Dexamethason is volgens de wetenschappers een goedkoop geneesmiddel dat gebruikt wordt om ontstekingen te remmen.
Volledig scherm
Dexamethason is volgens de wetenschappers een goedkoop geneesmiddel dat gebruikt wordt om ontstekingen te remmen. © AFP

Doorbraak in strijd tegen Covid-19: ‘dexamethason’ vermindert kans op overlijden aanzienlijk

Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk zeggen een “grote doorbraak” te hebben in de strijd tegen Covid-19. Uit onderzoek blijkt bij patiënten die steroïden ‘dexamethason’ krijgen, de kans op sterfte daalt met ongeveer één derde. Het geneesmiddel is bovendien goedkoop. Viroloog Steven Van Gucht noemt de studie “vrij veelbelovend”. 

18 reacties

 • mike dierickx

  1 jaar geleden
  George Verbeek, er is een groot verschil. Chloroquine werd gepromoot ( zonder echt onderzoek ) door politiekers die banden hebben met de fabrikant, en die in de eerste plaats aan hun portemonee dachten. Nu komt het nieuws van een gerenomeerde (onafhankelijke) gezondheids instantie waar volksgezondheid op de eerste plaats staat
 • Wouter Vandekerkhove

  1 jaar geleden
  "...vermindert het de sterfte van wie het meest door Covid-19 is getroffen met een derde..." en "...Volgens hen kon “één op de acht sterfgevallen worden voorkomen..." Volgens mij klopt er hier iets niet met de cijfers...
 • Gert De Vries

  1 jaar geleden
  Inderdaad, Lecocq Daniel. Medrol (methylprednisolon) zal dan in diezelfde situatie(s) waarschijnlijk ook wel werken, als dexamethasone werkt
 • Juliette Francois

  1 jaar geleden
  "Een medicijn met heel wat bijwerkingen" , zeggen andere wetenschappers. Zoals groot verlies aan spiermassa... De ene steroïde familie is blijkbaar de andere niet. Maar gezond kan het nooit zijn. De revalidatie van een zwaar getroffen Covid-19 patiënt is lang en zwaar, vrees ik...
 • WALTER WIELANDT

  1 jaar geleden
  bijsluiter opgezocht ,,,,het is een ontstekingsremmer voor oa de longen enz dus het doodt het virus niet
 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Ziekenhuiseten maakt je alleen maar zieker: “Net zoals bij winkels, moet patiënt ook ziekenhuizen kunnen vergelijken”
  Play

  Ziekenhuis­eten maakt je alleen maar zieker: “Net zoals bij winkels, moet patiënt ook ziekenhui­zen kunnen vergelij­ken”

  Twee weken ziekenhuiskost volstaat om een dramatisch effect te hebben op jouw bloedwaarden én levenslust. Dat blijkt uit een onderzoek door het VTM-programma ‘Ze Zeggen Dat’. Je verliest in die korte tijd al 1 kilogram spieren, terwijl jouw vetmassa stijgt. Het Vlaams Patiëntenplatform betreurt de bedroevende cijfers in een videogesprek met onze redactie.
 3. Miljard vaccinprikken gezet in Europa, maar volgens WHO te vroeg voor overmoed: “De pandemie woedt nu onder de ongevaccineerden”

  Miljard vaccinprik­ken gezet in Europa, maar volgens WHO te vroeg voor overmoed: “De pandemie woedt nu onder de ongevacci­neer­den”

  Tot nu toe werden al een miljard dosissen van een Covid-19-vaccin toegediend in de Europese regio van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die 53 landen tussen de Atlantische en de Stille Oceaan beslaat. Toch zijn er volgens de organisatie nog te veel risico’s voor ongevaccineerden om zelfvoldaan te zijn. “Het is een grote prestatie, maar we kunnen ons geen overmoed veroorloven”, aldus Hans Kluge, de Belgische arts aan het hoofd van WHO Europa.

Wetenschap & Planeet