Het EMA heeft het licht op groen gezet voor het coronavaccin van Pfizer-BioNTech voor kinderen van vijf tot elf jaar.
Volledig scherm
Het EMA heeft het licht op groen gezet voor het coronavaccin van Pfizer-BioNTech voor kinderen van vijf tot elf jaar. © AP

Groen licht voor Pfizer-vaccin bij kinderen vanaf vijf jaar: krijgen jonge kinderen hetzelfde vaccin als volwassen? Moeten ouders toestemming geven?

Het geneesmiddelencomité van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft het licht op groen gezet voor het coronavaccin van Pfizer-BioNTech voor kinderen van vijf tot elf jaar. Dat deelt het EMA mee. Dat betekent dat lagereschoolkinderen ook in ons land binnenkort een prik kunnen krijgen. Krijgen zij hetzelfde vaccin als volwassenen? En kan dit zonder toestemming van de ouders? 

30 reacties

 • Christophe Loix

  2 maanden geleden
  Wat hebben die gevaccineerden veel vertrouwen in de bescherming door hun vaccin. Maar blijkbaar werkt het enkel als de niet-gevaccineerden het ook krijgen. Om redenen.
 • Michel Amerlinck

  2 maanden geleden
  Mijn kinderen zullen zeker geen vaccin krijgen. Ze bouwen zelf antistoffen op. Net zaols normaal ook de volwassenen. Dus handen af van de kids.
 • Sophie Cultiaux

  2 maanden geleden
  Wat met kinderen die binnen 2 weken 12 jaar worden of al sinds 1 september 12 zijn. Wanneer krijgen zij de kans op vaccinatie??
 • Veronica Voorhelst

  2 maanden geleden
  Ik hoop het en vanaf drie maanden. Dit is hoognodig als we ooit van Corona af willen geraken
 • Bart Verwegen

  2 maanden geleden
  Bijwerkingen van een vaccin komen niet plots jaren later opduiken he, het blijft maar zeer kort in je lichaam en wordt compleet afgebroken. En ook je DNA blijft ongeschonden, net zoals virussen je DNA niet kunnen wijzigen.
 1. Infectioloog Callens deelt frustratie na moeilijke nacht op corona-afdeling: “Iemand naar huis gestuurd die ik liever in het ziekenhuis had gehouden”

  Infectio­loog Callens deelt frustratie na moeilijke nacht op corona-afdeling: “Iemand naar huis gestuurd die ik liever in het ziekenhuis had gehouden”

  De werkdruk voor ziekenhuizen wordt alsmaar groter in deze vierde coronagolf en dat leidt soms tot moeilijke situaties voor de artsen. In het Universitair Ziekenhuis in Gent is gisteravond een coronapatiënt terug naar huis gestuurd omdat er nog plaats vrijgehouden moest worden voor andere patiënten die mogelijk nog zieker waren. “Alles verliep veilig en de patiënt kan thuis opgevolgd worden, maar in de ideale omstandigheden had ik die persoon nog één tot twee dagen in observatie willen houden, maar dat kon nu niet”, vertelt infectioloog Steven Callens onze redactie.
 2. Wereldwijd steeds minder rokers, jaarlijks nog wel 8 miljoen doden ten gevolge van tabak
  7

  Wereldwijd steeds minder rokers, jaarlijks nog wel 8 miljoen doden ten gevolge van tabak

  Er zijn wereldwijd steeds minder rokers. Zo staken vorig jaar 1,3 miljard mensen geregeld een sigaret op, terwijl dat er in 2018 nog 1,32 miljard waren. Dat constateert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Het is heel bemoedigend om te zien dat er elk jaar minder mensen tabak gebruiken, maar we hebben nog een lange weg te gaan en tabaksproducenten zullen elke truc blijven gebruiken om de gigantische winsten die ze maken met hun dodelijke waren te verdedigen”, zegt WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.
 1. Van Ranst boos over gelekt rapport: “Dit is een enorme vertrouwensbreuk. Sommige politici willen dat dit lekt”
  Play

  Van Ranst boos over gelekt rapport: “Dit is een enorme vertrou­wens­breuk. Sommige politici willen dat dit lekt”

  Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) is erg misnoegd over het gelekte GEMS-rapport, waarin experten de overheid adviseren om bepaalde coronamaatregelen te verstrengen in aanloop naar het intussen vervroegde Overlegcomité van woensdag. Voor de bron van het lek wijst Van Ranst naar de politiek: “Dit is een enorme vertrouwensbreuk. Sommige politici willen dat dit lekt. Zo dwingt men de experten om daar tekst en uitleg bij te geven”, zegt hij bij HLN LIVE. Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) waarschuwt voor de gevolgen van het lek. “We zien nu een stroom aan berichten die de onzekerheid bij de bevolking voeden.”
 2. Vandenbroucke: “Wat mij betreft kunnen kinderen vanaf vijf jaar al in januari gevaccineerd worden”

  Vandenbrou­c­ke: “Wat mij betreft kunnen kinderen vanaf vijf jaar al in januari gevacci­neerd worden”

  Als het van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) afhangt, wordt de inenting van kinderen van vijf tot elf jaar tegen het coronavirus in januari ingepland in de vaccinatiecampagne. Dat zei hij vanmiddag aan ‘Villa Politica’. Voor een formele beslissing is het echter nog wachten op een advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-ethiek. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) zette eerder al het licht op groen.
 3. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.

Wetenschap & Planeet