Marc Van Ranst waarschuwt voor populair homeopathisch griepmiddel oscillococcinum.
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Van Ranst waarschuwt voor populair homeopathisch griepmiddel oscillococcinum. © Photo News

Marc Van Ranst waarschuwt voor oscillococcinum: “Zuiver bedrog”

Het is volop griepseizoen en heel wat mensen grijpen naar het populaire homeopathisch middel oscillococcinum. “Zuiver bedrog”, waarschuwt viroloog Marc Van Ranst. Van Ranst en professor huisartsgeneeskunde Patrik Vankrunkelsven leggen uit wat het middel juist is en waarom het niet werkt.

27 reacties

  • WALTER WIELANDT

    1 maand geleden
    een tas hete thee met een scheutje cognac ,,,het beste middel tegen griep en verkoudheid en handcontact vermijden niet vergeten !!!
  • Rene Spoelberghs

    2 maanden geleden
    Alle homeopathie is je reinste onzin. Dat staat als een paal boven water en is al herhaaldelijk onomstotelijk bewezen. Als het al "werkt", is het puur het placebo-effect. Mensen denken ook als ze beter worden, dat het aan dat middel ligt. Ze vergeten dat ze een immuunssysteem hebben dat constant vecht tegen virussen en bacterieën en dat we meestal gewoon vanzelf genezen, ook zonder enige medicatie. En inderdaad, verwar homeopathie niet met plantengeneeskunde. Twee compleet verschillende zaken.
  • Wesley Kenis

    2 maanden geleden
    En nu de hamvraag: als het dan toch bedrog is zo1ls hij beweert: wie heeft dan toestemming gegeven om het op de markt te brengen? Ahaj diezelfde kliek politiekers die niet vies zijn va´niet motto "als het niet helpt mag het wat opbrengen zeker"...
  • Johan Janssen

    2 maanden geleden
    Is inderdaad een boerenbedrog middel. Helpt gewoon geen fluit maar het schaad ook niet en meestal heb je niks nodig om te genezen.
  • Charles Friedrich

    2 maanden geleden
    Bij mij verdwijnen alle griep symptomen binnen de 24 uur met Oscillococcinum. Mr.Van Ranst is uiteraard vrij te denken wat hij wil.
  1. Wij kochten 30 populaire medicijnen in België en Nederland en wat blijkt? Vooral de generische versies zijn bij onze noorderburen tot 91% goedkoper
    PREMIUM

    Wij kochten 30 populaire medicijnen in België en Nederland en wat blijkt? Vooral de generische versies zijn bij onze noorderbu­ren tot 91% goedkoper

    Nu alle winterkwalen, griep- en andere virussen welig tieren, valt een doordacht aangevulde huisapotheek aan te raden. Maar ook de Imodiums en Dafalgans ontsnapten niet aan de inflatie. Waar zijn de geneesmiddelen momenteel het allergoedkoopst? Wij kochten 30 populaire middeltjes en staken hiervoor ook de Nederlandse grens over. Daar mogen zelfs winkelketens als Kruidvat en Albert Heijn voorschriftvrije medicijnen verkopen. En dat doen ze zeker bij generische versies aan spectaculaire prijzen. Zo vallen pijnstillers als ibuprofen en paracetamol er tot 91 procent (!) goedkoper uit.
  2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  1. Hoe voelen patiënten het geneesmiddelentekort? “Ik halveer nu zelf mijn pillen met een speciale machine voor de juiste dosis”
    PREMIUM

    Hoe voelen patiënten het geneesmid­de­len­te­kort? “Ik halveer nu zelf mijn pillen met een speciale machine voor de juiste dosis”

    “Sorry, maar dat geneesmiddel is er momenteel niet”: het wordt stilaan een standaardzin bij de apothekers in ons land. De laatste maand waren 379 geneesmiddelen - vaak tijdelijk - onbeschikbaar en er is niet altijd een alternatief voorhanden. Hoe voelen patiënten en artsen het geneesmiddelentekort? “We kunnen niet altijd dezelfde kwaliteit van medicatie garanderen”, zegt neuroloog Patrick Santens (UZ Gent).
  2. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
  3. Welke keelpastilles helpen écht tegen keelpijn? Professor legt uit: “Van veel middeltjes is niet wetenschappelijk bewezen dat ze verlichting bieden”
    PREMIUM

    Welke keelpastil­les helpen écht tegen keelpijn? Professor legt uit: “Van veel middeltjes is niet wetenschap­pe­lijk bewezen dat ze verlich­ting bieden”

    Keelpijn is een vervelende kwaal waar we allemaal wel eens last van hebben. Maar wat doe je om er zo snel mogelijk van verlost te raken? Bieden al die keelpastilles die claimen keelpijn te verzachten soelaas? Hans De Loof, professor farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, bespreekt mogelijke remedies en neemt zeven merken onder de loep. “Met vitamine C zou ik opletten: wie dit te obsessief gebruikt, kan zo bijvoorbeeld de tanden beschadigen.”