Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Half miljoen Belgen lijdt aan vorm van reuma: “Er is vooruitgang geboekt, maar werk is nog niet af”

Een half miljoen Belgen heeft op dit moment last van een of andere reumatische ziekte. Dat meldt reumatoloog Jan Lenaerts (Reuma-instituut Hasselt en UZ Leuven) niet toevallig op Wereld Reuma Dag. “De laatste jaren is er vooruitgang geboekt op vlak van behandelingen van reuma, maar het werk is zeker nog niet af”, zegt de dokter.

 1. Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
  Livios

  Hobbykamer of extra opslagruim­te maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten

  Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op.
 2. 1 op de 10 beroertes treft jonge mensen: hoe herken je het en wat kan je er zelf tegen doen?
  PREMIUM

  1 op de 10 beroertes treft jonge mensen: hoe herken je het en wat kan je er zelf tegen doen?

  Jaarlijks krijgen 19.000 Belgen een beroerte, in de vorm van een herseninfarct of een hersenbloeding. Zeker één op de tien gevallen treft mensen tussen de 18 en 55 jaar oud. “De oorzaken van zo’n beroerte op jonge leeftijd zijn wel vaak anders dan die bij ouderen”, zegt neurologe Laetitia Yperzeele (UZA). Wat zijn die oorzaken? En bij welke bloedgroep stijgt het risico met 16 procent?
 1. “Dit is écht meer dan een gadget”: cardioloog legt uit hoe je met smartwatch je hart kan checken
  PREMIUM
  14

  “Dit is écht meer dan een gadget”: cardioloog legt uit hoe je met smartwatch je hart kan checken

  Ben je onzeker omdat je hart soms overslaat? Dan hangt de oplossing mogelijk rond je pols. “Neem zelf een elektrocardiogram met je smartwatch”, adviseren cardiologen. “Dit is écht meer dan een gadget”, zegt cardioloog Benjamin Scott van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). Hoe begin je eraan en wat doe je met de resultaten van een test met je smartwatch? Scott beantwoordt al je vragen.