Pierre Van Damme en Steven Callens over de uitbraak van apenpokken.
Volledig scherm
PREMIUM
Pierre Van Damme en Steven Callens over de uitbraak van apenpokken. © PhotoNews, AP en Lieven Van Assche

Experts beantwoorden vragen die rijzen nu apenpokkenvirus in België opduikt: “Zes patiënten hebben op dezelfde vlucht gezeten”

Nu België al drie bevestigde cases telt, rijzen er nog meer vragen over de gevaren van het apenpokkenvirus. Moeten we dit zien als een seksueel overdraagbare ziekte? Wat weten we al uit de contactopsporing? Zijn oudere Belgen nog immuun door hun pokkenvaccinatie? Moet ons land het vaccin tegen apenpokken bestellen? Vaccinoloog Pierre Van Damme (UZA) en Steven Callens, specialist infectieziekten van het UZ Gent, beantwoorden elf essentiële vragen. 

  1. De verschillende soorten DNA-tests: wat kosten die en word je er wijzer van? “Het commercieel belang van de aanbieder is meestal groter dan het nut”
    PREMIUM

    De verschil­len­de soorten DNA-tests: wat kosten die en word je er wijzer van? “Het commerci­eel belang van de aanbieder is meestal groter dan het nut”

    Onbekende neven, hét bewijs dat je afstamt van een beroemdheid, willen weten waar je roots liggen of zekerheid over wie je vader (niet) is: er zijn zoveel redenen waarom je jouw DNA zou willen laten onderzoeken. En bijna evenveel bedrijven die DNA-testen aanbieden. Welke test moet je kiezen, hoeveel kost dat en wat kom je ermee te weten? Onze journaliste probeerde er één uit om een familiemysterie op te lossen. Twee experten zetten de puntjes op de i.