Een apotheker in de Amerikaanse staat Utah toont een hydroxychloroquine-tablet. (archieffoto mei 2020)
Volledig scherm
PREMIUM
Een apotheker in de Amerikaanse staat Utah toont een hydroxychloroquine-tablet. (archieffoto mei 2020) © REUTERS

Hydroxychloroquine haalde in Nederland geen snars uit tegen coronavirus

Het veelbesproken medicijn hydroxychloroquine, bekend van de aanprijzingen door Donald Trump, heeft tijdens de coronacrisis in de Nederlandse ziekenhuizen niets uitgehaald tegen Covid-19. Gelukkig is er ook geen bewijs dat het middel levens heeft geëist, meldt de Volkskrant. Midden juni bleek dat minstens 5.000 van de 17.628 gehospitaliseerde coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen het malariamedicijn kregen toegediend.

  1. Zanger die ook Trumps steroïden kreeg: “Ik begrijp zijn euforische Chuck Norris-gevoel, maar het is vals: dit is een drug”

    Zanger die ook Trumps steroïden kreeg: “Ik begrijp zijn euforische Chuck Nor­ris-ge­voel, maar het is vals: dit is een drug”

    “Ik voelde mij beter dan twintig jaar geleden”, zegt de Amerikaanse zanger Andrew Leahey, die bewust de woorden van Trump in de mond neemt. Leahey kreeg jaren geleden, net als de president, dexamethason toegediend. Hij weet uit eigen ervaring hoe euforisch en onoverwinnelijk het medicijn hem maakte. “Het was een mirakelmiddel, maar het gaf een vals gevoel van kracht. Het was een steroïde, een drug.”

Wetenschap & Planeet