Vaccinatie in WZC Triamant in Velm (Sint-Truiden).
Volledig scherm
Vaccinatie in WZC Triamant in Velm (Sint-Truiden). © Karolien Coenen

Flesje van Pfizer kan zes dosissen bevatten in plaats van vijf: 70.000 extra vaccins dankzij 'superspuit’

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft de productinformatie voor het vaccin van Pfizer/BioNTech gewijzigd. Het is voortaan toegelaten om zes dosissen, in plaats van vijf, uit één flesje te halen, luidt het. Hiervoor zijn wel speciale injectiespuiten en/of naalden met een laag dood volume nodig, maar vandaag raakte al bekend dat ons land hierover beschikt.

25 reacties

 • Yves Steenssens

  6 dagen geleden
  Herinner me ook nog het pistool waarmee we werden geënt in het leger - waarom nu niet gebruikt ? ; zal wellicht met het steriel maken te doen hebben , het ging erg snel als aan de lopende band .
 • Erik Meers

  1 week geleden
  Moet toch wel mogelijk zijn om deze (goede) spuit meermaals te gebruiken , kan toch niet zijn dat er geen enkel apparaat of product bestaat om deze spuit te desinfecteren .
 • Erwin Van Roy

  1 week geleden
  Veel mensen reageren toch nog altijd enkel op de titel die ze lezen en niet door het artikel te lezen. Je moet dus over een andere naald beschikken om de 6 dosissen te behalen en als er minder dan 3ml overblijft mag het niet gebruikt worden als dosis en samenvoegen van overgebleven dosissen mag ook niet. En het is niet ons land dat daar mee kwam maar de Europese geneesmiddelen agentschap
 • Walther Temmerman

  1 week geleden
  @Gino, ik heb ook zo'n spuit gehad bij het begin van mijn legerdienst dat werkte volgens mij op perslucht en daar kwam geen naald aan te pas, ze konden zo 15 man per minuut injecteren. dat lijkt mij een ideaal systeem voor massa vaccinatie. Misschien een informeren bij defensie of ze die toestellen nog ergens liggen hebben misschien?
 • Etienne Van de Velde

  1 week geleden
  Er waren al meer vaccins besteld door Europa dan er werkelijk inwoners zijn en toch doet men nog een extra bestelling! Er was al voor ongeveer iedere inwoner drie spuitjes besteld en nu nog eens zoveel extra. Is er daar een waarom voor, hebben ze nog niet genoeg met geld gesmeten? Jammer dat ze er niet tijdig aan gedacht hebben om ook voldoende spuiten te bestellen, waarschijnlijk zijn er te weinig mensen mee bezig, theoretisch meer dan genoeg, operationeel blijkbaar te weinig.
 1. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter

 2. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"

Wetenschap & Planeet