Moderna-vaccin krijgt volledige goedkeuring in VS
Het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna heeft in de Verenigde Staten de volledige goedkeuring gekregen voor mensen vanaf 18 jaar. Dat melden de gezondheidsautoriteiten maandag. Tot nog toe beschikte het Moderna-vaccin over een noodgoedkeuring, die normaliter komt te vervallen wanneer de noodtoestand ophoudt.
Lees al het nieuws over het coronavirus in dit dossier.
Het vaccin van Moderna "voldoet aan de strenge normen" van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) op het vlak van "veiligheid, werkzaamheid en productiekwaliteit die vereist zijn voor goedkeuring", aldus de FDA in een verklaring.
Daarmee is het vaccin van Moderna het tweede dat een volledige goedkeuring kreeg in de VS, na dat van Pfizer.
De FDA hoopt dat de volledige goedkeuring van het vaccin extra vertrouwen kan geven aan mensen om zich toch te laten vaccineren, zegt Janet Woodcock, topvrouw van het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap, in een verklaring.
CEO Stéphane Bancel spreekt over een belangrijke stap voor Moderna, nu het vaccin het eerste product van het bedrijf is dat in de VS wordt goedgekeurd. Hij benadrukte nog dat het vaccin al aan tientallen miljoenen mensen wereldwijd is toegediend.
Het vaccin werd in de VS in december 2020 goedgekeurd via een noodgoedkeuring. Het is enkel beschikbaar voor mensen ouder dan 18 jaar.
De volledige goedkeuring geldt voor de eerste twee doses, die minimum een maand na elkaar mogen worden toegediend. Voor de boosterdosis geldt wel nog de noodgoedkeuring.
De FDA baseerde haar beslissing op de analyse van gegevens van klinische studies waarbij 15.000 mensen het vaccin kregen toegediend en 15.000 anderen een placebo.
Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap vermeldt bij het vaccin wel het risico op myocarditis, een ontsteking van de hartspier. Het risico is het grootst bij jonge mannen van 18 tot 24 jaar, binnen zeven dagen na de tweede injectie.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
6
In 2035 zal de helft van de wereld te maken hebben met overgewicht, waarschuwt rapport
Er zijn steeds meer mensen op onze planeet, maar iedere mens neemt ook steeds wat meer plaats in. Volgens een schatting zal de helft van de wereldbevolking tegen 2035 geclassificeerd zijn als zwaarlijvig. Zeker als er geen actie wordt ondernomen, waarschuwt de Wereld Obesitas Federatie. -
België scoort veel slechter dan buurlanden: hoge gezondheidskosten duwen gezinnen in miserie
Steeds meer Belgische huishoudens kunnen vanwege de hoge gezondheidskosten geen basisnoden meer betalen, zoals voedsel, huisvesting of verwarming. Hun aandeel behoort tot de hoogste van West-Europa, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. “De best mogelijke gezondheidszorg voorzien voor iedereen is een gevecht, elke dag opnieuw”, reageert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. -
-
PREMIUM
Laat vanaf je vijftigste regelmatig je ogen checken: “Van glaucoom kan je blind worden zonder dat je het beseft”
Minstens drie procent van de Belgische 40-plussers heeft glaucoom. Een ongeneeslijke oogaandoening die je langzaam maar zeker slechtziend kan maken. Hoe kan je het herkennen? En welke behandelingen bestaan er? We vroegen het aan oogarts Tom Van Hoorde. Collega Sophie Lemmens (UZ Leuven) geeft uitleg over de allernieuwste opsporingstechniek met artificiële intelligentie. “Iedere zenuwvezel die je bent verloren, krijg je nooit meer terug.” -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
PREMIUM
Steeds meer jonge mensen krijgen een nekbult door intensief schermgebruik: zo kan jij dat voorkomen (of genezen)
Steeds meer Vlamingen hebben last van een nekbult: een plaatselijke vetophoping onderaan de nek. Vooral vrouwen zijn vatbaar voor de lastige kwaal die door een verkeerde houding wordt veroorzaakt. “We zien een rechtstreeks verband tussen het toegenomen schermgebruik en de stijgende groep patiënten met een nekbult”, zegt dr. Thomas Mathieu (UZ Antwerpen). Hij legt uit hoe je ervan verlost raakt. -
PREMIUM
Nu de klok een uur vooruit is gezet: met deze 3 tips wen je zo snel mogelijk aan de zomertijd
Het is weer zover: de zomertijd is begonnen. Vannacht hebben we de klok een uur vooruit gezet. En zoals ieder jaar vragen we ons dan af: schaffen we het winter- of zomeruur niet beter gewoon af? En zo ja, welke tijd laten we dan best in het verleden? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters geeft mee wat voor wetenschappers de beste optie lijkt, én geeft advies om de uurwisseling vlot te laten verlopen.