“Houdt AstraZeneca-vaccin je uit het ziekenhuis of niet: dàt is de vraag”
Zuid-Afrika schort haar vaccinatiecampagne op nu blijkt dat het AstraZeneca-vaccin maar een beperkte bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Wat zijn de gevolgen voor de Belgische vaccinatiestrategie? Hoe hard woekert de variant in ons land en hebben we straks een derde prik nodig voor volledige bescherming? Wij stelden alle essentiële vragen aan Marc Van Ranst, Johan Neyts, Steven van Gucht en Pierre Van Damme.
Delen per e-mail
Ons land heeft 443.000 vaccins van AstraZeneca besteld voor de maand februari. Moeten die nu allemaal de vuilnisbak in?
Pierre Van Damme (vaccinoloog UAntwerpen): “Neen. Die Zuid-Afrikaanse studie wordt uiteraard van nabij bekeken binnen de Task Force. Maar ik vind dat we de vaccins die we nu hebben zo efficiënt mogelijk moeten gebruiken en ze niet in diepvries laten zitten. Of in de koelkast, nu we het over het vaccin van AstraZeneca hebben. We gaan dat vaccin, zoals eerder aangegeven, toedienen bij de leeftijdsgroep 18-55 jaar. Daarnaast gaan we de tweede dosis pas toedienen na acht tot twaalf weken, omdat we intussen weten dat de werkzaamheid dan verhoogt en in de buurt van 80% komt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FACTCHECK. Moet je schrik hebben dat je niet meer zwanger kunt worden door coronavaccin?
-
Ook Japan kampt met vaccinatieproblemen: verspilling van miljoenen doses door gebrek aan ‘supernaalden’ dreigt
De truc met de ‘supernaald’ - weet u nog? Daarmee haal je niet vijf maar zes doses uit een flacon met het Pfizer-vaccin. Nu blijkt dat Japan er niet in zal slagen om het onderste uit de flacons te halen wegens een gebrek aan die speciale naalden. Van de 144 voorziene miljoen shots gaan er zo miljoenen verloren. Een serieuze domper voor de Japanse vaccinatiecampagne. -
PREMIUM
‘Topdokter’ legt uit hoe je je brein kan trainen en rust kan gunnen: “Zelfs de kleinste positieve gedachte kan de elektrische activiteit veranderen”
Geen orgaan zo boeiend en mysterieus als onze hersenen, vindt neurochirurge Veerle Visser-Vandewalle (55), bij het grote publiek bekend als topdokter in de gelijknamige serie op Vier. “Zien hoe taxichauffeurs uit Londen, die het hele stadsplan uit hun hoofd kennen, een grotere hippocampus ontwikkelen ... Mooi toch?” De les die we daar allemaal uit kunnen onthouden: oefening baart kunst, ook voor ons brein. Maar hoe werkt ons brein? Wat kunnen we doen om het zolang mogelijk in topvorm te houden? En kunnen aandoeningen als dementie door hersenoefeningen behandeld worden? -