Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Is blikje frisdrank echt net zo kankerverwekkend als sigaret, zoals Nederlandse arts beweert?

“Suiker heeft een grote invloed op het ontstaan, genezen en voorkomen van kanker.” Dat beweert de Nederlandse arts-onderzoeker William Cortvriendt in zijn onlangs verschenen boek Kankervrij. “Een blikje frisdrank of een glas vruchtensap is voor je kind waarschijnlijk net zo kankerverwekkend als je kind een sigaret laten roken”, stelt Cortvriendt die samen met Pascale Naessens ook al de bestseller Puur & lichter: Slanker door goed te eten uitbracht. “Volgens onderzoek verhoogt het je risico op kanker zelfs met 18 procent.” Is suiker echt zo gevaarlijk als beweerd wordt? Twee gezondheidsexperts leggen uit.

5 reacties

 • Kurt Missotten

  2 maanden geleden
  Wat wel reeds bewezen is, is dat bewerkt en dierlijk voedsel in bepaalde gevallen kanker initieert (rood en bewerkt vlees), in de meeste gevallen stimuleert via verschillende pathways. Een plantaardig dieet dat zo divers mogelijk is, lees meer verschillende planten, doet net het omgekeerde. Het deactiveert bepaalde genen en stimuleert homeostase wat de kans op alle ziekten aanzienlijk doet verminderen.
 • Jean Lazoore

  8 maanden geleden
  Enkele jaren geleden mocht je geen boter meer eten , het was extreem slecht, enkele jaren nadien was het terug goed in beperkte mate. Die studies zijn enkel goed voor deze die ze uitvoeren !
 • Jan Heirman

  8 maanden geleden
  Van leven ga je dood , maar vergeet voor je dood gaat niet te leven.
 • Bart Vandevelde

  8 maanden geleden
  Eerst mochten we geen sigaretten mee roken, dan mochten we geen vlees meer eten, nu zijn de suikers en later ook de vetten aan de beurt. Wat wonen we toch in een "leuke" wereld!
 • Frank Vleyninckx

  8 maanden geleden
  In de meeste artikelen wordt gezegd om minder rood vlees te eten. Men vergeet er bij te vermelden dat de meeste onderzoeken hierover Amerikaans zijn. En het Amerikaanse vlees is absoluut niet zo hormonenvrij als het Europese, daar ligt hoogstwaarschijnlijk de oorzaak.
 1. Steeds meer kankerpatiënten zetten behandeling stop door corona: “Op deze manier hoeft het niet meer”
  PREMIUM

  Steeds meer kankerpa­tiën­ten zetten behande­ling stop door corona: “Op deze manier hoeft het niet meer”

  Ze heten Isabelle, An en Arlette. Alle drie strijden ze tegen kanker, en alle drie vertellen ze hoe corona hun strijdlust langzaam maar zeker heeft afgepakt. "Waarvoor moeten we nog vechten? We mogen niet meer reizen, kunnen niet meer gaan shoppen met vriendinnen..." Hadi Waelkens, diensthoofd van de psychologen in het UZ Leuven, ziet steeds vaker kankerpatiënten afhaken. "Hun leven is nu zodanig beperkt dat ze een zware operatie en lange therapie niet meer zien zitten en stoppen met hun behandeling."
 2. Lara (34) is mama van twee, zwanger en ongeneeslijk ziek: “Elke dag wil ik plukken. Ik heb geen keuze: het is dit of niets”
  PREMIUM

  Lara (34) is mama van twee, zwanger en ongenees­lijk ziek: “Elke dag wil ik plukken. Ik heb geen keuze: het is dit of niets”

  De laatste maanden beleeft Lara Switten (34) tegelijkertijd haar grootste droom en ergste nachtmerrie. De blogster en mama van twee is voor de derde keer zwanger, maar weet dat ze haar kinderen niet zal zien opgroeien: de kanker die deze zomer ontdekt werd, valt niet te genezen. "Ik heb geen keuze: het is dit of niets. Soms ziet alles zwart. Maar ik probéér te genieten. En dat lukt."

Wetenschap & Planeet