Nieuwe dieet-app bij prikkelbare darm is efficiënter dan medicatie
Patiënten met prikkelbaredarmsyndroom die hun dieet aanpasten met behulp van een speciale app, zijn efficiënter geholpen dan patiënten die klassieke medicatie namen. Dat blijkt uit een twee jaar durende studie van UZ Leuven, waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt. De app zal vanaf juni beschikbaar zijn via de huisartsen.
De studie volgde 470 patiënten die voor de eerste keer naar de huisarts gingen met symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom.
De helft van de patiënten kreeg een behandeling in de vorm van een vereenvoudigd laag-fodmapdieet, dat bepaalde voedingsgroepen afbouwt of uitsluit. Dat dieet konden ze volgen via een app, ontwikkeld door diëtisten van het UZ Leuven. De andere helft van de patiënten kreeg een behandeling met de klassieke geneesmiddelen voor prikkelbaredarmsyndroom.
Motivatie
Zowel het dieet als de medicatie bleken acht weken later goede resultaten op te leveren. Maar het dieet scoorde beter dan de geneesmiddelen: met medicatie zag 62 procent van de mensen de symptomen verminderen of verdwijnen, met het dieet was dat 71 procent.
Na zes maanden bleken bijna alle patiënten gemotiveerd om de behandeling voort te zetten, zowel met de medicatie (82 procent) als met het dieet (91 procent).
"We zijn zelf verrast door de goede resultaten", zegt professor Jan Tack, gastro-enteroloog in UZ Leuven. "Het laag-fodmapdieet bestaat al langer bij gespecialiseerde diëtisten, maar was niet toegankelijk voor een breed publiek. We maakten een app die zo eenvoudig is dat iedereen hem zonder uitleg kan gebruiken. Bijna alle patiënten die het dieet volgden voor de studie bleven het ook na afloop van de studie gebruiken."
Hoe werkt het?
Wetenschappelijke literatuur toonde al aan dat een laag-fodmapdieet klachten bij het prikkelbaredarmsyndroom kunnen verminderen.
Wie het dieet volgt, haalt zes grote voedingstypes, waaronder fructanen, polyolen, fructose of lactose, uit zijn eetpatroon gedurende zes weken. De begeleiding van een ervaren diëtist is dus nodig. Na zes weken kijkt de diëtist of de symptomen beter zijn, waarna er telkens een voedingsgroep weer mag gegeten worden, om na te gaan welk effect dat heeft.
Het is de eerste keer dat we in de praktijk kunnen aantonen dat een dieet beter werkt dan de bestaande medicatie
UZ Leuven-diëtisten ontwikkelden nu een app met een vereenvoudigd fodmap-verlagend dieet, waarin lijsten staan die zeggen wat wel en wat niet mag gegeten worden. Er zijn menulijsten met vervangproducten en telkens een veertigtal ontbijten, lunches, avondmalen, desserts en tussendoortjes.
"Het is de eerste keer dat we in de praktijk kunnen aantonen dat een dieet beter werkt dan de bestaande medicatie. Dat betekent niet dat de app voor iedereen even goed werkt", zegt professor Tack.
"Wie een druk internationaal leven leidt of vaak op restaurant eet, is vermoedelijk beter af met de medicatie. En patiënten met ernstige en langdurige klachten van prikkelbaredarmsyndroom blijven we natuurlijk doorverwijzen naar gespecialiseerde diëtisten, die hen kunnen begeleiden bij de uitgebreidere versie van het laag-fodmapdieet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Duitsland bestelt 40.000 doses van vaccin tegen apenpokken, ook Frankrijk overweegt vaccinaties
Om de uitbraak van apenpokken in de kiem te smoren heeft Duitsland 40.000 doses van het Imvanex-pokkenvaccin besteld. Ook Frankrijk overweegt vaccinaties om apenpokken te bestrijden. -
Livios
De vier meest gemaakte fouten bij de aanleg van je tuin
Wil je dit voorjaar je tuin (gedeeltelijk) opnieuw aanleggen? Bouwsite Livios vroeg aan tuin- en landschapsarchitecten welke fouten het vaakst gemaakt worden én hoe je ze vermijdt. -
PREMIUM
Gedaan met endoscopie, binnenkort slik je een pil die je maag en darmen onderzoekt
-
-
PREMIUM
“Intermittent fasting is geen dieet, maar gedragsverandering”: sportarts over de food hype waarmee Véronique De Kock 11 kilo afviel
Van 16:8 tot eat-stop-eat: vasten is tegenwoordig razend populair, in welke vorm dan ook. En ook heel wat BV’s wagen zich aan de trend, mét succes. Zo beweert Véronique De Kock dat ze onlangs 11 kilo is afgevallen met intermittent fasting. Maar loont het ook echt om even op je honger te blijven zitten? “Wie zestien uur vast, geeft zijn lichaam de tijd om de binnengekomen voorraad koolhydraten helemaal op te maken.” -
PREMIUM
Sarah Ramey neemt het op voor vrouwen met mysterieuze kwalen: “De hoop om ooit nog seks te hebben, heb ik opgegeven”
Al meer dan zeventien jaar leeft Sarah Ramey (39) met zware vaginale pijn en chronische vermoeidheid. Dokters dachten dat het tussen haar oren zat, schreven haar antidepressiva voor. In Het handboek voor vrouwen met mysterieuze kwalen legt ze uit hoe ze als vrouw verdwaalde in het medische labyrint. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
QUIZ. Van penissen tot hoogbegaafdheid: hoeveel weet jij over gezondheid?
“Zolang je maar gezond bent.” Gezondheid speelt een belangrijke rol in het leven van iedere Vlaming. Maar hoeveel weet jij over vitaminen, tandglazuur of astma? Doe de test met deze quiz waarin we de interessantste gezondheidsfeitjes van afgelopen week voor jou selecteerden.