Met 11.000 gevallen per jaar is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen.
Volledig scherm
Met 11.000 gevallen per jaar is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. © Shutterstock

Kans om borstkanker te overleven gestegen naar 90,5 procent binnen vijf jaar na diagnose

De kans op overleving van borstkanker is gestegen naar 90,5 procent binnen de vijf jaar na diagnose. Dat komt onder meer dankzij een betere therapie, meer onderzoek en vroegere screenings. Dat meldt de Stichting tegen Kanker.

 1. Buurlanden bestellen 16 miljoen snelle coronatesten, België bestelt er 0
  PREMIUM

  Buurlanden bestellen 16 miljoen snelle coronates­ten, België bestelt er 0

  Sneltesten kunnen een belangrijk onderdeel worden van onze toekomstige teststrategie, onder meer voor het testen van het personeel en de bewoners in de woonzorgcentra. Onze buurlanden bestelden ze al massaal: Nederland meer dan 2 miljoen, Frankrijk 5 miljoen en Duitsland 9 miljoen. België heeft nog niets besteld. “We moeten onze strategie nog bepalen”, klinkt het bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Maar zal het tegen dan niet te laat zijn?
 2. Meest toonaangevende medische tijdschrift ter wereld haalt uit naar coronabeleid Trump: “Politieke leiders zijn gevaarlijk incompetent”

  Meest toonaange­ven­de medische tijd­schrift ter wereld haalt uit naar coronabe­leid Trump: “Politieke leiders zijn gevaarlijk incompe­tent”

  Alle redacteuren van The New England Journal of Medicine, ‘s werelds meest toonaangevende medische tijdschrift, hebben in een uitzonderlijk vernietigend opiniestuk uitgehaald naar de regering-Trump en zijn aanpak van de coronacrisis. “Onze politieke leiders hebben aangetoond dat ze gevaarlijk incompetent zijn”, schrijven ze onder andere.
 1. Als het coronavaccin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

  Als het coronavac­cin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

  De zoektocht naar een efficiënt Covid-19-vaccin verloopt sneller dan ooit bij eender welke andere aandoening in het verleden. Farmaceut Moderna bijvoorbeeld ging in een record van 63 dagen van de sequencing (het bepalen van de volgorde van de verschillende bouwstenen van het coronavirus) naar de eerste prik. Maar tegenover de indrukwekkende snelheid van enkele vergevorderde kandidaat-vaccins staat ook hun fysieke fragiliteit. En dat laatste stelt overheden voor enorme logistieke uitdagingen om de vaccins vlot tot bij de bevolking te krijgen. Vooral in de VS is er vrees voor chaos. Dat is in ons land op dit moment nog eerder voorbarig. “Maar we zijn er hier ook al wel mee bezig”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.
HLN gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Wetenschap & Planeet