Impact van vertragingen bij Pfizer op België nog niet duidelijk
Farmabedrijf Pfizer heeft de Europese Commissie verzekerd dat alle voor het eerste kwartaal beloofde doses van zijn coronavaccin ook daadwerkelijk in het eerste kwartaal geleverd zullen worden in alle lidstaten. Eerder op de dag raakte bekend dat Pfizer de leveringen van zijn vaccin tijdelijk op een lager pitje zet omdat het bedrijf de productiecapaciteit gaat opschalen. Vanaf eind februari zou het aantal beschikbare dosissen van het vaccin echter “aanzienlijk verhogen”. De concrete impact van de tijdelijke vertraging van leveringen bij Pfizer op ons land is nog niet duidelijk.
Delen per e-mail
Het Noorse gezondheidsinstituut vernam vrijdag dat farmabedrijf Pfizer de leveringen van zijn coronavaccin, dat het samen met het Duitse BioNTech ontwikkelde, vanaf volgende week tijdelijk op een lager pitje zet. Dit omdat het bedrijf zijn productiecapaciteit wil kunnen opschalen. De tijdelijke vertraging heeft volgens het gezondheidsinstituut gevolgen voor Noorwegen, dat volgende week 8.000 dosissen minder zou ontvangen dan gepland, maar ook voor de EU-landen.
“Tijdelijke invloed”
Pfizer bevestigde het nieuws, maar benadrukte tegelijk dat het om een tijdelijke vertraging gaat, bedoeld om daarna 700 miljoen vaccins meer te kunnen leveren in 2021 dan initieel voorzien.
Het bedrijf meldt dat het inderaad de productiecapaciteit van zijn coronavaccin wil opschalen en dat er daardoor “een tijdelijke invloed zal zijn op de zendingen vanaf januari tot begin februari”. Vanaf eind februari zal het aantal beschikbare dosissen echter aanzienlijk verhogen, wordt benadrukt: Pfizer schaalt de doelstelling voor 2021 op van 1,3 naar 2 miljard doses. Eerder had ook partner BioNTech dat cijfer al genoemd. Dat betekent een “aanzienlijke verhoging van de beschikbare dosissen” vanaf eind februari en in maart.
"Zoals steeds het geval is bij productiviteitsverhogingen en -verbeteringen voor een hogere capaciteit, moeten we wijzigingen aanbrengen in onze processen en aan onze productiefaciliteiten, wat extra regelgevende goedkeuringen vraagt", klinkt het bij het bedrijf. "In de nabije toekomst kunnen er dus wijzigingen zijn in de bestellingen en de verzendschema's vanuit Puurs (waar het vaccin voor Europa geproduceerd wordt, red.)."
Impact?
Hoe groot de impact van de tijdelijke vertraging precies zal zijn in de EU en in ons land, is niet duidelijk. De Europese Commissie en de lidstaten volgen de leveringen en eventuele problemen sowieso van dichtbij op in de speciaal daarvoor opgerichte stuurgroep, valt te horen in Europese kringen. Tot nog toe zijn daar enkel nog maar kleine problemen vastgesteld.
Hij heeft me verzekerd dat alle doses die in het eerste kwartaal geleverd moeten worden ook in het eerste kwartaal geleverd zullen worden
Pfizer heeft de Commissie inmiddels ook al verzekerd dat alle voor het eerste kwartaal beloofde doses van zijn coronavaccin ook daadwerkelijk in het eerste kwartaal geleverd zullen worden, heeft voorzitter Ursula von der Leyen vrijdag gezegd na een onderhoud met de ceo van Pfizer. De ceo gaat er volgens haar persoonlijk op toezien dat vertragingen zo beperkt mogelijk zullen zijn.
Von der Leyen wees er nog op dat er ook een medische noodzaak is om de leveringsgaranties te respecteren. “De eerste prikjes zijn toegediend, en na een bepaalde periode, na vier weken, moet de tweede prik toegediend worden. Er is dus ook een medische noodzaak om ons aan het afgesproken schema te houden.”
“Paar 1.000 dosissen minder geen drama”
De concrete impact op ons land is nog niet duidelijk, zei Dirk Ramaekers, de topman van de taskforce vaccinatie, vrijdagavond op Radio 1. “Op zich is dit geen verrassing: dat kan gebeuren in een industrieel proces en heeft ook te maken met de opschaling van de productiecapaciteit. Maar we willen wel zo snel mogelijk weten wat dit betekent voor ons.”
Volgens Ramaekers valt een vertraging zoals die in Noorwegen “te absorberen”. “Als het gaat om een paar 1.000 dosissen minder, is dat geen drama. Anders zullen we ons moeten aanpassen. Zodra we meer weten zullen we dat vertalen naar wat dat op het terrein precies betekent.”
Bezorgdheid
De ministers van Volksgezondheid van zes EU-lidstaten - Denemarken, Estland, Finland, Litouwen, Letland en Zweden - hebben intussen in een gemeenschappelijke open brief toch laten weten dat ze “erg bezorgd” zijn over de vertraagde leveringen bij Pfizer. Ze noemen de situatie “onaanvaardbaar” en “schadelijk voor het geloof in het vaccinatieproces”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
107
Dubbel masker kan overdracht coronavirus met 96,5 procent verminderen volgens nieuwe studie
Het dragen van zowel een chirurgisch als een stoffen mondmasker kan de overdracht van het coronavirus met tot 96,5 procent verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse CDC, de overheidsdienst die zich bezighoudt met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten. Hetzelfde is het geval voor een goed aansluitend chirurgisch mondkapje. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
-
Gezondheidsexpert van Johns Hopkins: “VS bereikt groepsimmuniteit in april”
Natuurlijke immuniteit door een eerder opgelopen besmetting met het coronavirus komt veel meer voor dan uit de tests blijkt. Dat schrijft Marty Makary, chirurg en gezondheidsspecialist van de gerenommeerde Johns Hopkins University, in een opiniestuk in de Wall Street Journal. Neem daarbij nog eens de al gevaccineerde Amerikanen en Makary verwacht dat de VS tegen april groepsimmuniteit kan bereiken. “Best mogelijk”, reageert epidemiologe Suzanne Judd. -
Doe de priktest: wanneer kom jij aan de beurt voor het coronavaccin?
Wie wordt wanneer gevaccineerd? Al meer dan een half miljoen Vlamingen deed de priktest op HLN: check hieronder wanneer jij aan de beurt bent voor een coronavaccin en waar jij zal worden gevaccineerd. -
PREMIUM
Tachtiger overleed vijf dagen na coronaprik. Toch ziet expert geen reden om ons zorgen te maken: “In normale tijden zijn er ook altijd mensen die sterven”
Een 82-jarige bewoner van een woonzorgcentrum die vorige vrijdag het coronavaccin van Pfizer/Biontech kreeg, is woensdag overleden. Het federaal geneesmiddelagentschap FAGG onderzoekt of er een oorzakelijk verband is tussen het overlijden en de prik vijf dagen eerder, maar geeft wel mee dat de bewoner voor de vaccinatie al gezondheidsproblemen had. “Een link in de tijd wil niet automatisch zeggen dat het vaccin de oorzaak van het overlijden is.” -
PREMIUM1
Sporten helpt ook als je al ziek bent: “Patiënten beseffen niet hoeveel ze kunnen doen om hun kansen te verbeteren”