Professor microbiologie Emmanuel André (KU Leuven) houdt er ook niet van om boodschapper te zijn van slecht nieuws. "Maar er valt nu eenmaal weinig goeds te vertellen."
Volledig scherm
PREMIUM
Professor microbiologie Emmanuel André (KU Leuven) houdt er ook niet van om boodschapper te zijn van slecht nieuws. "Maar er valt nu eenmaal weinig goeds te vertellen." © © Stefaan Temmerman

INTERVIEW. Microbio­loog Emmanuel André over de omikronva­ri­ant: "Antistoffen, vaccins en medicijnen beschermen minder. Het wordt niet plezant”

“In januari zal omikron hier dominant zijn.” Na twee weken het vergrootglas op die ongure variant is microbioloog Emmanuel André (39) niet al te vrolijk gestemd. “Het is niet zeker of het ziekteverloop milder zal zijn en zelfs dan zal omikron door de hoge besmettelijkheid een hoge druk leggen op ons zorgsysteem. Wat wel zeker is, is dat onze antistoffen, onze immuniteit na de vaccins en een deel van onze medicijnen minder beschermen. Het zal niet plezant zijn wat ons te wachten staat.”

 1. Pijn in je oren tijdens het vliegen? Deze simpele techniek die duikers gebruiken biedt redding

  Pijn in je oren tijdens het vliegen? Deze simpele techniek die duikers gebruiken biedt redding

  Een pijnlijke druk in je oren tijdens het opstijgen of landen. Veel mensen klagen erover tijdens hun vliegreis. Slikken en kauwen zijn de meest gekende middeltjes om de pijn te verzachten, maar hoe zit het met oordopjes of neusspray? En wat doe je als de pijn echt onhoudbaar is? Wij vroegen het aan neus-keel-oorarts Christian Desloovere (UZ Leuven). “Als je verkouden bent, ondervind je meer last.”
 2. Een lichter borstimplantaat, een interne bh en veel eigen vet: dit is de plastische chirurgie van de toekomst
  PREMIUM

  Een lichter borstim­plan­taat, een interne bh en veel eigen vet: dit is de plastische chirurgie van de toekomst

  Mooiere borsten, een Braziliaans achterwerk of slankere taille: daarvoor staan almaar meer nieuwe technieken en materialen ter beschikking. Om die te ontdekken verzamelden plastisch chirurgen van over de hele wereld in Brussel op een conferentie* over esthetische chirurgie van borst- en lichaamcontouren. We waren erbij, keken ernaar én vroegen gastheer prof. Moustapha Hamdi, specialist reconstructieve en esthetische borstchirurgie van het UZ Brussel, het hemd van het lijf over alle nieuwigheden.

Wetenschap & Planeet