Een vrijwilliger ontvangt het CureVac-vaccin in Brussel. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Een vrijwilliger ontvangt het CureVac-vaccin in Brussel. Archiefbeeld. © REUTERS

Duits coronavaccin van CureVac uiteindelijk 48 procent effectief

Het Duitse coronavaccin van biofarmaceut CureVac is slechts voor 48 procent effectief, blijkt uit de definitieve onderzoeksresultaten die het bedrijf heeft gepresenteerd. Uit eerdere proeven bleek al dat het coronavaccin voor 47 procent effectief was. Het bedrijf verwachtte aan het einde van het jaar vaccins te gaan leveren, maar met deze resultaten gaat dat niet door.

 1. Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels over tegenvallende resultaten CureVac: “We raden proefpersonen aan goedgekeurd vaccin te nemen”
  Play

  Vaccino­loog Isabel Le­roux-Roels over tegenval­len­de resultaten CureVac: “We raden proefperso­nen aan goedge­keurd vaccin te nemen”

  Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels reageert “heel teleurgesteld” op het nieuws dat het coronavaccin van CureVac maar 47 procent bescherming biedt volgens een eerste tussentijdse analyse. Daarmee voldoet het niet om ingezet te worden in de strijd tegen het coronavirus. Er waren ook 2.000 Belgen betrokken bij de studie rond het nieuwe vaccin. Het UZ Gent raadt zijn proefpersonen aan om een ander vaccin te nemen bij hun vaccinatiecentrum.
 2. “Heel teleurstellende” resultaten voor Curevac-vaccin, maar geen vertraging in Belgische vaccinatiecampagne
  PREMIUM

  “Heel teleurstel­len­de” resultaten voor Curevac-vac­cin, maar geen vertraging in Belgische vaccinatie­cam­pag­ne

  Het coronavaccin van het Duitse Curevac heeft volgens de eerste voorlopige resultaten slechts een werkzaamheidsgraad van 47 procent. Dat is een erg teleurstellend resultaat voor het vaccin waarvan Europa 225 miljoen dosissen wilde aankopen, en België 2,9 miljoen. Door de grote vertragingen bij de studies naar het vaccin hield de taskforce Vaccinatie de komende maanden al geen rekening meer met Curevac, en blijven de gevolgen beperkt. Of het vaccin in een later stadium als ‘boostershot’ gebruikt kan worden, is echter nog onduidelijk.
 1. Christine (55) nam deel aan studie rond tegenvallend vaccin Curevac: “Teleurgesteld, maar toch ook jackpot”

  Christine (55) nam deel aan studie rond tegenval­lend vaccin Curevac: “Teleurge­steld, maar toch ook jackpot”

  Teleurgesteld. Zo voelt Christine Schneider (55) uit Mechelen zich nadat bekend raakte dat het vaccin van het CureVac volgens de eerste resultaten maar 47 procent bescherming biedt tegen het coronavirus. Ze was één van de tweeduizend landgenoten die deelnamen aan een grootschalige studie daarrond en zit nu naar eigen zeggen “een beetje met de gebakken peren”. Toch is er voor haar ook een gouden randje. Want tijdens het onderzoek voor en na haar eerste spuitje werd een ernstige aandoening ontdekt, die nu perfect behandeld kan worden.
 2. Vaccinexpert Leroux-Roels over slecht rapport voor Duits CureVac-vaccin: “Het zou nog als herhalingsvaccin kunnen dienen”
  PREMIUM

  Vaccinex­pert Le­roux-Roels over slecht rapport voor Duits CureVac-vac­cin: “Het zou nog als herhalings­vac­cin kunnen dienen”

  Volgens de eerste voorlopige resultaten bereikt het coronavaccin van het Duitse farmabedrijf CureVac slechts een werkzaamheidsgraad van 47%. Voor de Belgische vaccinatiecampagne blijven de gevolgen van deze teleurstelling beperkt. Volgens professor Geert Leroux-Roels, die deelnam aan de studie van CureVac, zal het vaccin “wellicht nog als herhalingsvaccin kunnen ingezet worden”.