Nieuwe dieet-app bij prikkelbare darm is efficiënter dan medicatie
Patiënten met prikkelbaredarmsyndroom die hun dieet aanpasten met behulp van een speciale app, zijn efficiënter geholpen dan patiënten die klassieke medicatie namen. Dat blijkt uit een twee jaar durende studie van UZ Leuven, waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt. De app zal vanaf juni beschikbaar zijn via de huisartsen.
Delen per e-mail
De studie volgde 470 patiënten die voor de eerste keer naar de huisarts gingen met symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom.
De helft van de patiënten kreeg een behandeling in de vorm van een vereenvoudigd laag-fodmapdieet, dat bepaalde voedingsgroepen afbouwt of uitsluit. Dat dieet konden ze volgen via een app, ontwikkeld door diëtisten van het UZ Leuven. De andere helft van de patiënten kreeg een behandeling met de klassieke geneesmiddelen voor prikkelbaredarmsyndroom.
Motivatie
Zowel het dieet als de medicatie bleken acht weken later goede resultaten op te leveren. Maar het dieet scoorde beter dan de geneesmiddelen: met medicatie zag 62 procent van de mensen de symptomen verminderen of verdwijnen, met het dieet was dat 71 procent.
Na zes maanden bleken bijna alle patiënten gemotiveerd om de behandeling voort te zetten, zowel met de medicatie (82 procent) als met het dieet (91 procent).
"We zijn zelf verrast door de goede resultaten", zegt professor Jan Tack, gastro-enteroloog in UZ Leuven. "Het laag-fodmapdieet bestaat al langer bij gespecialiseerde diëtisten, maar was niet toegankelijk voor een breed publiek. We maakten een app die zo eenvoudig is dat iedereen hem zonder uitleg kan gebruiken. Bijna alle patiënten die het dieet volgden voor de studie bleven het ook na afloop van de studie gebruiken."
Hoe werkt het?
Wetenschappelijke literatuur toonde al aan dat een laag-fodmapdieet klachten bij het prikkelbaredarmsyndroom kunnen verminderen.
Wie het dieet volgt, haalt zes grote voedingstypes, waaronder fructanen, polyolen, fructose of lactose, uit zijn eetpatroon gedurende zes weken. De begeleiding van een ervaren diëtist is dus nodig. Na zes weken kijkt de diëtist of de symptomen beter zijn, waarna er telkens een voedingsgroep weer mag gegeten worden, om na te gaan welk effect dat heeft.
Het is de eerste keer dat we in de praktijk kunnen aantonen dat een dieet beter werkt dan de bestaande medicatie
UZ Leuven-diëtisten ontwikkelden nu een app met een vereenvoudigd fodmap-verlagend dieet, waarin lijsten staan die zeggen wat wel en wat niet mag gegeten worden. Er zijn menulijsten met vervangproducten en telkens een veertigtal ontbijten, lunches, avondmalen, desserts en tussendoortjes.
"Het is de eerste keer dat we in de praktijk kunnen aantonen dat een dieet beter werkt dan de bestaande medicatie. Dat betekent niet dat de app voor iedereen even goed werkt", zegt professor Tack.
"Wie een druk internationaal leven leidt of vaak op restaurant eet, is vermoedelijk beter af met de medicatie. En patiënten met ernstige en langdurige klachten van prikkelbaredarmsyndroom blijven we natuurlijk doorverwijzen naar gespecialiseerde diëtisten, die hen kunnen begeleiden bij de uitgebreidere versie van het laag-fodmapdieet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Gehoorverlies, oorsuizen en duizeligheid bij meer dan 1 op de 10 coronapatiënten
Dat sommige virussen gehoorproblemen kunnen veroorzaken, is al langer bekend. Een nieuwe analyse laat nu zien dat dit bij 15 % van de volwassen coronapatiënten ook het geval is. -
24
Viroloog Johan Neyts over AstraZeneca-vaccin: “Geen biologische hypothese die bloedklonters kan verklaren”
De taskforce Vaccinatie zal zich vanavond om 18 uur beraden over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin na de beslissing van Duitsland gisteren om het vaccin niet meer te gebruiken bij mensen onder de 60 jaar. Ook het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt opnieuw het gebruik van het vaccin. Volgens viroloog Johan Neyts is er voorlopig geen biologische hypothese die de bloedklonters kan verklaren. -
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
-
PREMIUM98
De vaccins vergeleken: welk geeft het minste bijwerkingen? welk beschermt best tegen mutanten?
-
Jobs
Schrijfkriebels? Word contentcreator, copywriter of redacteur!
Schrijfkriebels over je hele lijf? Dan is een job als flexibele copywriter, creatieve contentcreator of vlotte redacteur iets voor jou. Wat zijn de verschillende mogelijkheden en hoe kun je je bijscholen om als schrijver de kost te verdienen? Jobat.be zocht het voor je uit. -
PREMIUM
“Intermittent fasting is geen dieet, maar gedragsverandering”: sportarts over de food hype waarmee Véronique De Kock 11 kilo afviel
Van 16:8 tot eat-stop-eat: vasten is tegenwoordig razend populair, in welke vorm dan ook. En ook heel wat BV’s wagen zich aan de trend, mét succes. Zo beweert Véronique De Kock dat ze onlangs 11 kilo is afgevallen met intermittent fasting. Maar loont het ook echt om even op je honger te blijven zitten? “Wie zestien uur vast, geeft zijn lichaam de tijd om de binnengekomen voorraad koolhydraten helemaal op te maken.” -
PREMIUM
Sarah Ramey neemt het op voor vrouwen met mysterieuze kwalen: “De hoop om ooit nog seks te hebben, heb ik opgegeven”
Al meer dan zeventien jaar leeft Sarah Ramey (39) met zware vaginale pijn en chronische vermoeidheid. Dokters dachten dat het tussen haar oren zat, schreven haar antidepressiva voor. In Het handboek voor vrouwen met mysterieuze kwalen legt ze uit hoe ze als vrouw verdwaalde in het medische labyrint.