Hond aan je zijde? 24 procent minder kans op vroegtijdig overlijden
Wie een hond heeft, leeft langer. Dat blijkt uit twee studies die vandaag gepubliceerd werd in Circulation, het vakblad van de American Heart Association. De gevolgen zijn het opmerkelijkst bij alleenstaanden.
Hondeneigenaars hebben maar liefst 24 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden aan eender welke oorzaak. Vooral ons hart vaart er blijkbaar wel bij: mensen die het gezelschap hebben van een hond, hebben 31 procent minder kans om te overlijden als gevolg van een cardiovasculaire aandoening. Het verschil is nog markanter bij patiënten die een hartaanval krijgen: hun risico op overlijden als gevolg daarvan, ligt 65 procent lager dan bij mensen die geen hond hebben.
Die resultaten komen voort uit een meta-analyse van tien studies, die samen de gegevens bevatten van 3,8 miljoen mensen uit de VS, Canada, Scandinavië, Nieuw-Zeeland, Australië en het Verenigd Koninkrijk.
Gezondheidsvoordelen
“Onze bevindingen tonen aan dat een hond hebben in verband staat met langer leven”, vertelt Caroline Kramer, assistent-professor geneeskunde aan de Universiteit van Toronto. “Hondenbezit wordt in voorgaande onderzoeken gelinkt aan toegenomen fysieke beweging, lagere bloeddruk en betere cholesterol. Bijgevolg zijn de bevindingen dat mensen die honden hebben langer leven en hun risico op cardiovasculaire sterfte ook wel wat te verwachten.”
In een volgende stap moet nu onderzocht worden wat het effect is van de adoptie van een hond voor hart en bloedvaten en wat de sociale en psychologische voordelen zijn van het bezit van een hond, aldus Kramer.
Alleenstaanden
Uit een tweede studie onder 182.000 mensen tussen 40 en 85 jaar oud die tussen 2001 en 2012 een hartaanval of beroerte kregen, blijkt dat vooral alleenstaanden wel varen bij het gezelschap van een hond: wie alleen woont met zijn trouwe viervoeter, heeft 33 procent minder kans op een nieuwe hartaanval en 27 procent minder kans op een nieuwe beroerte, in vergelijking met alleenstaanden zonder hond. Ter vergelijking: wie samenwoont met een partner of kind, heeft respectievelijk 15 procent en 12 procent minder kans om opnieuw een hartaanval of beroerte te krijgen.
“We weten dat sociaal isolement een grote risicofactor is voor gezondheidsproblemen en vroegtijdig overlijden”, zegt Tove Fall, professor aan de Uppsala-universiteit in Zweden. “Bovendien is het houden van een hond een goede motivatie voor fysieke activiteit, wat een belangrijke factor is voor rehabilitatie en mentale gezondheid.”
Er is nu meer onderzoek nodig om zekerheid te verwerven over een eventueel causaal verband, vooraleer honden worden voorgeschreven als preventiemiddel, verduidelijkt Fall. “Vanuit het perspectief van dierenwelzijn, dienen enkel mensen die het gevoel hebben dat ze de capaciteit en kennis hebben om een huisdier een goed leven te geven, een hond in huis te nemen”, voegt ze eraan toe.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
PREMIUM
“Over 2 jaar kunnen we ook de moeilijkst behandelbare tumoren aanpakken”: wordt flashtherapie de grote doorbraak in kankerbehandeling? En hoe werkt het?
Is flashtherapie, heel kort bestralen met een hoge dosis, de sleutel tot succesvollere behandeling van tumoren? Het eerste onderzoek is alvast veelbelovend. “Niet alleen is de impact op de tumor minstens even groot als bij een gewone bestraling, er is minder schade aan omliggende organen én het is goedkoper, omdat één tot twee sessies volstaan. ”, zegt radiotherapeut-oncoloog Piet Dirix (UZA) in De Morgen. -
PREMIUM26
Marc Van Ranst waarschuwt voor oscillococcinum: “Zuiver bedrog”
Het is volop griepseizoen en heel wat mensen grijpen naar het populaire homeopathisch middel oscillococcinum. “Zuiver bedrog”, waarschuwt viroloog Marc Van Ranst. Van Ranst en professor huisartsgeneeskunde Patrik Vankrunkelsven leggen uit wat het middel juist is en waarom het niet werkt. -
-
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
PREMIUM
28.000 Belgen per jaar krijgen een nieuwe heup: “Algemene narcose hoeft niet meer, de patiënt mag kiezen of hij het wil meebeleven”
-
PREMIUM
1 op de 10 beroertes treft jonge mensen: hoe herken je het en wat kan je er zelf tegen doen?
Jaarlijks krijgen 19.000 Belgen een beroerte, in de vorm van een herseninfarct of een hersenbloeding. Zeker één op de tien gevallen treft mensen tussen de 18 en 55 jaar oud. “De oorzaken van zo’n beroerte op jonge leeftijd zijn wel vaak anders dan die bij ouderen”, zegt neurologe Laetitia Yperzeele (UZA). Wat zijn die oorzaken? En bij welke bloedgroep stijgt het risico met 16 procent? -
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht.
22 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTina Colpaert
Patrick Mechels
guy muis
Patrick Rasschaert
Tina Colpaert