Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © ThinkStock

Nauwelijks nog Vlaamse en Brusselse huisartsenkringen zonder patiëntenstop

Zowat alle huisartsenkringen in Vlaanderen en Brussel hebben een patiëntenstop in een of meerdere praktijken. Dat blijkt uit een bevraging van De Standaard. Patiënten moeten soms tot twee jaar wachten voor ze zich kunnen aansluiten bij een praktijk.

 1. “Dit rijt de wonden opnieuw open”: Dochter vermoorde huisarts schrikt niet van opnieuw zwaar geweld tegen dokter in Waregem. “Amper iets veranderd op zeven jaar tijd”
  PREMIUM
  Izegem / Ingelmunster / Kortrijk / Zulte

  “Dit rijt de wonden opnieuw open”: Dochter vermoorde huisarts schrikt niet van opnieuw zwaar geweld tegen dokter in Waregem. “Amper iets veranderd op zeven jaar tijd”

  Het nieuws van de lange gijzeling van een huisarts in Waregem van afgelopen maandag brengt nare herinneringen boven bij de familie van de vermoorde huisarts Patrik Roelandt (64) uit Izegem. “Je moet als arts bijna een bodyguard hebben om veilig te zijn”, vertelt dochter Sophie Roelandt (42) nu. De meest recente cijfers van geweld tegen artsen dateren van 2017, maar alles wijst erop dat het geweld enkel toeneemt. De artsen zelf vragen ondertussen een overleg met minister Annelies Verlinden (CD&V).
 1. Dokter Sofie Adam gaat op huisbezoek met de e-step: “Veel sneller ter plaatse bij de patiënt”
  PREMIUM
  vilvoorde

  Dokter Sofie Adam gaat op huisbezoek met de e-step: “Veel sneller ter plaatse bij de patiënt”

  In Vilvoorde kan je sinds enkele weken huisarts Sofie Adam spotten op een elektrische step. Ze heeft haar praktijk in Houtem en probeert met haar step het verkeer, de werkzaamheden en de zoektocht naar parkeerplaats te omzeilen. “Sinds vier tot zes weken verplaats ik me met de elektrische step om de huisbezoeken in de buurt te realiseren. Het idee zit nog in de testfase, maar verloopt tot dusver goed.”

Wetenschap & Planeet