Een man krijgt een covid-vaccin toegediend.
Volledig scherm
Een man krijgt een covid-vaccin toegediend. © AFP

Derde van overlevende Covidpatiënten houdt er mentale en neurologische klachten aan over

Een derde van de patiënten die Covid-19 overleven, kampt zes maanden later met aantoonbare geestelijke of neurologische problemen. Dat stellen wetenschappers. Het onderzoek, dat vandaag is verschenen in het vakblad The Lancet Psychiatry, is het omvangrijkste tot dusver naar de mentale schade van zogeheten 'long Covid', waarbij klachten langere tijd blijven aanhouden.

 1. Heel wat mensen maanden later nog ziek: WHO vraagt meer aandacht voor langetermijneffecten van coronabesmetting

  Heel wat mensen maanden later nog ziek: WHO vraagt meer aandacht voor langeter­mijn­ef­fec­ten van coronabe­smet­ting

  De nationale gezondheidsdiensten moeten meer aandacht besteden aan de gevolgen op lange termijn van een coronabesmetting. Dat heeft de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag verklaard tijdens een digitale persconferentie. Heel wat mensen lijden maanden na een coronabesmetting immers nog altijd aan post-corona-aandoeningen of 'long Covid'.
 2. Eén op de drie coronapatiënten heeft blijvende klachten, ook opvallend veel jonge mensen: “Vorig jaar kreeg ik corona. Vandaag stap ik met een rollator”
  PREMIUM

  Eén op de drie coronapa­tiën­ten heeft blijvende klachten, ook opvallend veel jonge mensen: “Vorig jaar kreeg ik corona. Vandaag stap ik met een rollator”

  Bijna één op drie coronapatiënten in ons land heeft twee maanden na de diagnose nog altijd ziektesymptomen. Opvallend: het zijn vooral jonge mensen die lijden aan ‘long Covid’, de officiële benaming voor langetermijngevolgen van corona. Veertig procent is jonger dan 35. Wij spraken met Silke (21), Sven (33) en Elke (47). Alledrie waren ze kerngezond toen ze vorig jaar corona kregen. Vandaag kampt Silke al acht maanden met hartritmestoornissen, heeft Sven om de twee weken een longontsteking en stapt Elke met een rollator: “Vroeger fietste ik elke dag twintig kilometer, maar vandaag kan ik geen honderd meter meer wandelen”. Dit is hun verhaal.
 1. Explosie verwijdert wegversperring waar auto op knalde
  Play

  Explosie verwijdert wegversper­ring waar auto op knalde

 2. Dappere beer klimt in metershoge boom in Pairi Daiza, maar moet dan toch even pauzeren
  Play

  Dappere beer klimt in metershoge boom in Pairi Daiza, maar moet dan toch even pauzeren