Een Keniaanse krijgt een AstraZeneca-vaccin in Nairobi.
Volledig scherm
PREMIUM
Een Keniaanse krijgt een AstraZeneca-vaccin in Nairobi. © AP

INTERVIEW. “Derde prikken zijn momenteel ethisch problematisch”

Belgen met een verzwakt immuunsysteem krijgen een derde coronaprik en ook andere westerse landen zetten daar nu op in. Voor de Wereldgezondheidsorganisatie zijn die boostershots onethisch omdat in Afrika nog nauwelijks vaccins zijn gezet. “Wij zijn hier navelstaarderig bezig”, zegt ook Remco van de Pas, expert volksgezondheid bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde, in een interview met De Morgen.

 1. Ziekenhuiseten maakt je alleen maar zieker: “Net zoals bij winkels, moet patiënt ook ziekenhuizen kunnen vergelijken”
  Play

  Ziekenhuis­eten maakt je alleen maar zieker: “Net zoals bij winkels, moet patiënt ook ziekenhui­zen kunnen vergelij­ken”

  Twee weken ziekenhuiskost volstaat om een dramatisch effect te hebben op jouw bloedwaarden én levenslust. Dat blijkt uit een onderzoek door het VTM-programma ‘Ze Zeggen Dat’. Je verliest in die korte tijd al 1 kilogram spieren, terwijl jouw vetmassa stijgt. Het Vlaams Patiëntenplatform betreurt de bedroevende cijfers in een videogesprek met onze redactie.
 2. Ook in België komt er derde prik: voor wie? Ga je je er zieker door voelen dan na de tweede? En welk vaccin zal je krijgen?
  PREMIUM

  Ook in België komt er derde prik: voor wie? Ga je je er zieker door voelen dan na de tweede? En welk vaccin zal je krijgen?

  De eerste Belgen zullen volgende maand al een derde dosis krijgen van het coronavaccin. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Voorlopig komen enkel mensen met een verzwakt immuunsysteem in aanmerking, maar dat betekent niet dat zo’n extra prik helemaal van de baan is voor andere risicopatiënten of voor bejaarden. Zorgt een derde prik voor (nog) meer bijwerkingen? Is het gevaarlijk om vaccinmerken door elkaar te gebruiken? En wat zijn de andere landen van plan? De belangrijkste vragen beantwoord.
 3. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.

Wetenschap & Planeet