Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Gewone verkoudheid kan Covid-19 verjagen uit lichaamscellen

Het rhinovirus, dat een van de meest voorkomende gewone verkoudheden veroorzaakt, duldt het nieuwe coronavirus niet naast zich in lichaamscellen. Dat blijkt uit een Schots onderzoek van de universiteit van Glasgow. Het rhinovirus is zo wijdverbreid dat het zou kunnen helpen om Covid-19 mee te onderdrukken, luidt de conclusie.

18 reacties

 • werner vanhoutte

  1 jaar geleden
  Drie maand neusloop in de zomerperiode 2020 : goed opgevolgd, neus steeds zuiver gemaakt , masker op en iedere dag buiten. Steeds fit en gezond gebleven , geen enkel spoor van covid -19. Nog nooit griep gehad , en nog nooit ervoor gevaccineerd. Iedere dag wandeling, fietsen en gezond eten , reeds 78 jaar.. Zesmaandelijks bloedonderzoek. Niet roken , geen alcohol. Eigen immuniteit kan meer dan je denkt . Ga buiten, zoveel als je kan !
 • Alfred Bleck

  1 jaar geleden
  Volgens mij is dat het effect van veelvuldig te snuiten. Ons afweersysteem heeft weinig moeite met virussen die zich nestelen in het neusslijmvlies, zolang het er niet teveel zijn en ze te weinig tijd hebben om zich daar te vermenigvuldigen. Mijn voorzorgsmaatregel tegen covid19 is daarom - naast mondmasker, afstand houden en handen wassen - ook neus snuiten zodra dat iets oplevert.
 • Steven Van Rompaey

  1 jaar geleden
  Probleem is alleen dat niemand nu verkouden wordt door die hysterische smetvrees. Het gaat er nog op neerkomen dat als onschuldige burgers niet in hun huis waren opgesloten geweest en we geen muilkorven hadden moeten dragen, iedereen zoals gewoonlijk een valling had gekregen en dat virus allang de pijp uit was geweest. Wat gaan ze over 50 jaar lachen met ons.
 • Gertie Daerden

  1 jaar geleden
  Eindelijk eens goede wetenschap! De mens is een ecosysteem, voortdurend in interactie met virussen, bacteriën. Het geroep dat vaccinatie de enige uitweg is, is de echo van de industrie eerder dan wetenschap. En wetenschappers: wiens brood men eet diens woord men spreekt !! Zie Peter Gotzsche
 • Walter Sillis

  1 jaar geleden
  Dat is de eerste keer dat ik blij ben met mijn snotvalling.

Wetenschap & Planeet