Geneesmiddel Leukine helpt bij de genezing van Covid-19, blijkt uit studie UZ Gent
Het geneesmiddel Leukine speelt een belangrijke rol bij de genezing van gehospitaliseerde Covid-19-patiënten. Dat blijkt uit een studie die het UZ Gent vorig jaar is gestart. Het geneesmiddel bevordert de zuurstofopname vanuit de longen naar het bloed en stimuleert het afweersysteem. In de VS wordt bekeken of het middel via verneveling in een klein toestel thuis kan worden ingenomen.
Delen per e-mail
De onderzoekers gaven het medicijn en de standaardbehandeling vijf dagen lang aan veertig patiënten die met ernstige zuurstofnood werden opgenomen op een gewone cohorteafdeling in het ziekenhuis. Ze vergeleken hun vooruitgang met die van veertig andere patiënten die enkel de standaardbehandeling kregen.
Daaruit bleek dat bij 54 procent van de patiënten in de actieve behandelingsgroep de zuurstofopname vanuit de longen verbeterde. In de controlegroep beperkte de verbetering zich tot 20 procent van de patiënten.
“We zagen in de groep patiënten die Leukine kreeg ook een sterke toename van het aantal afweercellen die het virus kunnen herkennen en doden”, zegt longarts Bart Lambrecht, verbonden aan het UZ Gent. “Deze cellen hoop je ook te zien na vaccinatie, maar hier zagen we dus dat het lichaam de cellen zelf opwekte na contact met het virus en Leukine.”
Macrofagen
Het onderzoek, waaraan 5 Vlaamse ziekenhuizen deelnamen, kwam tot stand toen medische experts tijdens de eerste golf vaststelden dat bij zware coronapatiënten zogenaamde “macrofagen” uit de longen verdwenen.
Deze macrofagen zijn als het ware stofzuigers in onze longen. “Ze zuigen binnenkomende virussen op, neutraliseren ze en ruimen nadien alle schade aan de longen op.” Bij Covid-19 zijn de stofzuigercellen vervangen door verwante cellen die de ontsteking juist aanwakkeren.
Leukine had al eerder zijn werking aangetoond bij proefdieren met griepinfectie. “En we wisten uit eigen onderzoek dat de actieve stof in het medicijn (sargramostim) de aanmaak van nieuwe stofzuigermacrofagen en het herstel van het longslijmvlies stimuleert”, legt Lambrecht uit.
Lees ook: Stap dichter bij “wondermedicijn”: Israël ontdekt veelbelovend middel, binnenkort ook resultaten van Belgisch onderzoek (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mysterieuze hersenziekte stelt Canadese artsen voor raadsel
Canadese artsen maken zich zorgen over een nog onbekende hersenziekte die geheugenverlies, hallucinaties en spasmen veroorzaakt. Er zijn vooralsnog 43 patiënten gekend, die allemaal in dezelfde regio wonen. -
Multimedia
Zo zet je je smartphone als fototoestel in
Toen jaren geleden smartphones met ingebouwde camera’s de markt veroverden werd er lacherig op gereageerd door fotografen. Nu is het volstrekt normaal geworden om je telefoon als volwaardig fototoestel te gebruiken. Met deze tips en toestellen behaal je het beste resultaat! -
Jobs
Schrijfkriebels? Word contentcreator, copywriter of redacteur!
Schrijfkriebels over je hele lijf? Dan is een job als flexibele copywriter, creatieve contentcreator of vlotte redacteur iets voor jou. Wat zijn de verschillende mogelijkheden en hoe kun je je bijscholen om als schrijver de kost te verdienen? Jobat.be zocht het voor je uit. -
-
100
Land dat niet gelooft in lockdowns heeft nu slechtste coronacijfers van heel Europa
De ranglijst van Europese landen met de slechtste coronacijfers heeft een nieuwe koploper. Sinds vrijdag is de slechtste leerling van de klas het land dat niet gelooft in lockdowns en een beroep doet op het verantwoordelijkheidsgevoel van de inwoners om de pandemie onder controle te krijgen, met aanbevelingen in plaats van dwingende maatregelen: Zweden. -
7
Studie: “Langetermijneffecten van corona bij een op de drie ziekenhuispatiënten”
Na een ziekenhuisopname wegens Covid-19 ondervindt zeker een op de drie patiënten gezondheidsproblemen op lange termijn. Dat gaat van schade aan organen tot psychologische problemen, blijkt uit een maandag gepubliceerde studie. -
123
Vandenbroucke: “Ons dashboard over mentaal welzijn komt voor een stuk te laat”
De geestelijke gezondheidszorg is voor minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) “een absolute prioriteit”. “Het moet normaal worden dat iemand het moeilijk heeft in zijn hoofd. Dat mag geen stigma zijn. Geestelijke gezondheidszorg moet toegankelijk zijn, nabij en betaalbaar”, verklaart de hoogleraar in een interview met De Zondag. -
1
Pfizer België start klinisch onderzoek met antivirale behandeling voor SARS-CoV-2
Het farmabedrijf Pfizer België start de eerste fase van een klinisch onderzoek van een experimentele, nieuwe orale antivirale behandeling voor SARS-CoV-2. Dat is het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Het onderzoek gebeurt bij gezonde volwassenen en heeft als doel de veiligheid en tolerantie te evalueren van de behandeling.
6 reacties
alfons schouwaerts
Erwin Beerens
Gino Denil
An De Clercq
cor vermonden