie der paramyxovirussen — met voorlopig het nipah- en hendravirus als gevaarlijkste telgen — dienen nauwlettend in het oog gehouden. “Al valt een verrassing nooit uit te sluiten. Ook het hiv-virus kwam uit een virusfamilie die als relatief onschadelijk werd beschouwd”, stelt viroloog Johan Neyts (KU Leuven).

 1. Experts waarschuwen voor vals gevoel van veiligheid: “Corona blijft een killervirus”
  PREMIUM

  Experts waarschu­wen voor vals gevoel van veiligheid: “Corona blijft een killervi­rus”

  Het virus verliest aan kracht, zegt Alberto Zangrillo, hoofd intensieve zorgen van het San Raffaele ziekenhuis in Milaan. En ook: het bestaat klinisch niet meer. Mogen we elkaar dan toch weer volop kussen en de hand schudden? Neen, want de dokter heeft het helemaal mis. “Er is geen enkel bewijs dat corona verzwakt of minder besmettelijk is geworden”, zeggen specialisten. Ze waarschuwen voor een vals gevoel van veiligheid. “Van corona kan je nog steeds even erg ziek worden als twee maanden geleden”.
 2. Anuna De Wever (18) en klimaatprof Jean-Pascal van Ypersele (63): “Wat wij tevergeefs voor het klimaat vragen, kan plots wel voor corona”
  PREMIUM
  Dubbelinterview

  Anuna De Wever (18) en klimaat­prof Jean-Pas­cal van Ypersele (63): “Wat wij tevergeefs voor het klimaat vragen, kan plots wel voor corona”

  Nog maar vorig jaar waren ze bijna constant wereldnieuws, nu lijken de klimaatjongeren verdwenen. En klinkt de opwarming als een probleem ‘voor na corona’. “Frustrerend. Maar achter de schermen werken we voort tot op de hoogste politieke niveaus”, zeggen activist Anuna De Wever en wetenschapper Jean-Pascal van Ypersele in een dubbelinterview met De Morgen.
 3. Antwerpse immunoloog Hans-Willem Snoeck: “De Belgische experts spelen met vuur”
  PREMIUM

  Antwerpse immunoloog Hans-Wil­lem Snoeck: “De Belgische experts spelen met vuur”

  De dalende cijfers stemmen hoopvol, maar professor immunologie Hans-Willem Snoeck tempert de hoerastemming. “Er zijn minstens vier keer zo veel mensen besmet als nu bekend is. Als we die niet vinden, krijgen we de epidemie nooit onder controle.” In een uitgebreid interview legt Snoeck uit hoe een tweede golf om de hoek loert en hoe de heropstart van de scholen niet zonder risico is: “Je kan bijna niet anders dan je kinderen naar school sturen, zeker? Maar ik zou serieus twijfelen.”

Wetenschap & Planeet