Beeld ter illustratie. De test van Spektrax verloop in eerste instantie net als een reguliere coronatest. Met een lange wattenstaaf wordt een beetje slijmvlies uit de keel of neus gehaald. Dat gaat nadien op een chip, die in een handscanner wordt gestopt.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. De test van Spektrax verloop in eerste instantie net als een reguliere coronatest. Met een lange wattenstaaf wordt een beetje slijmvlies uit de keel of neus gehaald. Dat gaat nadien op een chip, die in een handscanner wordt gestopt. © EPA

Nederlands bedrijf ontwikkelt chip die binnen minuut kan vertellen of iemand corona heeft

Binnen een minuut weten of iemand het coronavirus heeft. Daar werkt het jonge Amsterdamse bedrijf Spektrax aan. Het ontwikkelt een scanner en een chip, die het virus vrijwel meteen zouden moeten ontdekken in een beetje slijmvlies. Oprichters Eva Rennen en Johan Pieter Verwey hopen over een paar weken een betrouwbare testmethode klaar te hebben, die ze in de komende maanden op de markt kunnen brengen.

20 reacties

 • Jan Roesems

  1 jaar geleden
  Dan wordt testen een makkie. Hoewel het aantal testjes aanmaken zal hoe dan ook een probleem zijn vrees ik.
 • Lucaz Keizer

  1 jaar geleden
  Lees hier dagelijks dat dit of dat is uitgevonden of ontwikkeld. Eerst zien en dan geloven. Door mijn vele samenwerking met Nederlanders, heb ik de ervaring dat ze vooral zeer goede verkopers zijn. Kunnen moeiteloos gebakken lucht verkopen beste Johan Goris.
 • Lisette Theunis

  1 jaar geleden
  Als dit goed werkt moet men geen tijd meer verliezen, en overal massaal in de eu beginnen te testen. Elke dag verliezen we sowieso miljarden aan deze pandemie.
 • Luc Maes

  1 jaar geleden
  hoeveel hebben we dit soort al gehoord en het wordt nooit toegepast idem dito met vaccins
 • Carin Desmet

  1 jaar geleden
  En meteen reizers ook controleren zou heel goed zijn. Dan weet men deze zonder symptomen ook...

Wetenschap & Planeet