Volledig scherm
© Photo News

Nieuwe test voorspelt of coronapatiënt ernstig ziek zal worden

Met een simpele test kunnen ziekenhuizen binnenkort voorspellen of een coronapatiënt snel weer naar huis kan of intensieve zorg nodig zal hebben. Een bloedstaal en zogeheten cellenteller volstaan dan om in enkele minuten een vrij accurate prognose te maken van het ziekteverloop. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag, na een bericht van een team van Europese onderzoekers in het online tijdschrift eLife.

7 reacties

 • Christian Deckers

  3 weken geleden
  Hopla, wéér een middel om als "het niet verloopt zoals gewenst" het nooit nog aan de specialist of dokter ligt. Binnen 5 jaar beslist een testje of de pc of je een pijnstiller krijgt of niet: hij zegt of je pijn hebt, aan jou wordt het niet gevraagd want je bent te dom om daar op te kunnen antwoorden. Leuk waarmee de wetenschap zich tegenwoordig tracht te onderscheiden.
 • Nicky Dillis

  4 weken geleden
  Voor alle duidelijkheid het gaat hier om een prognostische score die gegeven wordt aan de patiënt, afhankelijk van de activiteit die de witte bloedcellen vertonen. Het gaat dus niet over wel betrouwbaar of niet aangezien deze studie werd gedaan op een populatie van >900 patiënten die zowel een milder verloop hadden als geïnterneerd werden op IC. Hieruit is gebleken dat na de eerste dag 75% betrouwbaar resultaat gaf en na 3 dagen 93%. Zo krijgen ze snel een indicatie van het ziekteverloop
 • John Stahl

  1 maand geleden
  Dus, het bestaat nog niet, maar het werkt al. Doet mij denken aan die Miljarden-scam met bloedanalyse van die Elizabeth Holmes en haar bedrijf Theranos.
 • Michel Jacobs

  1 maand geleden
  Je zou denken; nu gaan we artsen, verpleegkundigen, kinesisten preventief testen, zodat die enkele gezondheidswerkers die verhoogd risico lopen, uit het covid-circuit kunnen gehouden worden en op andere afdelingen aan de slag kunnen blijven? Nee hoor, in de ziekenhuizen nog geen enkel bericht. En wat de vaccinatie's betreft: ook niks.
 • Theo Marmitte

  1 maand geleden
  Ik geloof er niks van. Betrouwbaarheid van de test?
 1. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 1. Dit is de ongelofelijk schattige Ponkey de shezel
  Play

  Dit is de ongelofe­lijk schattige Ponkey de shezel

 2. In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"
  Play

  In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"

Wetenschap & Planeet