Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

KCE: “Meerwaarde van veel nieuwe kankermedicijnen vaak niet voldoende bewezen”

Een groot deel van de nieuwe, innovatieve geneesmiddelen tegen kanker die op de markt komen, worden door de Belgische ziekteverzekering terugbetaald zonder dat de echte voordelen voor de patiënten voldoende bewezen zijn. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

 1. PORTRET. Veldrijdster Jolien Verschueren (31) verliest strijd tegen kanker: het ‘kleuterjufke’ dat zich kroonde tot koningin van de Koppenberg
  PREMIUM

  PORTRET. Veldrijd­ster Jolien Verschue­ren (31) verliest strijd tegen kanker: het ‘kleuter­juf­ke’ dat zich kroonde tot koningin van de Koppenberg

  “Ik bekijk mijn kanker alsof het een veldrit is. De zwaarste die ik ooit heb gereden, maar wel eentje die ik absoluut wil winnen.” Het was een dappere Jolien Verschueren, drie jaar geleden, vlak nadat bij haar een kwaadaardige hersentumor was ontdekt. De veldrijdster knokte zich terug, herstelde en reed tot vorig jaar zelfs nog mee op het allerhoogste niveau. Maar wat haast niemand wist, was dat de kanker was teruggekeerd. Ze overleed in de nacht van donderdag op vrijdag.
 2. COLUMN. De zomervakantie van Lara Switten (35), mama van 3 die strijdt tegen kanker. “Ik verdring de gedachte dat we niet onder de Italiaanse zon zullen zitten”
  PREMIUM

  COLUMN. De zomervakan­tie van Lara Switten (35), mama van 3 die strijdt tegen kanker. “Ik verdring de gedachte dat we niet onder de Italiaanse zon zullen zitten”

  Lara Switten (35) werd in december mama van een derde kindje: zoontje Gabriel. Maar Lara heeft ook baarmoederhalskanker. Ze vertelt ons wekelijks hoe het met haar gaat. Vandaag schrijft ze over haar zomer, die anders is dan alle voorgaande. “Ik kan niet achter mijn meisjes aan rennen. Nu komen ze aan mijn ziekenhuisbed in de living zitten om te parelen.”
 3. Virale lading Deltavariant 1.000 keer hoger dan bij originele stam

  Virale lading Deltavari­ant 1.000 keer hoger dan bij originele stam

  De Deltavariant is meer dan drie keer zo besmettelijk als de originele stam van het SARS-CoV-2-virus. Waarom dat zo is, dat probeert een nieuwe studie te achterhalen. Daaruit blijkt dat het virus zich sneller in de luchtwegen van de gastheer nestelt en in veel grotere mate. Gemiddeld hadden patiënten bij hun eerste positieve test zelfs 1.000 keer meer viruslading dan wie aanvankelijk besmet was met de originele virusstam. Dat kan een verklaring zijn voor de hogere besmettelijkheidsgraad.

Wetenschap & Planeet