Een AstraZeneca-vaccin.
Volledig scherm
Een AstraZeneca-vaccin. © Matthias Bein/dpa-Zentralbild/dp

Duitse onderzoekers vinden onzuiverheden in vaccin AstraZeneca

Onderzoekers van de universiteit van Ulm hebben in het vaccin van fabrikant AstraZeneca onzuiverheden door eiwitten ontdekt. De vraag of de werkzaamheid van het vaccin daardoor beïnvloed wordt of dat er een verband is met nevenwerkingen kan nog niet beantwoord worden, zo melden de wetenschappers in een mededeling over de studie, die nog maar als preprint gepubliceerd werd. Verder onderzoek is nodig, klinkt het. 

 1. Tussentijd voor AstraZeneca-prikken ook voor risicopatiënten inkorten? “Op dit moment praktisch niet haalbaar”, zegt Beke

  Tussentijd voor AstraZene­ca-prik­ken ook voor risicopa­tiën­ten inkorten? “Op dit moment praktisch niet haalbaar”, zegt Beke

  Er komt veel kritiek op de beslissing om de tussentijd tussen twee AstraZeneca-prikken enkel in te korten voor wie nog geen eerste prik kreeg of nog niet is uitgenodigd. Want in de praktijk wil dat zeggen dat de risicopatiënten net als allerlaatste in de rij volledig gevaccineerd zullen zijn. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) begrijpt het ongenoegen, maar zegt dat het praktisch niet anders kan.
 2. Europese Commissie eist dwangsom van 10 euro per achterstallig AstraZeneca-vaccin

  Europese Commissie eist dwangsom van 10 euro per achterstal­lig AstraZene­ca-vac­cin

  De Europese Commissie eist dat farmaceutisch bedrijf AstraZeneca in totaal 120 miljoen dosissen van zijn vaccins levert tegen eind juni 2021 en dat er tegen eind september 2021 in totaal 300 miljoen dosissen geleverd worden. Als het bedrijf daar niet in slaagt, zou het een dwangsom van 10 euro per dag per achterstallig vaccin moeten betalen, met een maximum van 10 miljoen euro. Dat hebben de advocaten van de Commissie vandaag gepleit voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. De advocaten van AstraZeneca komen vanmiddag aan het woord.
 3. Recordaantal gezinnen op zoek naar goedkoper energietarief: al 1,7 miljoen vergelijkingen in eerste jaarhelft
  Mijnenergie.be

  Recordaan­tal gezinnen op zoek naar goedkoper energieta­rief: al 1,7 miljoen vergelij­kin­gen in eerste jaarhelft

  Mijnenergie.be tekent een nieuw record op: de vergelijkingssite kreeg dit jaar al maar liefst 1,7 miljoen energievergelijkingen te verwerken. Dit ongeziene aantal onderstreept dat de consument in tijden van piekende energieprijzen het heft in eigen handen neemt en actief uitzoekt welke energieleverancier de goedkoopste tarieven aanbiedt. Kristof De Paepe, energie-expert bij Mijnenergie.be, geeft toelichting.

Wetenschap & Planeet