Leraren krijgen geen voorrang bij toediening boostervaccin. Wanneer ben jij aan de beurt? Bekijk het hier
De ministers van Volksgezondheid zijn het eens geworden over de strategie voor het toedienen van de boosterprik aan de volledige bevolking. De uitnodigingen worden al in de komende dagen verstuurd, op basis van de tijd die verstreken is sinds de eerste vaccinatiecyclus en de leeftijd van de betrokkenen. Belangrijk ook: er komen geen prioritaire groepen die voorrang krijgen op de rest van de bevolking, zoals bijvoorbeeld het onderwijzend personeel. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is teleurgesteld. “Dan organiseren we het zelf vanuit de Vlaamse regering”, zei hij aan VRT NWS.
Wanneer je een booster krijgt, hangt in de eerste plaats af van welk vaccin je aanvankelijk kreeg. Voor Johnson & Johnson is dat minstens twee maanden na je enige prik, voor AstraZeneca na minstens vier maanden en voor Pfizer en Moderna na minstens zes maanden. Dat heeft Dirk Ramaekers van de Taskforce Vaccinatie gezegd en is bevestigd door Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aan VTM NIEUWS. Een booster zal sowieso bestaan uit een mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna.
Ook wie na een volledige vaccinatie een milde of asymptomatische besmetting doormaakte, zal een booster krijgen met die intervallen. “Een infectie na een volledige basisvaccinatie zal een boostereffect hebben, maar met erg variërende individuele resultaten”, aldus vaccinoloog Pierre Van Damme. “Voor hoe lang weten we niet en hoe sterk weten we ook niet. Om die reden wordt de boostervaccinatie gewoonlijk ook minimaal 14 dagen na genezing gegeven of minimaal 14 dagen na een positieve PCR-test, als er geen klachten zijn. Bepaalde landen hanteren 3 tot 6 maanden later. Vanuit een voorzorgsmaatregel kiest België echter voor minimaal 14 dagen.”
Leeftijd
Tegelijk wordt zoals bij de eerste campagne naar de leeftijd gekeken, waarbij vertrekkende vanaf de leeftijd van 65 jaar ‘afgedaald’ wordt in de leeftijdspiramide. Mensen met immuniteitsproblemen kregen in september al een booster. In oktober volgden bewoners van woonzorgcentra en 65-plussers. Momenteel worden de mensen in de zorgsector geprikt en ook mensen die Johnson & Johnson kregen, zijn intussen bijna allemaal uitgenodigd. Volgende week volgt wie AstraZeneca kreeg. De overige 4,2 miljoen mensen die een basisvaccinatie met een mRNA-vaccin (van Pfizer of Moderna) kregen, zullen vanaf midden december worden uitgenodigd.
Concreet
Nu: boosterprikken bij mensen met onderliggende immuniteitsproblemen (ongeveer 400.000 mensen), rusthuisbewoners (ongeveer 150.000 mensen), 65-plussers (ongeveer 2 miljoen mensen) en gezondheidswerkers (ongeveer 500.000 mensen). De vaccinaties bij rusthuisbewoners zal eind november afgerond zijn, die bij mensen met onderliggende immuniteitsproblemen eind december. Eind januari 2022 moeten de 65-plussers en gezondheidswerkers hun boosterprik gekregen hebben. De uitnodigingen voor wie jonger dan 65 is en het J&J-vaccin heeft gekregen zijn bijna allemaal de deur uit. In de loop van januari moeten zij hun boosterprik gekregen hebben.
Begin december: eerste boosterprikken voor mensen onder de 65 jaar die het AstraZeneca-vaccin kregen (ongeveer 510.000 personen). Eind januari zouden ze hun boosterprik gekregen moeten hebben.
Eind december: begin van de boostercampagne bij de brede bevolking: mensen die Moderna of Pfizer kregen (ongeveer 4,1 miljoen mensen). In de loop van maart zou iedereen zijn boosterprik gekregen moeten hebben.
Momenteel kunnen in ons land ongeveer 420.000 vaccins per week worden toegediend. “Die capaciteit is ruim voldoende voor de prioritaire groepen en voor de basisvaccinaties die nog altijd elke dag worden toegediend: ongeveer 25 000 eerste doses per week en evenveel tweede doses”, klinkt het. “Vanaf december wordt de capaciteit verhoogd tot bijna 530.000 doses per week. Ten laatste in maart 2022 zal elke volwassene de kans hebben gekregen een boostervaccin te krijgen.”
Er zijn sowieso voldoende vaccins en materiaal beschikbaar, volgens de Taskforce. “Er zijn momenteel 23 miljoen spuiten en naalden en ongeveer 5,2 miljoen doses mRNA-vaccin in voorraad", klinkt het. “Vanaf januari 2022 worden bovendien nieuwe leveringen verwacht.”
De boosters zullen in de eerste plaats toegediend worden in vaccinatiecentra. Er zal ook bijkomende capaciteit voorzien worden via huisartsen, verpleegkundigen en apothekers. Voor die laatste wordt nu een wettelijke aanpassing voorbereid. Er lopen ook besprekingen om vaccinaties te organiseren in grote bedrijven via de bedrijfsgeneeskundige diensten. De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka heeft al 20 grote productiebedrijven bereid gevonden om op de werkvloer te starten met het toedienen van boosterprikken.
Kinderen
Op 16 of 17 december wordt een advies verwacht rond de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar. Normaal gezien zal met hun vaccinatie dan begin januari gestart kunnen worden.
Wellicht eind volgende week wordt bovendien de website QVax weer opengesteld, waar mensen zich vrijwillig kunnen aanmelden voor het vervroegd ontvangen van een vaccin - weliswaar met respect van de uitgestippelde intervallen voor de verschillende vaccintypes.
Tot nu waren de zorgverleners een prioritaire groep voor het ontvangen van een boosterprik, maar daar komen bij de uitrol naar de brede bevolking geen groepen bij. Dus ook geen leerkrachten en kinderverzorgers, zoals Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts had gevraagd, iets waar ook federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wel oren naar had.
Weyts: “Ik begrijp dit niet”
“Prioriteit was wel mogelijk voor de zorg, maar het is niet mogelijk voor leerkrachten”, reageert Vlaams minister Weyts, die zegt de beslissing niet te begrijpen. “Nochtans gelden de argumenten die pleiten voor de zorg des te meer voor de leerkrachten van het basisonderwijs. Zij zijn - samen met de mensen van de kinderopvang - de énigen die elke dag werken met een volledig ongevaccineerde populatie. Sommigen weten altijd heel goed wat het onderwijs allemaal moet doen, maar als zij iets kunnen doen voor het onderwijs, dan geven ze niet thuis.”
Nog voor de reactie van Weyts bekend was, legde Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, uit waarom gezondheidswerkers eerder al de kans kregen op een boosterprik, nog vóór de strategie voor de uitrol naar de hele bevolking beslist was. “Dat was niet om hen individueel te beschermen, maar omdat ze in aanraking komen met kwetsbaren”, zei hij. Een herhalingsprik vermindert de kans op transmissie, maar zorgt er tegelijk ook voor dat minder zorgverleners uitvallen.
Hoe dan ook, Weyts wil nu een initiatief nemen om de leerkrachten eventueel zelf te vaccineren. “We gaan nu bekijken in hoeverre wij zelf prikken kunnen zetten bij leerkrachten, als men ons daarvoor de vaccins geeft”, besluit hij.
De ministers van Volksgezondheid bekijken of de boostercampagne bij grote bedrijven ook intern kan gebeuren, met medewerking van de bedrijfsgeneeskundige diensten. In Het Journaal op één zei federaal minister Frank Vandenbroucke dat de hele campagne sneller kan vooruitgaan als ook voor het onderwijs een eigen dienst kan worden ingeschakeld, naar analogie met de privésector. “Als onderwijs of andere sectoren geïnteresseerd zijn om hetzelfde schema te volgen, dan kan dat. De Taskforce Vaccinatie is klaar om dat te overleggen met het onderwijs en andere sectoren”, zei hij.
Lees alles over het coronavirus in ons dossier.
Bekijk ook: Geen prioriteit bij toediening boostervaccin
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Klopt het dat mannen zich sneller zieker voelen dan vrouwen?
Volgens een wijdverspreide mythe klagen mannen meer en voelen ze zich slechter wanneer ze een griepje of verkoudheid te pakken hebben. Maar klopt dat ook echt? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters onderzoekt of die ‘man flu’ niet alleen in het hoofd, maar effectief ook in het lijf zit. -
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari. -
Regering VS beëindigt op 11 mei na drie jaar noodmaatregelen corona: “Nieuw hoofdstuk ingeluid”
Over ruim drie maanden is in de Verenigde Staten niet langer sprake van een noodsituatie als het gaat om de coronapandemie. De regering-Biden heeft maandag laten weten de noodmaatregelen, die in maart 2020 door toenmalig president Donald Trump werden afgekondigd, op 11 mei te beëindigen. -
-
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Onderzoek naar effect extreme temperaturen op mens bij 20 vrijwilligers
In het kader van een Frans-Zwitsers wetenschappelijk experiment worden twintig vrijwilligers naar verschillende uithoeken van de planeet gestuurd om het effect van extreme temperaturen op de mens te onderzoeken. Het project, dat de naam Deep Climate meekreeg, wordt geleid door de Franse onderzoeker-ontdekker Christian Clot. -
Bewezen: intensief sporten maakt je een betere gamer
Om tot die conclusie te komen werden twintig jonge gamers onderzocht. De onderzoekers hielden in de gaten hoeveel tegenstanders ze konden elimineren in de videogame, op een speciaal daarvoor gemaakte map. Deden ze dat met één aanval, dan kregen ze meer punten dan wanneer dat in verschillende keren gebeurde. -
20
Opvallend meer neusklachten door cocaïnegebruik: “Wekelijks meerdere patiënten”
Neus-, keel- en oorartsen zien een opvallende stijging van het aantal patiënten met ernstige neusklachten door cocaïnegebruik in België. Dat meldt VRT NWS. “Twintig jaar geleden zagen we amper gevallen in ons ziekenhuis, nu krijgen we wekelijks meerdere patiënten over de vloer”, zegt neus-, keel- en oorarts Peter Hellings van het UZ Leuven.
79 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageereduard janssens
PAUL NEVELSTEEN
fred degret
Karel Valgaern
Veerle Caestecker