Beeld ter illustratie. Virusdeeltjes onder de microscoop.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. Virusdeeltjes onder de microscoop. © AP

Kan mutatie invloed hebben op coronavaccin? Onze wetenschapsexpert legt uit

Gaat er een nieuwe, gevaarlijkere variant van het coronavirus de ronde? Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat zo goed als alle besmettingen tijdens de tweede golf in de stad Houston afkomstig zijn van een variant van het SARS-CoV-2-virus. Deze variant van het virus zou wel besmettelijker zijn, maar is niet dodelijker of gevaarlijker dan de reeds gekende varianten, blijkt uit de voorpublicatie van het onderzoek.

  1. Als het coronavaccin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

    Als het coronavac­cin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

    De zoektocht naar een efficiënt Covid-19-vaccin verloopt sneller dan ooit bij eender welke andere aandoening in het verleden. Farmaceut Moderna bijvoorbeeld ging in een record van 63 dagen van de sequencing (het bepalen van de volgorde van de verschillende bouwstenen van het coronavirus) naar de eerste prik. Maar tegenover de indrukwekkende snelheid van enkele vergevorderde kandidaat-vaccins staat ook hun fysieke fragiliteit. En dat laatste stelt overheden voor enorme logistieke uitdagingen om de vaccins vlot tot bij de bevolking te krijgen. Vooral in de VS is er vrees voor chaos. Dat is in ons land op dit moment nog eerder voorbarig. “Maar we zijn er hier ook al wel mee bezig”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.
  2. Trump belooft zijn eigen behandeling met antilichamen gratis te maken voor alle Amerikanen: kán dat wel?

    Trump belooft zijn eigen behande­ling met antilicha­men gratis te maken voor alle Amerikanen: kán dat wel?

    President Donald Trump is in de wolken over zijn behandeling met een cocktail van antilichamen, die hij nota bene zélf had voorgesteld én die hem al na een dag weer kiplekker deed voelen, zo beweert hij toch. In een videoboodschap beloofde Trump alle Amerikanen “dezelfde behandeling als die van uw president” gratis te verschaffen: “We hebben honderdduizenden doses.” Het is echter nog maar de vraag of deze medicatie wel snel toegankelijk kan zijn en of er ook genoeg van zal zijn voor iedereen.
HLN gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Wetenschap & Planeet