Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Thinkstock

Europeanen gebruiken nog steeds te veel antibiotica, Belgen scoren bovengemiddeld

Tussen 1997 en 2017 is het antibioticagebruik buiten de ziekenhuizen in Europa niet gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Antwerpen en Hasselt. In België ligt het gebruik bovendien boven het Europese gemiddelde, al is de trend in ons land wel dalend.

 1. Wat is de link tussen je darmen en obesitas? Bioloog beantwoordt de fascinerendste vragen over het menselijk lichaam
  PREMIUM

  Wat is de link tussen je darmen en obesitas? Bioloog beant­woordt de fascine­rend­ste vragen over het menselijk lichaam

  Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: bioloog Pieter Vancamp (32) over de wondere wereld van het menselijk lichaam. Hoe worden we bijvoorbeeld beïnvloed door extreme hitte? Wat is het belang van darmflora? De onderzoeker kan het haarfijn uitleggen: “Het blijft me verbazen hoe het lichaam zich op een creatieve manier uit moeilijke situaties weet te redden zonder dat wij ons er druk over moeten maken.”
 2. Vlaanderen rondt nieuwe vaccinatiekaap, maar we worden voorbijgestoken in Europa

  Vlaanderen rondt nieuwe vaccinatie­kaap, maar we worden voorbijge­sto­ken in Europa

  De vaccinatiecampagne in Vlaanderen heeft een nieuwe kaap gerond. Meer dan 80 procent van alle inwoners heeft nu al minstens één spuitje gekregen. En het ziet ernaar uit dat we deze week met de volledige vaccinatiegraad - het aantal volledig gevaccineerde personen ten opzichte van het aantal personen dat in aanmerking komt voor volledige vaccinatie - over de 90 procent zullen gaan. Mooie cijfers, maar in vergelijking met de rest van Europa zakken we wel een beetje weg.
 3. Specialiste waarschuwt voor onwetendheid over wondzorg: “In het ergste geval kan slechte verzorging leiden tot ziekenhuisopname”
  PREMIUM

  Specialis­te waarschuwt voor onwetend­heid over wondzorg: “In het ergste geval kan slechte verzorging leiden tot ziekenhuis­op­na­me”

  Dat een ongeluk gauw gebeurd is, is geen nieuws voor Melissa Kiopekzis. Als wondzorgspecialiste en manager van het Wondzorgcentrum ziet zij dagelijks wat voor onheil barbecues, mandolines en elektrische fietsen teweegbrengen, maar ook dat die wondes vaak verkeerd verzorgd worden. Hoe doe je het dan wel goed? Ze geeft antwoord op de belangrijkste vragen en ontkracht meteen ook enkele veelgehoorde foute adviezen over wondzorg. “‘Aan de lucht laten drogen’ is net niét goed.”

Wetenschap & Planeet