Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © ThinkStock

KCE wil wachttijd recht om vergeten te worden na borstkanker danig inperken

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) beveelt in een nieuw rapport aan om de zogenaamde wachttijd voor borstkankerpatiënten om een schuldsaldoverzekering te kunnen afsluiten stevig in te perken. De voorstellen om de huidige wachttijd in te korten, zouden mogelijk positieve gevolgen kunnen hebben voor de helft van de vrouwen met borstkanker, stelt het KCE.

 1. Kankerpatiënte Natalya (51) moest kiezen tussen haar land en haar gezondheid: “In Oekraïne had ik het niet gehaald”
  PREMIUM

  Kankerpa­tiën­te Natalya (51) moest kiezen tussen haar land en haar gezondheid: “In Oekraïne had ik het niet gehaald”

  Toen de kerncentrale in haar stad beschoten werd, moest Natalya Goncharava (51) kiezen: haar land of haar gezondheid. De Oekraïense heeft borstkanker en door de oorlog had haar behandeling thuis geen prioriteit. Dankzij haar Vlaamse vriend Danny (52) kan ze haar chemotherapie in ons land verderzetten: “Ik mis mijn thuis. Maar mijn leven gaat voor, nu.”
 2. Een kwart van de Belgen sterft aan een tumor. Diëtiste legt uit hoe je met de juiste voeding je kans op kanker verkleint
  PREMIUM

  Een kwart van de Belgen sterft aan een tumor. Diëtiste legt uit hoe je met de juiste voeding je kans op kanker verkleint

  Na twintig jaar zijn niet langer hart- en vaatziekten, maar tumoren doodsoorzaak nummer één in België. Gelukkig verklein je met een gezonde levensstijl de kans op kanker aanzienlijk. Wat leg je best wel (of net niet) op je bord? Klinische diëtiste Sanne Mouha geeft tips om je te wapenen tegen kanker en je lichaam sterk te houden tijdens en na. “Voeding met een hoog vezelgehalte beschermt tegen maag- en darmkanker, en ‘pure’ producten zijn beter.”

Wetenschap & Planeet