Nieuwe studie bewijst doeltreffendheid van chirurgische mondmaskers tegen verspreiding Covid-19: “Nagel aan doodskist van tegenargumenten”
De auteurs van een grootschalige studie naar het gebruik van chirurgische mondmaskers tegen de verspreiding van Covid-19 zeggen onomstotelijk bewijs te hebben dat die aanpak effectief is. Ze volgden meer dan 340.000 mensen verspreid over 600 gemeenschappen op het platteland van Bangladesh om de doeltreffendheid van mondmaskers te onderzoeken.
De studie wordt momenteel aan peerreview onderworpen door het wetenschappelijk tijdschrift Science, maar de auteurs gunden journalisten van The Washington Post al een vroegtijdige blik op de resultaten vanwege het potentiële belang ervan in wereldwijde debatten over de volksgezondheid.
De omvang van het project, dat in november van start ging en in april 2021 werd afgerond, is opmerkelijk. Ongeveer 178.000 dorpelingen uit Bangladesh bevonden zich in een interventiegroep en werden aangemoedigd mondmaskers te gebruiken. Nog eens 163.000 anderen maakten deel uit van een controlegroep, waar geen interventies werden gedaan.
Onder de groep volwassenen in de studie die werden aangemoedigd om mondmaskers te dragen, nam het gebruik van mondmaskers met 28,8 procent toe, schatten de onderzoekers. Bij deze groep stelden ze bij afname van bloedstalen een daling van het aantal symptomatische Covid-19-besmettingen vast van 9,3 procent. Covid-19-symptomen daalden met 11,9 procent.
Nagel aan doodskist
Dit betekent echter niet dat mondmaskers slechts voor 9,3 procent effectief zijn, benadrukt Jason Abaluck, econoom aan de universiteit van Yale en een van de hoofdonderzoekers van de studie. “Ik denk dat het een grote fout zou zijn om deze studie te lezen en te zeggen: ‘Oh, maskers kunnen slechts 10 procent van de symptomatische infecties voorkomen,’” zegt hij. “Het aantal zou waarschijnlijk vele malen hoger zijn als mondmaskers universeel zouden zijn.”
“Ik denk dat dit in principe een einde maakt aan elk wetenschappelijk debat over de vraag of maskers effectief kunnen zijn in de strijd tegen Covid-19 op niveau van de populatie”, stelt Abaluck. De bevindingen van de studie zijn volgens hem de “nagel aan de doodskist” van de argumenten tegen maskers.
Aanmoediging
De wetenschappers onderzochten ook hoe het dragen van mondmaskers onder de bevolking kan worden aangemoedigd en stelden daarbij vier cruciale interventies vast: het verstrekken van gratis maskers die van deur tot deur worden bezorgd; het aanbieden van informatie over de voordelen van maskers; het afdwingen van het dragen van maskers en het aanbevelen van de maskers door vertrouwde plaatselijke leiders.
Ik zie geen reden waarom de interactie tussen het mondmasker en het virus anders zou zijn op het platteland van Bangladesh dan op het platteland van Kansas of in het stedelijke New York of San Francisco.
Onafhankelijke experts reageren al positief op de omvang van de studie en op de overtuigende argumenten voor het dragen van mondmaskers. Volgens Megan L. Ranney, spoedarts en professor aan Brown University, toont de studie aan dat het dragen van mondmaskers zowel de dragers ervan als de gemeenschap beschermt, en dat mensen meer gemotiveerd zijn om een mondmasker te dragen als dit de sociale norm wordt.
Volgens Lawrence Gostin, faculteitsdirecteur van het O’Neill Institute for National and Global Health Law aan de universiteit van Georgetown, weerlegt de studie ook het “verderfelijke" idee dat mondmaskers enkel dienen voor individuele bescherming en hij pleit voor de invoering ervan op grote schaal. ““Ik zie geen reden waarom de interactie tussen het mondmasker en het virus anders zou zijn op het platteland van Bangladesh dan op het platteland van Kansas of in het stedelijke New York of San Francisco,” reageert hij. “De biologie is hetzelfde.”
En stoffen mondmaskers?
De studie beweert echter niet het laatste woord te hebben over mondmaskers. De auteurs stelden vast dat ook stoffen maskers leidden tot een terugval in de symptomen van Covid-19, maar ze kunnen op dit ogenblik niet uitsluiten dat stoffen maskers mogelijk slechts een klein effect hebben op symptomatische besmettingen en misschien zelfs helemaal geen. De resultaten “tonen niet noodzakelijk aan dat chirurgische mondmaskers veel beter zijn dan stoffen maskers, maar we vinden veel duidelijker bewijs voor de doeltreffendheid van chirurgische mondmaskers,” aldus Abaluck.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Formule 16
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
PREMIUM
Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemische infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”
Corona is nog niet volledig achter de rug of iedereen heeft het al over een nieuwe pandemie. Deze keer gelukkig eentje die enkel op ons scherm te zien is - althans voorlopig toch. In de populaire HBO-reeks ‘The Last of Us’ teistert een schimmelinfectie de wereld en verandert iedereen in een bloeddorstig monster. Maar hoe realistisch is dit? Zou het ons ooit ook echt kunnen overkomen? En hoe gevaarlijk zijn schimmels echt? We vroegen het aan microbioloog Hans Carolus (KU Leuven). -
-
Nederlands gezondheidsinstituut bereidt zich voor op mogelijke uitbraak van ‘candida auris’-schimmel
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bereidt zich voor op een eventuele uitbraak van de schimmel ‘candida auris’. Dat bevestigt een woordvoerder van het instituut. De potentieel gevaarlijke schimmel lijkt in de Verenigde Staten bezig aan een opmars, maar komt volgens het RIVM ook steeds vaker voor in Europa. -
20
Is deze nieuwe vechtsport nog gevaarlijker dan boksen? Neuroloog vertelt wat er gebeurt met je lichaam
Dit weekend vindt in Amerika de finale van het razend populaire Power Slap plaats. Een nieuwe vechtcompetitie waarbij je je tegenstander zo hard mogelijk in het gezicht moet slaan, liefst met een knock-out tot gevolg. Maar hoe gevaarlijk is het om aan zoiets deel te nemen? En is het slechter voor je lichaam dan boksen? Wij vroegen het aan hersenchirurg Bart Depreitere (UZ Leuven). -
PREMIUM
Waarom ben ik verdrietig maar kan ik toch niet huilen? Neurowetenschapper beantwoordt 5 vragen over onze emoties
Wanneer de Britse neurowetenschapper Dean Burnett zijn vader verliest aan COVID, is hij overmand door verdriet, woede en onmacht. Hij besluit te onderzoeken waarom hij voelt wat hij voelt. Het resultaat is zijn boek ‘Doe normaal!’. Hier zijn alvast de antwoorden op vijf uit het leven gegrepen vragen over onze emoties. Van het nut van nachtmerries tot waarom je niet kan nadenken als je honger hebt: “Emoties lijken niet altijd logisch, maar hebben wel degelijk een belangrijke functie.” -
HLN Shop
Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.
50 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter Viaene
Bart Timperman
karl van dyck
Henri Pollaerts
jean pierre leemans