Volledig scherm
© EPA

Farmareuzen in open brief: "Coronavaccin alleen op de markt als het veilig en effectief is”

Farmaceutische bedrijven gaan hun vaccins voor het coronavirus pas op de markt brengen wanneer ze veilig en effectief blijken in grote klinische onderzoeken. Dat schrijven topbestuurders van negen grote Amerikaanse en Europese ondernemingen die momenteel zo'n vaccin ontwikkelen in een open brief.

 1. De wereldwijde race naar het coronavaccin (deel 1): de kansen van de acht koplopers op een rij
  PREMIUM

  De wereldwij­de race naar het coronavac­cin (deel 1): de kansen van de acht koplopers op een rij

  Vanaf vandaag test Janssen Pharmaceutica een coronavaccin uit op liefst 60.000 proefpersonen in Brazilië, Chili en de VS. Daarmee vervoegt het van oorsprong Belgische farmabedrijf de kopgroep in de wereldwijde race naar een werkende inenting. Nu al acht gegadigden zijn in de cruciale klinische 'fase 3' beland. Enkele firma's blijven overtuigd nog dít jaar de eindmeet te halen. De kansen van de koplopers op een rij.
 2. Corona kost onze ziekenhuizen 2 miljard euro: “Dit is een vicieuze cirkel. Als er niets verandert zal de financiële schade groter worden”
  PREMIUM

  Corona kost onze ziekenhui­zen 2 miljard euro: “Dit is een vicieuze cirkel. Als er niets verandert zal de financiële schade groter worden”

  Ze zijn onze rots in de branding in deze pandemie, maar de ziekenhuizen riskeren zelf ten onder te gaan. De behandeling van de vele coronazieken haalt het al jaren fragiele verdienmodel helemaal onderuit. De impact van Covid-19 op de boekhouding van de hospitalen is desastreus volgens een Belfius-studie. Het verwachte verlies voor 2020: zo’n 2 miljard euro. Hoe kan het dat de Belgische ziekenhuizen zoveel verlies draaien in deze tijden? En hoe moet het verder?
 1. Leuk idee voor op het werk: raak je collega met een Nerf Gun
  Play

  Leuk idee voor op het werk: raak je collega met een Nerf Gun

 2. Presentator krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona
  Play

  Presenta­tor krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona

Wetenschap & Planeet