Farmareus Pfizer staakt onderzoek naar medicatie tegen alzheimer en parkinson
Farmareus Pfizer stopt met onderzoek naar nieuwe medicatie voor de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. De vrijgekomen financiën worden volgens het bedrijf verplaatst naar onderzoek naar andere aandoeningen, waarmee het bedrijf meer denkt te kunnen betekenen voor patiënten en aandeelhouders.
Als gevolg van de beslissing zullen de komende maanden zo'n 300 werknemers van Pfizer hun baan verliezen, voornamelijk aan de noordoostkust van de Verenigde Staten. Bij drie vestigingen zal het gaan om een derde van het personeel.
Pfizer heeft in het verleden, net als veel andere farmacbedrijven, uitvoerig en duur onderzoek gedaan naar de hersenaandoeningen, maar er bestaat nog altijd geen effectief middel tegen Parkinson en Alzheimer. Hoewel de meeste grote investeringen wel veel kennis over de ziektes opleveren, blijven grote doorbraken uit.
Sommige investeringen draaiden voor het bedrijf echter uit op een grote teleurstelling. Zo zetten Pfizer en Johnson & Johnson in 2012 het onderzoek stop naar het geneesmiddel bapineuzumab. Dat moest mensen met een milde vorm van alzheimer helpen, maar de resultaten in de tweede fase van klinische tests waren negatief.
Steeds meer patiënten
Volgens directeur Niels Prins van het Brain Research Center in Amsterdam is er geen indicatie dat andere farmabedrijven Pfizer volgen in de beslissing de onderzoeken naar nieuwe medicatie te staken. Hoewel het onderzoek tot nu toe onsuccesvol is, denkt hij dat onderzoekers steeds dichter bij een oplossing komen.
"Behalve financiële overwegingen, zijn er ook maatschappelijke motivaties voor dit soort onderzoek. Steeds meer mensen lijden aan de ziektes en de projectie is dat het er de komende jaren alleen maar meer worden", zegt Prins.
Tegenover de NOS reageert de Nederlandse alzheimerstichting teleurgesteld. Ze noemt alzheimer een van de grootste uitdagingen van deze tijd en stelt dat de zoektocht naar medicatie net nu in "een nieuwe, spannende fase" zit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
IN KAART. In deze gemeentes loop je het meeste risico op een tekenbeet
-
Inclusiviteit in de genetica: wetenschappers stellen het gloednieuwe 'pangenoom' voor
Een nieuw tijdperk in de genetica is aangebroken. Wetenschappers hebben voor het eerst het ‘pangenoom’ gepubliceerd. Dat is een blauwdruk van onze genetische code waarbij men ook rekening houdt met de verschillen tussen mensen. Een enorme stap voorwaarts, aangezien het nieuwe pangenoom de diversiteit van de mensheid beter vertegenwoordigt. Dat betekent bijvoorbeeld dat we in de toekomst beter genetische aandoeningen en onderlinge DNA-verschillen kunnen bestuderen. -
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
-
Verdien je genoeg? Doe de test: dit is het gemiddelde in jouw sector en provincie
-
Daalt kwaliteit sperma door medicijn tegen reuma? “Veel mannen met een kinderwens krijgen het advies om ermee te stoppen”
Veel mannen met een kinderwens krijgen van de reumatoloog het advies om te stoppen met hun reumamedicijn ‘methotrexaat’. De reden: door het veelgebruikte middel zou de kwaliteit van sperma wel eens achteruit kunnen gaan. Maar is dat wel zo? Die vraag stelde wetenschapper Luis Fernando Perez van het Erasmus MC in Rotterdam zich. Want stoppen met het geneesmiddel kan voor de patiënten betekenen dat hun ziekte opvlamt. -
PREMIUM54
Revolutionaire technologie omzeilt ruggenmerg: verlamde Gert-Jan (40) leert als eerste ter wereld opnieuw wandelen
Een revolutionaire uitvinding heeft voor een doorbraak gezorgd voor mensen met een dwarslaesie. De verlamde Gert-Jan Oskam (40) leert opnieuw wandelen met implantaten in zijn hersenen die draadloos zijn benen aansturen en zo het beschadigde ruggenmerg omzeilen. “Dit is een belangrijke stap.”Ubbergen -
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
13 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRemi Verbeke
ANN LIMBOS
johan fransaert
Gerry Cle
Joery Peters