Flesje van Pfizer kan zes dosissen bevatten in plaats van vijf: 70.000 extra vaccins dankzij 'superspuit’
Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft de productinformatie voor het vaccin van Pfizer/BioNTech gewijzigd. Het is voortaan toegelaten om zes dosissen, in plaats van vijf, uit één flesje te halen, luidt het. Hiervoor zijn wel speciale injectiespuiten en/of naalden met een laag dood volume nodig, maar vandaag raakte al bekend dat ons land hierover beschikt.
Delen per e-mail
Het advies van de EMA geldt meteen voor de hele Europese Unie. Het Belgische geneesmiddelenagentschap FAGG plaatste de informatie vandaag op zijn website. Er moet wel 0,3 milliliter overblijven voor de laatste dosis, anders moet het flesje weggegooid worden, zegt het EMA. Restjes van verschillende flacons bij elkaar voegen, is niet toegestaan.
De capaciteit van het Pfizer-vaccin wordt hiermee dus in één klap met 20 procent vermeerderd, waardoor dus nog meer Europeanen sneller een vaccin tegen het nieuwe coronavirus zouden kunnen ontvangen. Om optimaal beschermd te zijn, moeten twee dosissen van dit vaccin worden toegediend, met een interval van 21 dagen.
Om zes dosissen uit een flesje te halen, zijn wel speciale spuiten nodig. En net die spuiten zijn in België beschikbaar. “Onze overheid heeft heel goede spuiten gekocht. Door de vorm blijft er nauwelijks vloeistof achter”, zegt Thomas De Rijdt, diensthoofd van de apotheek van het UZ Leuven, in Het Nieuwsblad.
“Wij gebruiken die momenteel, maar wat als we ze morgen niet meer hebben? Ik denk niet dat we de hele vaccinatiecampagne dit type gaan kunnen gebruiken. De hele wereld wil ze hebben”, aldus De Rijdt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan je verslaafd raken aan oordopjes? “Die oorverdovende stilte went verraderlijk snel”
Tandenpoetsen, pyjama aandoen en oordopjes insteken. Wanneer de slaap moeilijk te vatten is door hinderlijke geluiden, lijken oordopjes wel een geschenk uit de hemel. Toch is dat niet altijd een goed idee. Rilana Cima, onderzoekster aan de KU Leuven, legt uit waarom. -
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
PREMIUM1
Sporten helpt ook als je al ziek bent: “Patiënten beseffen niet hoeveel ze kunnen doen om hun kansen te verbeteren”
-
-
PREMIUM
FACTCHECK. Moet je schrik hebben dat je niet meer zwanger kunt worden door coronavaccin?
-
Gezondheidsexpert van Johns Hopkins: “VS bereikt groepsimmuniteit in april”
Natuurlijke immuniteit door een eerder opgelopen besmetting met het coronavirus komt veel meer voor dan uit de tests blijkt. Dat schrijft Marty Makary, chirurg en gezondheidsspecialist van de gerenommeerde Johns Hopkins University, in een opiniestuk in de Wall Street Journal. Neem daarbij nog eens de al gevaccineerde Amerikanen en Makary verwacht dat de VS tegen april groepsimmuniteit kan bereiken. “Best mogelijk”, reageert epidemiologe Suzanne Judd. -
14
Zweden adviseert tegen gebruik vaccin AstraZeneca bij 65-plussers
In Zweden heeft het gezondheidsagentschap aanbevolen om het vaccin van de Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca voorlopig enkel toe te dienen aan mensen onder 65 jaar. De aanbeveling kan nog aangepast worden als er onderzoeksresultaten naar buiten komen over de werking bij ouderen, luidt het. -
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven.
25 reacties
Yves Steenssens
Erik Meers
Erwin Van Roy
Walther Temmerman
Etienne Van de Velde