Een AstraZeneca-vaccin.
Volledig scherm
Een AstraZeneca-vaccin. © Matthias Bein/dpa-Zentralbild/dp

Duitse onderzoekers vinden onzuiverheden in vaccin AstraZeneca

Onderzoekers van de universiteit van Ulm hebben in het vaccin van fabrikant AstraZeneca onzuiverheden door eiwitten ontdekt. De vraag of de werkzaamheid van het vaccin daardoor beïnvloed wordt of dat er een verband is met nevenwerkingen kan nog niet beantwoord worden, zo melden de wetenschappers in een mededeling over de studie, die nog maar als preprint gepubliceerd werd. Verder onderzoek is nodig, klinkt het. 

 1. Europese Commissie eist dwangsom van 10 euro per achterstallig AstraZeneca-vaccin

  Europese Commissie eist dwangsom van 10 euro per achterstal­lig AstraZene­ca-vac­cin

  De Europese Commissie eist dat farmaceutisch bedrijf AstraZeneca in totaal 120 miljoen dosissen van zijn vaccins levert tegen eind juni 2021 en dat er tegen eind september 2021 in totaal 300 miljoen dosissen geleverd worden. Als het bedrijf daar niet in slaagt, zou het een dwangsom van 10 euro per dag per achterstallig vaccin moeten betalen, met een maximum van 10 miljoen euro. Dat hebben de advocaten van de Commissie vandaag gepleit voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. De advocaten van AstraZeneca komen vanmiddag aan het woord.
 2. Advocaat AstraZeneca: "Bedrijf heeft geen inbreuken gepleegd op contract”

  Advocaat AstraZene­ca: "Bedrijf heeft geen inbreuken gepleegd op contract”

  Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca is steeds al zijn contractuele verplichtingen tegenover de Europese Commissie nagekomen en heeft de Commissie steeds op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen in het productieproces en de leveringen. Dat hebben de advocaten van het farmabedrijf deze namiddag gepleit voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel. De Europese Commissie eiste daar deze voormiddag dat AstraZeneca in totaal 120 miljoen dosissen van zijn vaccins zou leveren tegen eind juni 2021, en in totaal 300 miljoen dosissen tegen eind september 2021.
 1. Tussentijd voor AstraZeneca-prikken ook voor risicopatiënten inkorten? “Op dit moment praktisch niet haalbaar”, zegt Beke

  Tussentijd voor AstraZene­ca-prik­ken ook voor risicopa­tiën­ten inkorten? “Op dit moment praktisch niet haalbaar”, zegt Beke

  Er komt veel kritiek op de beslissing om de tussentijd tussen twee AstraZeneca-prikken enkel in te korten voor wie nog geen eerste prik kreeg of nog niet is uitgenodigd. Want in de praktijk wil dat zeggen dat de risicopatiënten net als allerlaatste in de rij volledig gevaccineerd zullen zijn. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) begrijpt het ongenoegen, maar zegt dat het praktisch niet anders kan.
 2. Ook VacCovid past planning aan na leeftijdsbeperking voor Johnson&Johnson
  Antwerpen

  Ook VacCovid past planning aan na leeftijds­be­per­king voor Johnson&Johnson

  Nadat in België een buitenlandse vrouw van jonger dan 40 jaar overleed na vaccinatie met het Johnson & Johnson-vaccin (J&J), is beslist om voorlopig te stoppen met de vaccinatie met J&J voor personen onder de 41 jaar. De beslissing heeft een grote invloed op de timing van de vaccinatiecampagne, ook in VacCovid in Spoor Oost. Er waren in de week van 7 juni 53.000 vaccinaties gepland, maar dat zal niet meer lukken.

Wetenschap & Planeet