Wim Boevink
Volledig scherm
PREMIUM
© Wim Boevink

Het kan: bij bewustzijn onder narcose

Zo luidt de kop boven een artikel in The New Yorker dat ik gisteren tegenkwam: 'Awake under anesthesia'. Mijn aandacht verscherpte onmiddellijk, want van de kop ging iets dreigends, iets nachtmerrie-achtigs uit. 

1 reactie

  • Jack Vanderveen

    5 jaar geleden
    Famtasie kan ook zijn het menen dat men dingen beleefd heeft die men nimmer beleegd heeft. Door er aan vast te hpuden wordt dit een subrealiteit van betreffend persoon.
  1. Marc is een van de drie Europese patiënten die genazen van hiv: “Mijn overlevingskansen zijn minder dan 10 procent geweest”
    PREMIUM

    Marc is een van de drie Europese patiënten die genazen van hiv: “Mijn overle­vings­kan­sen zijn minder dan 10 procent geweest”

    Van de 80 miljoen mensen die hiv kregen sinds het begin van de aidsepidemie, genas er slechts een handvol. De Duitse Marc (53) is één van hen: hij onderging een stamceltransplantatie voor zijn leukemie, die óók zijn hiv-besmetting ongedaan maakte. Ooit hing zijn leven aan een zijden draadje en slechts een paar mensen wisten dat hij hiv had, maar nu treedt hij stukje bij beetje in de openbaarheid. “Mijn arts zei het nog: jij en ik gaan nog meemaken dat er mensen genezen van hiv.”
  2. Testaankoop: “Ondoorzichtigheid ziekenhuizen brengt levens in gevaar”

    Testaan­koop: “Ondoor­zich­tig­heid ziekenhui­zen brengt levens in gevaar”

    Uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat patiënten die behandeld worden in een ziekenhuis dat niet erkend is als coördinerende borstkliniek, een substantieel hogere kans hebben om te sterven aan borstkanker. Testaankoop zegt in een reactie dat het al jaren vecht voor meer transparantie rond de kwaliteit van zorg, maar botst op een grote weerstand van de ziekenhuizen.
  3. Steeds meer jonge mensen krijgen een nekbult door intensief schermgebruik: zo kan jij dat voorkomen (of genezen)
    PREMIUM

    Steeds meer jonge mensen krijgen een nekbult door intensief schermge­bruik: zo kan jij dat voorkomen (of genezen)

    Steeds meer Vlamingen hebben last van een nekbult: een plaatselijke vetophoping onderaan de nek. Vooral vrouwen zijn vatbaar voor de lastige kwaal die door een verkeerde houding wordt veroorzaakt. “We zien een rechtstreeks verband tussen het toegenomen schermgebruik en de stijgende groep patiënten met een nekbult”, zegt dr. Thomas Mathieu (UZ Antwerpen). Hij legt uit hoe je ervan verlost raakt.
  1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
    Livios

    Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

    Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
  2. Na ophef rond behandeling borstkanker: hoe achterhaal je in welk ziekenhuis je de beste behandeling zal krijgen?
    PREMIUM

    Na ophef rond behande­ling borstkan­ker: hoe achterhaal je in welk ziekenhuis je de beste behande­ling zal krijgen?

    Het borstkankeronderzoek van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg maakt pijnlijk duidelijk dat patiënten in ons land niet altijd de beste zorg krijgen. “Ziekenhuizen zouden mensen moeten doorsturen als ze de nodige ervaring missen. Maar nu zien we dat ze uit commerciële overwegingen de waarheid soms anders verpakken”, zegt professor Dirk Devroey (VUB). Speelt dit ook bij andere aandoeningen? En hoe je achterhaal je als gewone sterveling in welk ziekenhuis je het best af bent?