Man loopt dodelijke infectie op nadat stukje katoen van wattenstaafje in oor achterblijft
MedischMeer dan tien jaar zat er een stukje katoen van een wattenstaafje in het linkeroor van een 31-jarige Britse man. Daardoor liep hij een infectie op, die hem bijna het leven kostte. Dat staat vandaag te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The British Medical Journal’. Door met een wattenstaafje in je oor te peuteren, riskeer je de gehoorgang en/of het trommelvlies te beschadigen, benadrukken neus-, keel- en oor-artsen (nko).
De Brit had meer dan tien jaar last van hoofdpijn, gehoorverlies en pijn in zijn linkeroor. Twee artsen onderzochten hem, maar konden de oorzaak van zijn medische klachten niet achterhalen. De voorbije weken verslechterde de toestand van de man aanzienlijk. Zo kreeg hij epilepsieaanvallen en moest hij haast dagelijks overgeven.
Toen de dertiger op een dag in elkaar zakte en het bewustzijn verloor, werd hij door een familielid naar de spoeddienst gebracht. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een hersenvliesontsteking ging, maar verder onderzoek bracht iets helemaal anders aan het licht.
Abcessen
Artsen troffen in de gehoorgang van de man naast een grote prop oorsmeer ook een stukje katoen van een oorstokje aan. De Brit had daardoor een oorontsteking opgelopen waarbij de infectie was doorgebroken naar de hersenen, zo stelden dokters vast. Bovendien was op een scan te zien dat de man verschillende abcessen in zijn hersenen had. “Als een hersenabces niet wordt behandeld, leidt het tot de dood”, zo staat te lezen in ‘The British Medical Journal’.
Nadat het wattenstaafje werd verwijderd en hij een behandeling met antibiotica had gekregen, begon de man zich stilaan beter te voelen.
“Oren werken zelfreinigend”
Verschillende artsen ontmoedigen al langer het gebruik van wattenstaafjes om oorsmeer te verwijderen, omdat ze eigenlijk meer kwaad dan goed kunnen doen. Je duwt oorsmeer net nog dieper in je oor waar het vast komt te zitten. Dat kan leiden tot allerlei complicaties, ontstekingen of zelf beschadiging van het trommelvlies.
“Steek een wattenstaafje nooit in je oor, want op die manier duw je dode huid en oorsmeer naar achteren, waardoor er proppen ontstaan die de gehoorgang kunnen blokkeren”, waarschuwt Ingeborg Dhooge, diensthoofd Neus-, keel- en oorheelkunde in het UZ Gent.
“Oorsmeer wordt bij iedereen automatisch afgevoerd. Je oren werken zelfreinigend. De huid in je gehoorgangen vernieuwt zich continu. Oude huidschilfers worden naar buiten geleid en nemen tijdens die migratie oorsmeer mee. Zo komt oud smeer in je oorschelp terecht. Die mag je uiteraard wel schoonmaken”, verduidelijkt Dhooge.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Op kot? Deze verzekeringen zijn een must voor studenten
Veel studenten zijn nog naarstig op zoek naar een kot, nu het volgende academiejaar in zicht komt en er kotschaarste heerst. Heb je een optrekje gevonden, zijn er echter niet zoveel jongeren die eraan denken om meteen ook de verzekering voor hun kot in orde te brengen. Hoe zit dat precies in elkaar? Moet je een studentenkot apart verzekeren? Independer.be maakt je wegwijs. -
We mogen geen oorstokjes gebruiken, hoe reinig je dan wel?
Maar liefst 34 kinderen per dag belanden in de Verenigde Staten op de spoedafdeling omdat ze een oorstokje hebben gebruikt, zo blijkt uit een nieuwe langdurige studie van het Amerikaanse tijdschrift Journal of Pediatrics. Dat wattenstaafjes om je oren te reinigen geen goede combinatie zijn wisten we al langer, maar deze studie herinnert ons er nog eens aan. Hoe hou je dan wel je oren schoon? -
Communie- of lentefeest op de planning? Zo kies je de perfecte handtas
Het is mei, en dat betekent dat het communie- en lentefeestseizoen weer volop losbarst. Al hebben we met dit mooie weer helemaal geen reden nodig om te feesten. Je hoofd breken over de juiste look? Nergens voor nodig. Deze twaalf handtassen maken elke outfit af. -
-
Brit loopt tien jaar lang rond met wattenstaafje in oor
Een decennium lang heeft een Britse man rondgelopen met een wattenstaafje in zijn linkeroor. De man raakte het staafje tien jaar eerder kwijt terwijl hij zijn oren aan een schoonmaakbeurt onderwierp, maar geloofde dat het er weer vanzelf was uitgevallen. Niet dus. Het object werd verwijderd in een oorheelkundekliniek in Leicestershire. -
HLN Shop
Van kamado tot tafelgrill: zo kies je de ideale barbecue voor je tuinfeest
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
11
EU werkt aan uniforme digitale toegang tot gezondheidsgegevens
De Europese Commissie stelt voor om burgers in heel de EU dezelfde, gemakkelijke digitale toegang te geven tot hun gezondheidsgegevens. Die zullen ze kunnen delen met dokters en andere gezondheidswerkers, zonder de volledige controle over hun gegevens te moeten afgeven. Dat moet tot een betere gezondheidszorg leiden. -
Audit Ziekenhuizen: “CT-scans nog te vaak gebruikt”
Nog te vaak kiezen ziekenhuizen voor CT-scans met schadelijke röntgenstraling in situaties waar een MRI-scan als minder schadelijk alternatief mogelijk is. Dat blijkt uit onderzoek van de eenheid Audit Ziekenhuizen.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDietrich Van Helder
Erwin VD