ANP XTRA
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

Hoe corona de obesitasepidemie blootlegt: “Wat we nu zien, is maar het topje van de ijsberg”

De coronapandemie heeft ook de obesitasepidemie aan het licht gebracht. “Als de evoluties rond overgewicht doorlopen zoals nu, dan gaan we tegen 2050 de levensverwachting met drie jaar zien dalen.”

42 reacties

 • Jan Van Bavel

  2 weken geleden
  Bewegen is uiteraard gezond maar hoe moet dat als je in een rolstoel zit of geen benen meer hebt ? of andere gebreken welke het bewegen onmogelijk maken. Schuldgevoelens aanpraten is te gemakkelijk.
 • Els Pauwels

  2 weken geleden
  ik ben met heel die corona 10 kilo bijgekomen . Tja fitness moest dicht eh
 • victor vandesande

  2 weken geleden
  Er zijn heel veel excusus om obesitas goed te praten , maar in de meeste gevallen is het nog steeds : elk pondje gaat door het mondje´. Er zullen er zeker zijn waar dat niet voor opgaat maar een goede voeding en bewegen lossen heel veel op.
 • alfons schouwaerts

  2 weken geleden
  Ik ben juist door de maatregelen in gewicht bijgekomen, van 5 maal fitness per week naar enkele wandelingen, maar ja die o gezonde sport moest sluiten
 • Linde Segaert

  2 weken geleden
  Waarom schiet de media nu pas wakker over de link tussen corona en overgewicht. Van in het begin van corona was reeds duidelijk dat meer dan de helft op de IC mensen waren met overgewicht ? Waarom heeft de overheid hier niets mee gedaan ipv alleen maar focussen op een lockdown en mondmaskers die niets uithalen.
 1. Prof waarschuwt voor snurken bij kinderen: “We moeten af van de schattigheid of onschuld van het snurkend baby’tje of kind”
  PREMIUM

  Prof waarschuwt voor snurken bij kinderen: “We moeten af van de schattig­heid of onschuld van het snurkend baby’tje of kind”

  Zo’n 10 à 12 procent van de kinderen snurkt tijdens hun slaap. Dat kan er schattig uitzien, maar kinderen die snurken hebben meer kans op verschillende gedragsproblemen en verstoringen van de ontwikkeling. Dat tonen verschillende studies aan. Wanneer moet je je als ouder zorgen maken? Wat kunnen de gevolgen allemaal zijn? En wat kun je doen om snurken te voorkomen en te behandelen? Prof. Dr. Stijn Verhulst, Diensthoofd Kindergeneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en verantwoordelijke van het Slaapcentrum voor Kinderen, schudt ons wakker. “Snurken is nooit onschuldig.”
 2. Indrukwekkende renovatie van Gentse burgerwoning: “Meer daglicht, ruimte en zicht op de tuin”
  Livios

  Indrukwek­ken­de renovatie van Gentse burgerwo­ning: “Meer daglicht, ruimte en zicht op de tuin”

  Liselore en Peter wonen in een ruime burgerwoning in Gentbrugge. Samen met hun vijf kinderen vormen ze een nieuw samengesteld gezin. De halfopen woning dateert uit 1954 en was dus niet alleen aan renovatie, maar ook aan uitbreiding toe. De oude veranda aan de achterkant van de woning ruimde plaats voor een volledig nieuwe aanbouw met leefkeuken en maximaal contact met de tuin. Bouwsite Livios mocht het resultaat bekijken.
 1. Slaven van hun sixpack: mannelijk schoonheidsideaal steeds strenger, en dat maakt slachtoffers
  PREMIUM

  Slaven van hun sixpack: mannelijk schoon­heids­ide­aal steeds strenger, en dat maakt slachtof­fers

  Biceps die het T-shirt doen spannen, een hard sixpack en vierkante schouders. Het mannelijke schoonheidsideaal is de voorbije twintig jaar alleen maar strenger geworden. In reclame zie je vaker vrouwen met een maatje meer, maar naar mannen met een buikje blijft het zoeken met een vergrootglas. Waarom eigenlijk? De baas van een modellenbureau legt uit. De dwingelandij van dat schoonheidsideaal maakt, net als bij vrouwen, ook slachtoffers. Steeds meer mannen kampen met eetstoornissen. Ferre (18) die al 4 jaar kampt met anorexia, getuigt.
 2. Is een DNA-analyse hét wondermiddel om af te vallen? “Op het einde van de rit zal vooral je portemonnee slanker zijn”
  PREMIUM

  Is een DNA-analyse hét wondermid­del om af te vallen? “Op het einde van de rit zal vooral je portemon­nee slanker zijn”

  Vandaag, 25 april, is het DNA Day, hét moment om een steeds populairdere trend onder de loep te nemen: je DNA laten analyseren om zo je voedings- en lifestylepatroon aan te passen. Lees: om overtollige kilo’s kwijt te spelen. Hoe gebeurt dat precies en vooral: werkt het ook écht om af te vallen? Professor Ann Meulemans, coördinator klinische voeding aan het UZ Leuven, en biochemisch functional nutritionist Els Cornelis van Revive Coaching leggen uit.
 1. Man wil dak herstellen maar dat loopt helemaal anders dan gepland
  Play

  Man wil dak herstellen maar dat loopt helemaal anders dan gepland

 2. Beer met gewonde poot gaat lunch ophalen bij inwoner in Michigan
  Play

  Beer met gewonde poot gaat lunch ophalen bij inwoner in Michigan

Wetenschap & Planeet