Lotte Lauwers kampt al maanden met smaak- en geurverlies.
Volledig scherm
PREMIUM
Lotte Lauwers kampt al maanden met smaak- en geurverlies. © Steven Richardson

Lotte (25) heeft door corona al 8 maanden last van geur- en smaakverlies. Expert legt uit hoe dat komt en hoe je er sneller van verlost raakt

Twee derde van de coronapatiënten krijgt te maken met reukverlies, waardoor ze ook minder proeven. Bij sommigen lost het probleem zich na een paar dagen vanzelf op, anderen hebben er maanden na hun besmetting nog steeds last van. “Mijn koffie smaakte naar lauw water en mijn havermout was net karton”, zegt Lotte (25), die na acht maanden nog steeds niet ruikt en proeft zoals voor haar Covid-besmetting. Hoe komt dat corona onze geur en smaak beïnvloedt? Waarom wordt de ene wel door dit gezondheidsprobleem getroffen en de andere niet? En vooral: hoe raak je ervan af? Neus-, keel- en oorarts Bob Lerut legt uit. 

5 reacties

 • Bart Timperman

  2 maanden geleden
  Marga Printemps, Covid maakt geen onderscheid tussen mensen zoals jij doet. De maatregelen zijn er dan ook voor iedereen!
 • Marga Printemps

  2 maanden geleden
  Word wakker , de corona maatregelen en boetes zijn er alléén voor het gepeupel. Er is een filmpje van circa 23 minuten waarin Marc Van Ranst uitlegt hoe je het volk moet angst aanjagen en dit is van 2019.!
 • Deborah Lahousse

  2 maanden geleden
  Ik heb 7 maanden na Corona ook nog steeds niet voor de volle 100% reuk en smaak terug. Het is frustrerend niet te kunnen vertrouwen op die zintuigen. Maar als het dat maar is...
 • Herman De Gent

  2 maanden geleden
  Een kuur van Celestone kan helpen, 'k heb er in 2017 ook last van gehad en niets hielp. Reuk en smaak vlug terug.
 • Walter Lippens

  2 maanden geleden
  Vitamine B6 gebruiken zou goed helpen. 
 1. Baby Luca testte op zes weken oud positief op Covid-19: “Ook verpleging was compleet verrast”
  PREMIUM

  Baby Luca testte op zes weken oud positief op Covid-19: “Ook verpleging was compleet verrast”

  Luca, het acht weken oude zoontje van Olivier en Tanja uit Dilbeek, is twee weken geleden besmet geraakt met het coronavirus. Hoe? Dat weten ze niet, maar het is wel een extreem uitzonderlijk geval in Vlaanderen. Beide ouders hebben ook positief getest op het virus en verwerpen dan ook alle mensen die de maatregelen overtreden. “Mijn vrouw en zoontje hebben hard afgezien”, klinkt het bij Luca’s papa. Olivier vertelt ons hoe moeilijk de afgelopen weken voor hem en zijn gezin geweest zijn.
 2. Een blik achter de schermen van corona-afdeling OLV-ziekenhuis: “Verschil met eerste golf? We weren familie niet meer, het is menselijker nu”
  PREMIUM
  Aalst

  Een blik achter de schermen van corona-afdeling OLV-ziekenhuis: “Verschil met eerste golf? We weren familie niet meer, het is menselij­ker nu”

  213 coronapatiënten worden nu verzorgd in de twee Aalsterse ziekenhuizen ASZ en OLV, 37 van hen liggen op de afdeling Intensieve Zorgen. Een triest record. Voor het zorgpersoneel betekent het pompen of verzuipen, maar ze zetten door. Wij mochten een bezoek brengen aan de Covid- en de spoedafdeling van het OLV-ziekenhuis van Aalst om er te zien hoe de helden van de zorg de strijd aangaan met het virus. En er zijn lessen getrokken uit de eerste golf. “Toen hielden we de familie buiten. Dat was niet goed voor de patiënt, de familie of de zorgverlener.”
 1. Relschoppers in Nederland laten spoor van vernieling achter
  Play

  Relschop­pers in Nederland laten spoor van vernieling achter

 2. Chuck Schumer doet gênante verspreking tijdens belangrijke speech
  Play

  Chuck Schumer doet gênante verspre­king tijdens belangrij­ke speech

Wetenschap & Planeet