Professor Johan Neyts is beducht voor de Engelse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Johan Neyts is beducht voor de Engelse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. © Joel Hoylaerts/Photo News

INTERVIEW. Viroloog Johan Neyts: “Het is nu al zeker dat kinderen vaker ziek worden van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft beslist dat vanaf nu duizend positieve coronastalen per week onderzocht worden om te zien om welke variant van het virus het gaat. Dat is exact waarop viroloog Johan Neyts (KU Leuven) hoopte. “We willen absoluut niet dat de Engelse variant zich bij ons gaat verspreiden, laat staan de Zuid-Afrikaanse, want die zijn veel besmettelijker”, zegt hij. De viroloog vindt het dan ook te vroeg om de toekomst nu al met een gerust hart tegemoet te kijken. “Er kan nog van alles veranderen.”

27 reacties

 • Lisette Nelissen

  3 weken geleden
  Sluit dan toch de scholen tot 15 januari. Dan zijn de meeste geïmporteerde besmettingen achter de rug. Nu gaan we zien dat kinderen met hun ouders de nieuwe variant introduceren in de scholen en daar medeleerlingen en leerkrachten besmetten. Het is toch duidelijk dat zo goed als niemand de quarantaine zal naleven als ze niet gecontroleerd zijn bij het binnenkomen van ons land.
 • Jean Pierre Janssens

  3 weken geleden
  Show me the Numbers! Waarop baseert dit heerschap zich? Na alle desinformatie wil ik eerst de cijfers zien voor ik ook maar iets geloof.
 • Fientje Goderie

  3 weken geleden
  We zijn bijna 10 maanden verder toen het eerste drama zich voltrok en nog steeds heeft de regering niet het lef om deftige maatregels te treffen en blijven ze liever achter de feiten aanlopen .
 • Jan Ickx

  3 weken geleden
  Voor één keer, sluit de grenzen voor een week op de weg en via de lucht en controleer de vakantiegangers die terugkomen van hun o zo hoognodige vakantie, voor het weer te laat is.
 • Maria De Vuyst

  3 weken geleden
  Amy van Lombergen, Politieke correctheid veroorzaakt een verloren generatie. Omdat België een "moeilijk bereikbaar demografische groep" bevat, die in een aparte, politiek getolereerde, parallelle maatschappij functioneert, zou online onderwijs sociale ongelijkheid veroorzaken. Het plan van minister Weyts om dat op te lossen met gratis laptops, is een schijnmanoeuver. Die "moeilijk bereikbare jeugd" zal die niet gebruiken of om online les te volgen. Dus moet de meerderheid maar boeten.
 1. Impact van vertragingen bij Pfizer op België nog niet duidelijk

  Impact van vertragin­gen bij Pfizer op België nog niet duidelijk

  Farmabedrijf Pfizer heeft de Europese Commissie verzekerd dat alle voor het eerste kwartaal beloofde doses van zijn coronavaccin ook daadwerkelijk in het eerste kwartaal geleverd zullen worden in alle lidstaten. Eerder op de dag raakte bekend dat Pfizer de leveringen van zijn vaccin tijdelijk op een lager pitje zet omdat het bedrijf de productiecapaciteit gaat opschalen. Vanaf eind februari zou het aantal beschikbare dosissen van het vaccin echter “aanzienlijk verhogen”. De concrete impact van de tijdelijke vertraging van leveringen bij Pfizer op ons land is nog niet duidelijk.
 1. Woelende baby gaat als losgeslagen tol tekeer op slapende mama
  Play

  Woelende baby gaat als losgesla­gen tol tekeer op slapende mama

 2. Bidens hond Major krijgt eigen 'indoguration'
  Play

  Bidens hond Major krijgt eigen 'indogurati­on'

Wetenschap & Planeet