Er is veel te doen geweest over jonge mensen die door corona toch zwaar ziek zijn geworden. Door een onderzoek waar UZ Gent/UGent aan heeft meegewerkt, weten we nu waarom dat zo is.
Volledig scherm
Er is veel te doen geweest over jonge mensen die door corona toch zwaar ziek zijn geworden. Door een onderzoek waar UZ Gent/UGent aan heeft meegewerkt, weten we nu waarom dat zo is. © EPA

Hoe jonge gezonde mensen zwaar ziek kunnen worden door corona: “Genetisch defect of foute antilichamen”

Waarom belanden ook jonge mensen op intensieve zorgen met corona? Een baanbrekend internationaal onderzoek, waar Belgische ziekenhuizen aan hebben meegewerkt, toont dat de verklaring bij het immuunsysteem of bij een genetisch defect kan liggen. 

 1. Steeds meer kankerpatiënten zetten behandeling stop door corona: “Op deze manier hoeft het niet meer”
  PREMIUM

  Steeds meer kankerpa­tiën­ten zetten behande­ling stop door corona: “Op deze manier hoeft het niet meer”

  Ze heten Isabelle, An en Arlette. Alle drie strijden ze tegen kanker, en alle drie vertellen ze hoe corona hun strijdlust langzaam maar zeker heeft afgepakt. "Waarvoor moeten we nog vechten? We mogen niet meer reizen, kunnen niet meer gaan shoppen met vriendinnen..." Hadi Waelkens, diensthoofd van de psychologen in het UZ Leuven, ziet steeds vaker kankerpatiënten afhaken. "Hun leven is nu zodanig beperkt dat ze een zware operatie en lange therapie niet meer zien zitten en stoppen met hun behandeling."
 2. WHO deelt teleurstellende resultaten: remdesivir heeft geen invloed op overlevingskans van Covid-19-patiënten

  WHO deelt teleurstel­len­de resultaten: remdesivir heeft geen invloed op overle­vings­kans van Co­vid-19-patiënten

  Remdesivir - een virusremmer van farmareus Gilead - werd maandenlang opgevoerd als een belangrijk coronamedicijn, een mogelijke redder in nood die patiënten kan beschermen tegen ernstige complicaties. Alleen blijkt nu uit een internationale studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat remdesivir amper een impact heeft op de overlevingskansen. Ook drie andere kanshebbers worden door de onderzoekers afgevoerd.

Wetenschap & Planeet