Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © ShutterStock

Gemiddeld 30 Belgen krijgen dagelijks een hartstilstand, slechts 10 procent overleeft

In ons land krijgen dagelijks gemiddeld dertig mensen een hartstilstand. Dat meldt de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA). Iets minder dan 10 procent van de mensen overleeft dit. Dat komt door een gebrek aan onmiddellijke en geschikte interventie. Volgens de vereniging van Belgische cardiologen is het bijgevolg van primordiaal belang dat hartpatiënten op tijd hulp krijgen. Met een betere kennis van levensreddende technieken zou het overlevingspercentage volgens BeHRA tot 20 procent stijgen en zouden jaarlijks 1.000 mensen meer kunnen worden gered. 

5 reacties

 • Willy Masson

  1 maand geleden
  Behalve natuurlijk tijdens de lockdown , toen was het COVID.
 • Veronica Voorhelst

  1 maand geleden
  Allemaal goed en wel, maar hoe herkent ge een hartstilstand? De meeste mensen kunnen niet met zekerheid een hartslag vaststellen, al denken ze misschien van wel. En reanimeren als er nog een hartslag is kan het hart ontregelen en zelfs tot de dood lijden.
 • Freddy Henslegers

  1 maand geleden
  Ineens het licht uit, niet afzien of creperen. Mooie dood.
 • Johan Swinnen

  1 maand geleden
  Online sessie is zeer knap , maar wachten tot in oktober ? Kan men dit niet altijd online zetten aub
 • adam naaktgeboren

  1 maand geleden
  Niet iedereen moet gereanimeerd worden...er moet ook serieus nagedacht worden of het nog wel de moeite waard is. De persoon zelf en nabestaanden hebben soms meer miserie dan ze ervoor hadden...

Wetenschap & Planeet