Emmanuel André: "Risico op pandemie door massale verspreiding vogelgriepvirus neemt maand na maand toe”
Medisch microbioloog Emmanuel André (UZ Leuven) waarschuwt opnieuw voor het gevaar van de nooit eerder geziene wereldwijde uitbraak van de vogelgriep. Die houdt immers ook gevaren in voor de mens. “Het risico op een pandemie neemt maand na maand toe", zegt hij.
Op de stranden van het Zeeuwse schiereiland Walcheren spoelen dagelijks tientallen dode vogels aan. Dinsdag waren het er zelfs 250. Waarschijnlijk zijn ze doodgegaan door de vogelgriep. De Nederlandse viroloog Marion Koopmans noemt de impact van de wereldwijde uitbraak van H5-vogelgriep onder dieren “dramatisch”.
Een dodelijke variant van het vogelgriepvirus kostte een maand geleden ook al duizenden zeevogels het leven aan de Britse oostkust. Ze spoelden aan van Schotland in het noorden tot Suffolk in het zuiden. En ook in ons land werd de vogelgriep vastgesteld, onder meer in enkele Limburgse gemeenten.
Vogelgriepvrij
Sinds begin juni is ons land weer vogelgriepvrij verklaard, enkele weken nadat de ophokplicht voor pluimvee ongedaan werd gemaakt. Maar volgens het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) is voorzichtigheid nog altijd geboden. “Het virus circuleert nog steeds actief in wilde vogelpopulaties in Europa en het risico op besmetting voor pluimvee- en vogelhouderijen blijft reëel”, zei het toen.
Ook Emmanuel André is verontrust. “De vogelgriep heeft nog nooit zo veel sterfte veroorzaakt bij wilde vogels", zegt hij. “Vorig jaar zijn ook zo’n 100 miljoen stuks pluimvee geruimd om de epidemie onder controle te houden. De massale verspreiding van dit virus brengt de menselijke bevolking in gevaar, want hoe meer het virus circuleert, hoe groter de kans dat het muteert en zich aanpast aan de mens. En hoe meer het virus circuleert, hoe groter de kans dat het mensen tegenkomt. Het risico op een pandemie neemt dus van maand tot maand toe.”
Geruimd
Volgens gegevens van de World Organisation for Animal Health (WOAH) die opgevraagd werden door de Britse krant ‘The Telegraph’ zijn al meer dan 22 miljoen gevallen van de vogelgriep gemeld in 68 landen dit seizoen. Dat is dubbel zo veel als in de periode tussen oktober 2020 en september 2021. Er werden ook al 94,2 miljoen stuks pluimvee geruimd, aanzienlijk meer dan de 54,4 miljoen van vorig seizoen.
Dat leidt naast het gezondheidsrisico ook tot hogere prijzen bij de consument. Prijzen die al onder druk stonden door de stijgende voedselonzekerheid als gevolg van het extreme weer en de oorlog in Oekraïne.
Rapport
In het recentste Europese surveillancerapport over hoog pathogene virussen (lees: virussen die erg besmettelijk zijn en ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken) van een maand geleden was wel nog te lezen dat het risico op infectie op dat moment laag was voor de algemene populatie in de Europese Unie en laag tot matig voor mensen die beroepshalve in contact komen met vogels.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe ontstaat een bierbuik? En wat kan je eraan doen?
Drink je af en toe graag een biertje, dan heb je waarschijnlijk wel al lachend de waarschuwing gehoord “dat je moet oppassen voor een bierbuik”. Maar klopt het ook dat het overmatig drinken van bier je effectief met extra buikvet opzadelt? Of verklaren we het pintje ten onrechte schuldig voor die zwembandjes? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
OVERZICHT. Aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen daalt onder de 2.000
Bijna alle coronacijfers in ons land dalen. Dat blijkt uit de meest recente update van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat zowel om het gemiddelde aantal vastgestelde besmettingen, als het gemiddelde aantal hospitalisaties. Er liggen daarnaast ook minder coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de afdelingen intensieve zorgen. Alleen het aantal overlijdens gaat nog omhoog, maar dat komt altijd een beetje achter. -
Gouden 112
Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden. -
-
Hoe ongezond is buikvet? “De vetcellen op je benen, heupen of bovenarmen zijn een stuk passiever”
Een op de twee Belgen hield wat extra kilo’s over aan de pandemie. En vaak vind je die rond onze middel. Zacht, donzig en gezellig, zo'n buikje. Meer zelfs: buikvet is belangrijk. Al is er ook een keerzijde. Nog belangrijker dan je gewicht of fitheid, is je hoeveelheid buikvet ook een teken van hoe gezond je bent. Wij brengen in kaart waarom. -
PREMIUM
Welke ziektes kunnen we krijgen van seks? En krijgen mannen vaker soa’s dan vrouwen?
De zomer maakt de mens iets losser, frivoler en soms zelfs uitdagender, gedurfder en een tikkeltje sexyer. Kortom: door de hitte hebben we meer zin in seks. We willen het plezier niet bederven, maar toch is het belangrijk daarbij voorzorgen te nemen. “Je kan ziek worden van seks”, stelt Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Hoe kan dat dan? En voor welke ziektes moeten we allemaal oppassen? -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
Waarom je vanavond op het terras beter oplet met alcohol drinken in de zon
De zomerse temperaturen blijven aanhouden, wat betekent dat we nog steeds massaal aanschuiven bij vrienden aan de barbecuetafel met een pintje of ons installeren met een wijntje op een terras. Of is dat niet zo’n goed idee? Je hoort regelmatig dat je sneller verbrandt wanneer je alcohol drinkt in de zon, maar klopt dat ook? Onze HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters zoekt het voor ons uit.