Photo d'illustration
Volledig scherm
Photo d'illustration © Getty Images

Nieuwe studie bewijst doeltreffendheid van chirurgische mondmaskers tegen verspreiding Covid-19: “Nagel aan doodskist van tegenargumenten”

De auteurs van een grootschalige studie naar het gebruik van chirurgische mondmaskers tegen de verspreiding van Covid-19 zeggen onomstotelijk bewijs te hebben dat die aanpak effectief is. Ze volgden meer dan 340.000 mensen verspreid over 600 gemeenschappen op het platteland van Bangladesh om de doeltreffendheid van mondmaskers te onderzoeken.

50 reacties

  • Peter Viaene

    2 jaar geleden
    Meneer Pollaerts kan best zijn inzichten in Science trachten aan de wereld te slijten. Nu zullen we het bij mondmaskers moeten houden en het zonder de Ivermectine moeten doen.
  • Bart Timperman

    2 jaar geleden
    Mondmaskers zijn van het begin al effectief geweest, dat weet elke mens met een beetje verstand ook wel. Het beschermt zowel het verspreiden van het virus en het beschermt je ook tegen besmetting, voorwaarde is wel dat je het juist gebruikt en geen stoffen maskers gebruikt van slechte kwaliteit. Als ik zie wat sommige verzinnen als tegenargument: ivermectine? chirurgische mond maskers a minimaal €10 het stuk Bangladesh? Het is een simpele en goedkope maatregel en je eigen keuze binnenkort!
  • karl van dyck

    2 jaar geleden
    Plaatselijke leiders moeten het promoten. Smeergeld en dan komt dat in orde. Net zoals de rest van de wereldleiders het promoot, maar het zelf niet opzet. Net als het vaccineren, precies of iemand van de Elite of de politiek zich zou laten vaccineren, zij vertellen wel dat ze het doenbaar daar blijft het dan ook bij.
  • Henri Pollaerts

    2 jaar geleden
    Waanzinnige studie, totaal wetenschappelijk broddelwerk. In die landen wordt massaal ivermectine gebruikt dat bewezen effectief is tegen Corona. Hoe worden in een land als Bangladesh in godsnaam 340000 mensen gecontroleerd onderzocht? Hoe kunnen ze daar betrouwbaar testen op Corona? Hoe kunnen ze controleren of ze allemaal die mondkapjes gebruikten? Denk je nou echt dat die chirurgische mond maskers a minimaal €10 het stuk hebben gebruikt? Dat is een maandloon voor velen daar. Onzin onderzoek!
  • jean pierre leemans

    2 jaar geleden
    Een super verspreider,die een mondmasker aan doet beschermt andere mensen in zijn omgeving Doet hij geen mondmasker aan,dan kan hij,de gehele omgeving besmetten,ook al dragen deze ook een mondmasker
  1. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
    Gouden Formule 1
    6

    Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

    Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.
  2. Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemische infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”
    PREMIUM

    Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemi­sche infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”

    Corona is nog niet volledig achter de rug of iedereen heeft het al over een nieuwe pandemie. Deze keer gelukkig eentje die enkel op ons scherm te zien is - althans voorlopig toch. In de populaire HBO-reeks ‘The Last of Us’ teistert een schimmelinfectie de wereld en verandert iedereen in een bloeddorstig monster. Maar hoe realistisch is dit? Zou het ons ooit ook echt kunnen overkomen? En hoe gevaarlijk zijn schimmels echt? We vroegen het aan microbioloog Hans Carolus (KU Leuven).
  1. Waarom ben ik verdrietig maar kan ik toch niet huilen? Neurowetenschapper beantwoordt 5 vragen over onze emoties
    PREMIUM

    Waarom ben ik verdrietig maar kan ik toch niet huilen? Neuroweten­schap­per beant­woordt 5 vragen over onze emoties

    Wanneer de Britse neurowetenschapper Dean Burnett zijn vader verliest aan COVID, is hij overmand door verdriet, woede en onmacht. Hij besluit te onderzoeken waarom hij voelt wat hij voelt. Het resultaat is zijn boek ‘Doe normaal!’. Hier zijn alvast de antwoorden op vijf uit het leven gegrepen vragen over onze emoties. Van het nut van nachtmerries tot waarom je niet kan nadenken als je honger hebt: “Emoties lijken niet altijd logisch, maar hebben wel degelijk een belangrijke functie.”
  2. Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
    HLN Shop

    Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat

    De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.