Griep vergroot risico dodelijke schimmelinfectie op intensieve zorg
MedischPatiënten die met een ernstige griep op intensieve zorg belanden, lopen 15 procent meer risico om een bijkomende Aspergillus-schimmelinfectie op de longen te ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van zeven Belgische en Nederlandse ziekenhuizen, waarover de Artsenkrant bericht.
Delen per e-mail
Zeer slecht nieuws voor de patiënten want 45 procent van de grieppatiënten met een bijkomende schimmelinfectie overlijdt, zelfs met een aangepaste schimmelbehandeling. Ter vergelijking: de normale kans op Aspergillus tijdens een verblijf op intensieve zorg (IC) is ongeveer 5 procent.
Tijdens de Mexicaanse grieppandemie in 2009 kwamen meer mensen met ernstige griep op intensieve zorg terecht en artsen constateerden toen een opmerkelijk aantal mensen met een Aspergillus-infectie van de longen. Er volgde een groot onderzoek waarbij gegevens bekeken werden van grieppatiënten op de IC-diensten in Belgische en Nederlandse ziekenhuizen tussen 2009 en 2016.
Risico
Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat 15 procent van de grieppatiënten op intensieve een Aspergillus-infectie ontwikkelt. De studie, die zopas werd gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine, klasseert griep daarmee officieel als een risicofactor voor het ontwikkelen van de dodelijke schimmelinfectie van de longen.
Dankzij een groep controlepatiënten, die wel een longontsteking maar geen griep hadden, konden de onderzoekers vaststellen dat het de griep zelf is die doorslaggevend is. Wie geen griep had, maakte 5 procent kans op aspergillose. Ook het gebruik van cortisone is overigens een bijkomende risicofactor voor het ontwikkelen van de schimmelinfectie, zo blijkt.
Het onderzoek gebeurde onder leiding van prof. dr. Joost Wauters, algemeen inwendige geneeskunde UZ Leuven, en dr. Bart Rijnders van Erasmus MC Rotterdam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Bij welk ziekenfonds sluit u het best aan?
De kans is groot dat u - zoals de meeste Belgen - koos voor het ziekenfonds van uw ouders of uw partner, zonder u daar al te veel vragen bij te stellen. Maar hoewel de basisopdracht van elk ziekenfonds overal hetzelfde is, zijn er wel degelijk individuele verschillen. Spaargids.be noteert het belangrijkste wat u moet weten. -
HLN Drive
Deze auto’s hebben tweedehands de hoogste waarde
Een nieuwe wagen uitkiezen, doe je aan de hand van heel wat parameters. Eentje die af en toe vergeten wordt: de restwaarde van je auto, het bedrag dat je wagen zal opleveren als je hem op de tweedehandsmarkt verkoopt. Maar welke tweedehands auto’s hebben de hoogste restwaarde. HLN Drive zocht het voor je uit. -
PREMIUM
Griepvaccin op komst dat tien jaar werkt
-
-
PREMIUM158
Moeten we ons zorgen maken over het vaccin van AstraZeneca? Experten leggen uit
-
31
Wat nu met vaccinatiebereidheid? “Wie al schrik voor de prik had, zal helaas nog sterker twijfelen”
Nu verschillende Europese landen de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk hebben stopgezet, heeft dit mogelijk nefaste gevolgen voor de vaccinatiebereidheid in ons land. “Wie al schrik voor de prik had, zal helaas nu nog sterker twijfelen”, stelt professor gezondheidspsychologie Stephan Van den Broucke (UCL) in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1. -
6
Vaccin Moderna biedt volgens producent zes maanden na tweede injectie 90 procent bescherming
Het coronavaccin Moderna, dat ook in België wordt toegediend, biedt zes maanden na de tweede injectie nog steeds een sterke bescherming tegen de ziekte. Dat meldt de Amerikaanse producent, die spreekt over een werkzaamheid van ruim 90 procent. -
14
“Varianten coronavirus ontwikkelen zich in mensen met zwak immuunsysteem”
Het coronavirus profiteert mogelijk van mensen met een zwak immuunsysteem, zoals kankerpatiënten, om varianten te ontwikkelen. Dat beweren experten die daar meer en meer van overtuigd zijn. De hypothese is belangrijk, omdat varianten, zoals de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse, vaak een pak besmettelijker zijn dan hun voorgangers.
0 reacties