Is vapen een vloek of een zegen? Er valt voor beiden iets te zeggen, zo blijkt.
Volledig scherm
PREMIUM
Is vapen een vloek of een zegen? Er valt voor beiden iets te zeggen, zo blijkt. © ANP

E-sigaretten krijgen minder flashy verpakking, “maar we moeten ze wel promoten bij rokers”

Begin niet met elektronische sigaretten, tenzij als vervanger voor klassieke sigaretten. Zo luidt het nieuwe advies dat de Hoge Gezondheidsraad zopas heeft voorgesteld. De raad vraagt de overheid om vloeistoffen in e-sigaretten strenger te controleren en om verpakkingen minder aantrekkelijk voor jongeren te maken. Bevoegd minister Vandenbroucke geeft meteen gevolg aan het advies.

10 reacties

 • Liesbeth Cuppens

  2 maanden geleden
  Neutrale verpakkingen en waarschuwingsfoto's moeten de norm worden tabak noch nicotine zullen ooit gezond zijn. Dokters zouden er goed aan doen om de 'gezonde' e-sigaret ook als gevaarlijk te omschrijven en af te raden aan hun patiënten. Om de gezondheid te herwinnen is er maar één oplossing: e-sigaretten zo snel mogelijk weggooien en nooit meer aanraken.
 • Bart Verwegen

  2 maanden geleden
  Jan Vandercrabben, er kunnen 1.800 verschillende chemische stoffen in zitten, dat is niet hetzelfde als 'ingrediënten'.
 • Mark Peeters

  2 maanden geleden
  Alternatief voor rokers? Karakter hebben en gewoon stoppen zonder al die zever dat is enige manier. Wij zijn 15 j geleden dag op dag gestopt zonder middeltjes en rookten 1,5 tot 2 pakken per dag, sindsdien een aangenaam en gezond leven en dikke spaarboekje.
 • Jan Vandercrabben

  2 maanden geleden
  Vreemd . Aangezien we de vloeistof zelf kunnen maken mits het in acht nemen van de juiste verhoudingen en dit met slechts 3 ingrediënten. Nicotine is 4e ingrediënt maar dus niet noodzakelijk. Vreemd dat men over 1800 ingrediënten spreekt.
 • Bart Verwegen

  2 maanden geleden
  Eindelijk een realistische conclusie; goed alternatief voor rokers, maar ongeschikt voor niet-rokers en jongeren.

Wetenschap & Planeet