Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Is blikje frisdrank echt net zo kankerverwekkend als sigaret, zoals Nederlandse arts beweert?

“Suiker heeft een grote invloed op het ontstaan, genezen en voorkomen van kanker.” Dat beweert de Nederlandse arts-onderzoeker William Cortvriendt in zijn onlangs verschenen boek Kankervrij. “Een blikje frisdrank of een glas vruchtensap is voor je kind waarschijnlijk net zo kankerverwekkend als je kind een sigaret laten roken”, stelt Cortvriendt die samen met Pascale Naessens ook al de bestseller Puur & lichter: Slanker door goed te eten uitbracht. “Volgens onderzoek verhoogt het je risico op kanker zelfs met 18 procent.” Is suiker echt zo gevaarlijk als beweerd wordt? Twee gezondheidsexperts leggen uit.

 1. Steeds meer kankerpatiënten zetten behandeling stop door corona: “Op deze manier hoeft het niet meer”
  PREMIUM

  Steeds meer kankerpa­tiën­ten zetten behande­ling stop door corona: “Op deze manier hoeft het niet meer”

  Ze heten Isabelle, An en Arlette. Alle drie strijden ze tegen kanker, en alle drie vertellen ze hoe corona hun strijdlust langzaam maar zeker heeft afgepakt. "Waarvoor moeten we nog vechten? We mogen niet meer reizen, kunnen niet meer gaan shoppen met vriendinnen..." Hadi Waelkens, diensthoofd van de psychologen in het UZ Leuven, ziet steeds vaker kankerpatiënten afhaken. "Hun leven is nu zodanig beperkt dat ze een zware operatie en lange therapie niet meer zien zitten en stoppen met hun behandeling."
 2. Lara (34) is mama van twee, zwanger en ongeneeslijk ziek: “Elke dag wil ik plukken. Ik heb geen keuze: het is dit of niets”
  PREMIUM

  Lara (34) is mama van twee, zwanger en ongenees­lijk ziek: “Elke dag wil ik plukken. Ik heb geen keuze: het is dit of niets”

  De laatste maanden beleeft Lara Switten (34) tegelijkertijd haar grootste droom en ergste nachtmerrie. De blogster en mama van twee is voor de derde keer zwanger, maar weet dat ze haar kinderen niet zal zien opgroeien: de kanker die deze zomer ontdekt werd, valt niet te genezen. "Ik heb geen keuze: het is dit of niets. Soms ziet alles zwart. Maar ik probéér te genieten. En dat lukt."
 1. VTM NIEUWS-ankers brengen hulde aan Martine Tanghe
  Play

  VTM NIEUWS-an­kers brengen hulde aan Martine Tanghe

 2. Strandganger rolt gestrand babydolfijntje weer in het water
  Play

  Strandgan­ger rolt gestrand babydol­fijn­tje weer in het water

Wetenschap & Planeet