Neuroloog Sebastiaan Engelborghs: “Als lecanemab echt zo goed werkt als gezegd is dit mogelijk een doorbraak in onderzoek naar alzheimer”
Volledig scherm
PREMIUM
Neuroloog Sebastiaan Engelborghs: “Als lecanemab echt zo goed werkt als gezegd is dit mogelijk een doorbraak in onderzoek naar alzheimer” © Shutterstock/RV

“Dit hebben we nog niet gezien”: expert enthousiast over nieuw alzheimermedicijn. Maar komt er ooit een pil die geneest?

Het nieuwe alzheimermedicijn lecanemab, dat de verstandelijke achteruitgang van patiënten aanzienlijk vertraagt, is volgens expert Sebastiaan Engelborghs mogelijks een belangrijke doorbraak. “Het geneesmiddel pakt de gevolgen van de ziekte aan in een mate die we nog niet eerder hebben gezien.” Toch wil dat nog lang niet zeggen dat we in de buurt komen van een heiligmakende pil die alzheimer de kop indrukt.

10 reacties

 • Jan Vanstraat

  4 maanden geleden
  SAVA heeft een pil en is veel veiliger dan een biogen !
 • Claudia Sels

  4 maanden geleden
  Beter inzetten op preventie
 • Isabelle Duchene

  4 maanden geleden
  En de oorzaak aanpakken in plaats van symptomen onderdrukken en aan verschuifgeneeskunde doen.
 • PETER PERMENTIER

  4 maanden geleden
  Dit kan ook een weg zijn om ALS en mogelijks MS beter onder controle te krijgen een medicatie dat vele patienten kan helpen, laten we duimen.
 • KRISTA MARYNS

  4 maanden geleden
  Het is blijkbaar heel moeilijk voor velen om eens positief te zijn. Al zijn het enkel de gevolgen die aangepakt worden dan nog is het de moeite. Elke stap voorwaarts is winst en als je dat niet kan zien … doe dan zelf research ipv kritiek te uiten want dat is al te gemakkelijk
 1. Amerikaanse miljonair (45) vecht tegen ouderdom met extreme verjongingskuur: “Longcapaciteit en uithouding van een 18-jarige”

  Amerikaan­se miljonair (45) vecht tegen ouderdom met extreme verjon­gings­kuur: “Longcapa­ci­teit en uithouding van een 18-jarige”

  Wat zou jij geven om je terug 18 te voelen? Volgens de Amerikaanse techmagnaat Bryan Johnson (45) kan dat doel voor een slordige 2 miljoen dollar per jaar (ongeveer 1,8 miljoen euro) bereikt worden. De zakenman hoopt te doen wat onmogelijk wordt geacht: de tijd terugdraaien en lichamelijk niet meer ouder worden. Daarvoor heeft Johnson een leger van dertig dokters opgetrommeld en houdt hij zich aan een extreem strikt regime. De artsen hopen alle 78 organen van Johnson, waaronder zijn hersenen, hart, longen en nieren, terug 18 jaar te maken.