Hiv-epidemie in België vorig jaar vertraagd door coronapandemie
De coronapandemie en de coronamaatregelen hebben vorig jaar een rem gezet op de hiv-epidemie in België. Er werden 727 nieuwe diagnoses vastgesteld in 2020. Dat zijn er 21 procent minder dan in 2019, zo blijkt uit het jaarlijkse hiv-rapport van gezondheidsinstituut Sciensano. Om hiv verder terug te dringen, moet niet alleen het aantal nieuwe infecties naar omlaag, maar moeten besmette personen ook snel een diagnose en een behandeling krijgen.
De coronapandemie had volgens Sciensano een invloed op de hiv-testactiviteiten, seksueel gedrag en migratiedynamieken. Tijdens de lockdowns lag de hiv-testactiviteit dan weer lager. Het gezondheidsinstituut vermoedt eveneens dat hiv in die periode minder overgedragen werd: door de beperkingen op fysieke en sociale contacten waren er waarschijnlijk ook minder seksuele interacties. In vergelijking met 2019 werden er in 2020 de helft minder acute hiv-infecties vastgesteld. Bovendien daalde het gebruik van preventieve medicatie, gekend als PrEP, vanaf april 2020. De reisbeperkingen lieten dan weer hun sporen na op de internationale migratie naar België en op de diagnosen van hiv bij buitenlanders.
“Het is wellicht ook zo dat de beperkte toegankelijkheid tot testfaciliteiten tijdens de lockdownperiodes het stellen van een diagnose voor sommige personen heeft vertraagd en tot gemiste diagnoses heeft geleid”, aldus Sciensano. “Een optimale zorgverlening voor hiv-patiënten vereist een continuïteit van diensten tijdens verschillende stadia: screening, diagnose, opname in de zorg, behoud van de zorg, aanvang van de behandeling en het bereiken van een niet-detecteerbare virale lading.” Tijdens de lockdowns moest de hiv-zorg echter anders georganiseerd worden. “Toch bleef de dekkingsgraad van de behandeling optimaal en doeltreffend”, stelt het gezondheidsinstituut.
Doelstellingen voor 2030
77 procent van de mensen die met hiv leven in ons land, beschikken over een niet-detecteerbare of niet-besmettelijke virale lading. Daarmee haalde België de doelstelling van UNAIDS, het programma van de Verenigde Naties. “Bijkomende inspanningen om het aantal nieuwe hiv-infecties te beperken en te zorgen voor een vroegtijdige diagnose en retentie in de zorg zullen bepalend zijn om de UNAIDS-doelstellingen voor 2030 te bereiken”, stelt Sciensano nog in zijn rapport.
“Meer inclusieve aanpak”
Sinds het begin van de hiv-epidemie worden in België twee groepen in het bijzonder getroffen: mannen die seks hebben met mannen van Belgische nationaliteit en heteroseksuele mannen en vrouwen afkomstig uit Sub-Sahara-Afrika. In 2020 maakten zij 40 procent van de nieuwe hiv-diagnoses uit. “Gezien de dalende trend van de diagnoses in deze sleutelpopulaties winnen bevolkingsgroepen met andere nationaliteiten, zowel bij mannen die seks hebben met mannen als bij heteroseksuelen, relatief aan belang”, stelt Sciensano. “Inclusieve en toegankelijke preventie- en teststrategieën, alsook zorg voor alle betrokken doelgroepen zijn dus noodzakelijk.”
Eenzelfde geluid klinkt bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. “Deze cijfers steunen Sensoa in zijn strategie om doelgroepen gericht aan te spreken om zich te laten testen of om PrEP te overwegen. Sensoa wil zich ook engageren naar een meer diverse en inclusieve aanpak om die groepen waarin we de daling niet weerspiegeld zien, beter te bereiken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oproep
Lezersoproep: heeft jouw kind mogelijk astma door het koken op gas?
Alarmerende cijfers uit een nieuwe studie: naar schatting 15.000 kinderen in ons land zouden astmasymptomen hebben gekregen door koken op gas. Is de schadelijke uitstoot een mogelijke oorzaak voor de klachten van jouw kind of van jezelf? Dan willen we graag jouw verhaal optekenen: contacteer onze journaliste op ariane.de.borger@dpgmedia.be. -
PREMIUM
“1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen krijgen na hun vijftigste last van botontkalking": wat kan je doen om je botten te versterken?
-
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
-
Tweakers
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
10
Belgische vrouw (38) trekt naar Turkije voor liposuctie maar het loopt helemaal fout
Een Belgische vrouw is in Turkije een rechtszaak gestart tegen een privékliniek in Istanbul. Helveh A. (38) betaalde 8.000 euro voor een liposuctie, maar die leverde niet het verwachte resultaat op. Haar droom van een mooier uiterlijk spatte uiteen. In de plaats kwamen blauwe plekken, littekens en problemen bij het urineren. De vrouw eist een schadevergoeding. -
PREMIUM
“De penis is de antenne van het hart”: 1 op de 2 mannen krijgt ooit erectieproblemen. Expert legt uit hoe je dat voorkomt of behandelt
-
Gouden 115
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig.