Volledig scherm
PREMIUM
© Geert De Rycke

Minder kans op overlijden tijdens tweede golf? Sterfte coronapatiënten in ziekenhuis gehalveerd, volgens Nederlands onderzoek

Coronapatiënten die tijdens de tweede golf zijn opgenomen in het ziekenhuis, lopen minder kans te overlijden aan het virus. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna duizend patiënten in acht Nederlandse ziekenhuizen. Hoe mogen we die resultaten interpreteren? En hoe zit het in België? Professor Geert Meyfroidt geeft toelichting.

5 reacties

 • Yves Van Rossem

  1 maand geleden
  Is dat niet normaal ? mij lijkt dit héél logisch te zijn. De burgers die gevoeliger en vatbaarder waren voor het coronavirus hebben de eerste golf niet overleefd (of toch diegene die er in aanraking zijn mee gekomen). Er zijn dus heden minder "zwakkeren" (als ik het zo mag noemen) over die niet zo goed bestand zijn tov het virus. Noem het maar natuurlijke selectie ...
 • Guido Deville

  1 maand geleden
  Klop dit wel? In de eerste golf waren er de ruim 9500 doden. Nu staat de teller al op meer dan 19.000 doden en het niveau van de ziekenhuisopnames en overlijdens per dag blijkt al een paar weken te stabiliseren op een veel te hoog niveau. De tweede golf zal uiteindelijk veel dodelijker zijn. Een van de redenen zijn de scholen, maar de beslissing om die te sluiten is een politiek probleem. Als het niveau van de ziekenhuisopnames niet substantieel zakt tijdens de kerstvakantie rest er geen keuze.
 • Eddy Willems

  1 maand geleden
  Met heel veel dank aan de zorgverleners die hiervoor dag en nacht in de weer zijn. Dikke chateau! Hopelijk kunnen we ooit ook eens een pluim geven aan de leiders van dit land.
 • Danny Buyse

  1 maand geleden
  Er zijn misschien minder doden maar hoe kom je er uiteindelijk uit na de ziekte of hoeveel bijkomende schade heb je opgelopen door de ziekte.
 • Johan Goris

  1 maand geleden
  Hoe je het ook interpreteert, het is positief nieuws.
 1. David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning
  Play

  David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning

 2. Racistische man vernielt buurtwinkel van Afghaanse migrant: "Al-Qaeda, Osama!"
  Play

  Racisti­sche man vernielt buurtwin­kel van Afghaanse migrant: "Al-Qae­da, Osama!"

Wetenschap & Planeet