Professor Johan Neyts is beducht voor de Engelse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Johan Neyts is beducht voor de Engelse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. © Joel Hoylaerts/Photo News

INTERVIEW. Viroloog Johan Neyts: “Het is nu al zeker dat kinderen vaker ziek worden van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft beslist dat vanaf nu duizend positieve coronastalen per week onderzocht worden om te zien om welke variant van het virus het gaat. Dat is exact waarop viroloog Johan Neyts (KU Leuven) hoopte. “We willen absoluut niet dat de Engelse variant zich bij ons gaat verspreiden, laat staan de Zuid-Afrikaanse, want die zijn veel besmettelijker”, zegt hij. De viroloog vindt het dan ook te vroeg om de toekomst nu al met een gerust hart tegemoet te kijken. “Er kan nog van alles veranderen.”

27 reacties

 • Lisette Nelissen

  2 maanden geleden
  Sluit dan toch de scholen tot 15 januari. Dan zijn de meeste geïmporteerde besmettingen achter de rug. Nu gaan we zien dat kinderen met hun ouders de nieuwe variant introduceren in de scholen en daar medeleerlingen en leerkrachten besmetten. Het is toch duidelijk dat zo goed als niemand de quarantaine zal naleven als ze niet gecontroleerd zijn bij het binnenkomen van ons land.
 • Jean Pierre Janssens

  2 maanden geleden
  Show me the Numbers! Waarop baseert dit heerschap zich? Na alle desinformatie wil ik eerst de cijfers zien voor ik ook maar iets geloof.
 • Fientje Goderie

  2 maanden geleden
  We zijn bijna 10 maanden verder toen het eerste drama zich voltrok en nog steeds heeft de regering niet het lef om deftige maatregels te treffen en blijven ze liever achter de feiten aanlopen .
 • Jan Ickx

  2 maanden geleden
  Voor één keer, sluit de grenzen voor een week op de weg en via de lucht en controleer de vakantiegangers die terugkomen van hun o zo hoognodige vakantie, voor het weer te laat is.
 • Maria De Vuyst

  2 maanden geleden
  Amy van Lombergen, Politieke correctheid veroorzaakt een verloren generatie. Omdat België een "moeilijk bereikbaar demografische groep" bevat, die in een aparte, politiek getolereerde, parallelle maatschappij functioneert, zou online onderwijs sociale ongelijkheid veroorzaken. Het plan van minister Weyts om dat op te lossen met gratis laptops, is een schijnmanoeuver. Die "moeilijk bereikbare jeugd" zal die niet gebruiken of om online les te volgen. Dus moet de meerderheid maar boeten.
 1. Primeur voor Benelux in UZ Leuven: Covidpatiënten op intensieve krijgen succesvol longtransplantatie
  PREMIUM

  Primeur voor Benelux in UZ Leuven: Covidpa­tiën­ten op intensieve krijgen succesvol longtrans­plan­ta­tie

  Een team artsen en chirurgen van het UZ Leuven heeft op 1 januari voor het eerst in de Benelux een Covidpatiënt die met onherstelbaar beschadigde longen op intensieve zorgen lag, nieuwe longen gegeven. Een week later volgde een tweede longtransplantatie bij een gelijkaardige patiënt, zo maakte het ziekenhuis gisteren bekend. Beiden stellen het goed. Maar niet iedereen komt in aanmerking voor een stel nieuwe longen. Hoogleraar-pneumoloog Geert Verleden legt uit hoe oud de Covidpatiënt maximaal mag zijn en aan welke voorwaarden kandidaten nog moeten voldoen.
 1. "Vind je dat nu echt zo opwindend?": pikante vragen in 'Blijven Slapen'
  Play
  Blijven Slapen

  "Vind je dat nu echt zo opwindend?": pikante vragen in 'Blijven Slapen'

 2. Dit is de oplossing voor wie niet kan wachten tot de cafés openen
  Play

  Dit is de oplossing voor wie niet kan wachten tot de cafés openen

Wetenschap & Planeet