Een Keniaanse krijgt een AstraZeneca-vaccin in Nairobi.
Volledig scherm
PREMIUM
Een Keniaanse krijgt een AstraZeneca-vaccin in Nairobi. © AP

INTERVIEW. “Derde prikken zijn momenteel ethisch problematisch”

Belgen met een verzwakt immuunsysteem krijgen een derde coronaprik en ook andere westerse landen zetten daar nu op in. Voor de Wereldgezondheidsorganisatie zijn die boostershots onethisch omdat in Afrika nog nauwelijks vaccins zijn gezet. “Wij zijn hier navelstaarderig bezig”, zegt ook Remco van de Pas, expert volksgezondheid bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde, in een interview met De Morgen.

 1. Ook in België komt er derde prik: voor wie? Ga je je er zieker door voelen dan na de tweede? En welk vaccin zal je krijgen?
  PREMIUM

  Ook in België komt er derde prik: voor wie? Ga je je er zieker door voelen dan na de tweede? En welk vaccin zal je krijgen?

  De eerste Belgen zullen volgende maand al een derde dosis krijgen van het coronavaccin. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Voorlopig komen enkel mensen met een verzwakt immuunsysteem in aanmerking, maar dat betekent niet dat zo’n extra prik helemaal van de baan is voor andere risicopatiënten of voor bejaarden. Zorgt een derde prik voor (nog) meer bijwerkingen? Is het gevaarlijk om vaccinmerken door elkaar te gebruiken? En wat zijn de andere landen van plan? De belangrijkste vragen beantwoord.
 2. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.