Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Gewone verkoudheid kan Covid-19 verjagen uit lichaamscellen

Het rhinovirus, dat een van de meest voorkomende gewone verkoudheden veroorzaakt, duldt het nieuwe coronavirus niet naast zich in lichaamscellen. Dat blijkt uit een Schots onderzoek van de universiteit van Glasgow. Het rhinovirus is zo wijdverbreid dat het zou kunnen helpen om Covid-19 mee te onderdrukken, luidt de conclusie.

18 reacties

 • werner vanhoutte

  1 week geleden
  Drie maand neusloop in de zomerperiode 2020 : goed opgevolgd, neus steeds zuiver gemaakt , masker op en iedere dag buiten. Steeds fit en gezond gebleven , geen enkel spoor van covid -19. Nog nooit griep gehad , en nog nooit ervoor gevaccineerd. Iedere dag wandeling, fietsen en gezond eten , reeds 78 jaar.. Zesmaandelijks bloedonderzoek. Niet roken , geen alcohol. Eigen immuniteit kan meer dan je denkt . Ga buiten, zoveel als je kan !
 • Alfred Bleck

  4 weken geleden
  Volgens mij is dat het effect van veelvuldig te snuiten. Ons afweersysteem heeft weinig moeite met virussen die zich nestelen in het neusslijmvlies, zolang het er niet teveel zijn en ze te weinig tijd hebben om zich daar te vermenigvuldigen. Mijn voorzorgsmaatregel tegen covid19 is daarom - naast mondmasker, afstand houden en handen wassen - ook neus snuiten zodra dat iets oplevert.
 • Steven Van Rompaey

  1 maand geleden
  Probleem is alleen dat niemand nu verkouden wordt door die hysterische smetvrees. Het gaat er nog op neerkomen dat als onschuldige burgers niet in hun huis waren opgesloten geweest en we geen muilkorven hadden moeten dragen, iedereen zoals gewoonlijk een valling had gekregen en dat virus allang de pijp uit was geweest. Wat gaan ze over 50 jaar lachen met ons.
 • Gertie Daerden

  1 maand geleden
  Eindelijk eens goede wetenschap! De mens is een ecosysteem, voortdurend in interactie met virussen, bacteriën. Het geroep dat vaccinatie de enige uitweg is, is de echo van de industrie eerder dan wetenschap. En wetenschappers: wiens brood men eet diens woord men spreekt !! Zie Peter Gotzsche
 • Walter Sillis

  1 maand geleden
  Dat is de eerste keer dat ik blij ben met mijn snotvalling.
 1. Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf

  Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week op het menu: een nieuwe HBO-serie op Streamz met Kate Winslet in de hoofdrol, die niets dan lof en vijfsterrenrecensies kreeg in de internationale pers, een grimmige true crime-documentaire over een moeder die op zoek gaat naar de moordenaars van haar dochter en een Noorse krimi.
 2. Meteen kritiek op QVAX: “Privébedrijf mag je rijksregisternummer niet vragen”
  11

  Meteen kritiek op QVAX: “Privébe­drijf mag je rijksregis­ter­num­mer niet vragen”

  Nog geen 24 uur na de start van de QVAX-website, waarmee je jezelf op de vaccinreservelijst kan zetten, klinkt er bakken kritiek bij expert Matthias Dobbelaere-Welvaert van non-profitorganisatie Ministry of Privacy. Zolang er niet meer duidelijkheid is, raadt hij iedereen aan om zich voorlopig niet te registreren. De website is in opdracht van de overheid door een privébedrijf gebouwd. “Een privébedrijf mag niet je rijksregisternummer vragen”, zegt hij bij HLN LIVE.
 1. Waterlek zorgt voor paniek in Huis Gemaakt: "Dat is helemaal fout aangeslo­ten!"
  Play
  Huis Gemaakt

  Waterlek zorgt voor paniek in Huis Gemaakt: "Dat is helemaal fout aangeslo­ten!"

 2. Gigantische T-Rex liep veel trager dan we dachten en dit is waarom
  Play

  Giganti­sche T-Rex liep veel trager dan we dachten en dit is waarom

Wetenschap & Planeet