Luc Debruyne
Volledig scherm
PREMIUM
Luc Debruyne © Dieter Telemans

INTERVIEW. Vaccinspecialist Luc Debruyne: “Als je geen fouten maakt, ben je te traag”

Na weken vol hoopvol nieuws slaat de jongste dagen de vaccinvertwijfeling toe. Nergens voor nodig, vindt de vermaarde vaccinspecialist Luc Debruyne. “Een vaccin rolt niet van de lopende band zoals een praline: er kunnen veel dingen misgaan. Maar de situatie gaat alleen maar beteren nu er meer vaccins zullen worden goedgekeurd.”

3 reacties

 • Jan Van de Velde

  1 maand geleden
  Volkomen terecht opgemerkt. Er zijn infecties waartegen na meer dan 100 jaar nog altijd geen vaccin is gevonden. Voor typhus duurde dat meer dan 100 jaar. Dat het bij Pfizer nu zo snel ging, is het gevolg van het feit dat een andere methode werd gebruikt dan voordien gebruikelijk. Het vaccin is geen verzwakt of dood coronavirus maar een stof die ons immuunsysteem aanzet antistoffen tegen corona op te wekken voor het geval we zouden geïnfecteerd worden.
 • Michel Ernemann

  2 maanden geleden
  De normale duurtijd voor de ontwikkeling van een vaccin is 4/5 jaar. Dit zegt alles. We weten niets van de effecten op termijn. En quid van de Zuid-Afrikaanse variant van de covid-19? Bieden de huidige vaccins voldoende bescherming daartegen? Niet volgens meerdere wetenschappers.
 • LUDO SPRANGERS

  2 maanden geleden
  Mooie verklaring! Ik blijf toch steeds de vraag stellen waarom Phizer zo snel op de markt kwam ? Janssens Farmaceutica is toch zeker niet van de minste en het zal nog even duren vooraleer dat vaccin op de markt is! Hopelijk snel want maar 1 dosis nodig en zo veel besparing in de vaccinstrategie! Misschien nog beter dan de vaccins die nu al toegediend worden!
 1. Sofie knapt af op dronken Kenneth in 'Blijven Slapen' na naaktincident
  Play
  Blijven Slapen

  Sofie knapt af op dronken Kenneth in 'Blijven Slapen' na naaktinci­dent

 2. Bekijk hier de strafste momenten uit het Oprah-interview van Harry en Meghan
  Play

  Bekijk hier de strafste momenten uit het Op­rah-interview van Harry en Meghan