Doorbraak: eenvoudige bloedtest spoort succesvol kankers op voor symptomen opduiken
GezondheidDe manier waarop artsen onderzoeken of je kanker hebt, zal drastisch veranderen nu wetenschappers een eenvoudige bloedtest hebben ontwikkeld die genmutaties opspoort en zo kanker kan vaststellen nog voor er symptomen van de ziekte - zoals een knobbeltje - opduiken. De test bleek succesvol voor acht vaak voorkomende kankers en leert de artsen bovendien waar in het lichaam het onheil zich aan het voltrekken is.
Vorig jaar berichtten we al over een bloedtest die vorsers van de universiteit van Californië ontwikkelden en die het DNA van tumoren opspoort. De wetenschappers ontdekten dat tumoren die in verschillende lichaamsdelen opduiken elk een eigen ‘voetafdruk’ hebben die een computer kan opsporen. Met de zogenaamde CancerLocator maakten ze een computertest die in een bloedstaal kanker kan opsporen en ook het type kanker identificeert.
Eiwitten en genmutaties
Nu melden wetenschappers van de John Hopkins universiteit uit de Amerikaanse staat Maryland een nieuwe doorbraak: het CancerSEEK-onderzoek dat zij op punt zetten analyseert de waarden van acht eiwitten die bij kankerpatiënten vrijkomen. De test speurt daarnaast naar mutaties in 16 genen die op kanker kunnen wijzen.
Belangrijk daarbij is dat met de nieuwe bloedtest in 70% van de gevallen de kanker werd opgespoord. Bij eierstokkanker was dat 98%, bij borstkanker 33%.
Levensreddend
De test is uniek omdat hij zowel naar gemuteerd DNA als naar eiwitten kijkt, stelt professor oncologie en biostatistiek Cristian Tomasetti. De test werd bij 1.005 patiënten geëvalueerd met uiteenlopende kankers: eierstok-; lever-, maag-, pancreas-, slokdarm-, darm-, long- en borstkanker.
Wat CancerSEEK zo veelbelovend maakt, is dat hij toelaat om kanker al in een heel vroeg stadium op te sporen, zelfs nog voor er zichtbare symptomen opduiken. Pancreaskanker bijvoorbeeld vertoont zo weinig symptomen dat de diagnose pas heel laat valt, in een fase waar de ziekte al vergevorderd is en/of er uitzaaiingen zijn. Kansen op genezing zijn dan heel klein.
Hoewel de test niet alle kankers spot, identificeert hij wel heel wat kankers die anders niet zouden gedetecteerd worden, stelt professor oncologie Bert Vogelstein.
"Dit is een grote stap richting vroegdetectie van de ziekte, waarmee we uiteindelijk levens zullen redden".
"Veel van de meest beloftevolle kankerbehandelingen die we vandaag hebben, komen slecht een kleine minderheid van kankerpatiënten ten goede. Als we vooruitgang boeken in de vroegdetectie van kanker, zullen we moeten erkennen dat geen enkele test alle kankers zal opsporen", waarschuwt hij.
"Deze test is de volgende stap in het verleggen van onze focus: van het latere naar het vroege stadium van de ziekte. Dat zal volgens mij op lange termijn belangrijk zijn in het verlagen van het aantal kankerdoden".
Bruikbaar? Betaalbaar?
Momenteel loopt een studie van CancerSEEK bij 10.000 mensen die op dit moment geen kanker hebben. Dat is de échte test voor de bruikbaarheid ervan. Als ook die studie succesvol is, hopen de onderzoekers over enkele jaren de bloedtest op grote schaal in de praktijk te kunnen toepassen.
De bloedtest zou op termijn omslachtige en voor de patiënt vervelende screenings en onderzoeken kunnen vervangen (een mammografie bij borstkanker of een colonoscopie bij darmkanker, bijvoorbeeld). "We zouden de bloedtest bijvoorbeeld standaard jaarlijks kunnen laten uitvoeren", zegt Tomasetti.
Over de kostprijs bestaat nog veel onduidelijkheid. CancerSEEK zou 500 tot 1.000 dollar per patiënt kosten.
De bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Science.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kunnen alle vitamines giftig worden? “Slik je veel vitamine A tijdens de zwangerschap, is de kans op een aangeboren afwijking groter”
Wanneer worden vitamines gevaarlijk? De vraag dringt zich op nu het geneesmiddelenagentschap FAGG waarschuwt nadat een ouder persoon stierf aan een overdosis vitamine D. Van vitamines kennen we vooral de positieve eigenschappen, maar kunnen ze ook allemaal giftig worden? En zijn de risico’s voor iedereen even groot? We zochten het samen met twee experts voor u uit in vijf vragen en antwoorden. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
“Covid-19 waarschijnlijk afkomstig van laboratorium”, stelt Amerikaans overheidsdocument
Covid-19 zou waarschijnlijk ontstaan zijn door lek in laboratorium, dat blijkt uit een bijgewerkte geheime studie van het Amerikaanse Energiedepartement uit 2021. Het zou echter niet met opzet de wereld zijn ingestuurd of onderdeel zijn geweest van een wapenprogramma, schrijft ‘The Wall Street Journal’. -
-
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
PREMIUM
Maakt feromonenparfum jou écht onweerstaanbaar? Prof legt uit wat (niet) werkt
Ook al is Valentijn al even achter de rug, toch staan de sociale media - met TikTok op kop - vol met video’s over feromonenparfums. Het zou jou onweerstaanbaar maken voor het andere geslacht. Maar vallen vrouwen of mannen hierdoor echt voor jou in zwijm? En wat zijn die feromonen eigenlijk juist? Volgens hoogleraar Fysiologie Jan Hindrik Ravesloot is hier toch een geurtje aan. -
Tekort aan diabetesmedicijn Ozempic duurt nog het hele jaar volgens fabrikant
Wereldwijd is er een tekort aan het diabetesmedicijn Ozempic en dat zal volgens de fabrikant nog de rest van het jaar aanhouden, zo schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het tekort is ontstaan omdat de vraag naar het medicijn snel gestegen is nu het medicijn wordt ook rondgaat op sociale media als afslankmiddel. -
6
In 2035 zal de helft van de wereld te maken hebben met overgewicht, waarschuwt rapport
Er zijn steeds meer mensen op onze planeet, maar iedere mens neemt ook steeds wat meer plaats in. Volgens een schatting zal de helft van de wereldbevolking tegen 2035 geclassificeerd zijn als zwaarlijvig. Zeker als er geen actie wordt ondernomen, waarschuwt de Wereld Obesitas Federatie.
15 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWalther Temmerman
Daniel Corstjens
Bianca Deantje Kyan Tiana
Geert Van de Moortele
Ria Adams