Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/Science Photo Libra

“Mens is bedreigde diersoort”: dalende spermakwaliteit bedreigt ons voortbestaan, zegt Amerikaans wetenschapper. Maar is dat ook zo?

In een zaadlozing van de gemiddelde westerse man zwemt vandaag maar half zo veel sperma als in die van zijn grootvader. En vrouwen van 20 zijn maar even vruchtbaar als hun grootmoeder toen die 35 was. Onze vruchtbaarheid heeft de voorbije decennia zo’n duik genomen dat de Amerikaanse wetenschapper Shanna Saw beweert dat we een bedreigde diersoort geworden zijn. Vruchtbaarheidsspecialist Dominic Stoop van UGent nuanceert, maar wordt toch ook niet vrolijk van de vooruitzichten.

79 reacties

 • Patrick Rens

  1 maand geleden
  Goed nieuws! Het mensenras kweekt zichzelf en de planeet kapot. Als iedereen zo slim zou zijn om zich te beperken tot maximaal 2 kinderen, dan zal de wereldbevolking langzaam dalen, wat nodig is. Zo kan ook de maatschappij en de economie zich langzaam aanpassen aan deze daling en zijn er geen rampen of extreme ingrepen voor nodig.
 • Louis Smeekens

  1 maand geleden
  Oh, tzal geen verlies voor de aarde an sich betekenen. Integendeel. Nu, dit is al langer geweten. Volgens mij een natuurlijk gebeuren. Net als bij ratten. Teveel ratten? Kleinere nesten, te weinig ratten omdat wij ze vangen? grotere nesten. Zo simpel is het.
 • Jean Van den Bosch

  1 maand geleden
  Dat is al 50 jaar geweten. Was oorspronkelijk een Finse studie. Toen al hadden mannen 50% minder spermatozoïden. Men vermoedde toen dat het kwam door al de toegevoegde stoffen bij de voeding (o.a. pesticiden).
 • Emi Hergersberg

  1 maand geleden
  dan eindelijk toch goede natuurlijke vooruitzichten tegen de overbevolking. Daar zit ik al jaren op te hameren.
 • Mario Tersago

  1 maand geleden
  De natuur vindt wel een weg.. het werd tijd dat we afgestraft werden om onze populatie te verdubbelen op een 50 jaar tijd.
 1. Zou jij durven? Deze kapper knipt haren met een bijl
  Play

  Zou jij durven? Deze kapper knipt haren met een bijl

 2. Suthep is plots toeschouwer van een strijd tussen een bidsprinkhaan en een vogel
  Play

  Suthep is plots toeschou­wer van een strijd tussen een bidsprink­haan en een vogel